Venlo ‘toont lef’ met eerste gerecyclede atletiekbaan ter wereld

22 juli 2020

Als de leden van de Venlose atletiekvereniging Scopias binnenkort weer gaan sporten doen ze dat op een wel heel bijzondere atletiekbaan: de eerste gerecyclede van Nederland en zelfs van de wereld. De aanleg ervan is woensdag 22 juli begonnen. Met een officieel moment waarbij ook de wethouders Marij Pollux en Alexander Vervoort aanwezig waren.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Een primeur voor Nederland is het zeker, merkt directeur-eigenaar Marc Steffelaar van GCC Sport Surfaces op. Maar zover hij weet, en met zijn bedrijf is hij wereldwijd actief met het aanleggen, renoveren en onderhouden van sportaccommodaties, ligt er nog nergens anders ter wereld een gerecyclede atletiekbaan. “Dus een groot compliment voor de gemeente Venlo. Die het lef heeft gehad dit mogelijk te maken. Die het vertrouwen had in ons en de Atletiekunie om op deze innovatieve en duurzame wijze een nieuwe baan aan te leggen.”

Ambities
Want die atletiekbaan van Scopias, die was versleten. Dan kun je de oude weghalen en een nieuwe aanleggen, maar dat past niet bij de ambities van de gemeente Venlo, zo leggen de wethouders Pollux (Duurzaamheid) en Vervoort (Sport) uit. “Bob Thomassen van de Atletiekunie nam zo’n anderhalf jaar geleden met een van onze medewerkers contact op. De Atletiekunie was toen al in gesprek met GCC over het recyclen van materialen op sportaccommodaties. In dit geval is er sprake van dat de oude, versleten baan wordt geshredderd en volledig wordt hergebruikt als grondstof voor de nieuwe baan. Een heel innovatieve aanpak. Dat betekent als gemeente je nek uitsteken, maar we vonden die aanpak wel bij ons passen, bij onze Cradle to Cradle-ambities. Bovendien hebben we zo een mooie pilot voor de rest van Nederland en de wereld.”

Restanten
Bob Thomassen vertelt dat het verduurzamen van sportaccommodaties al een aantal jaren een aandachtspunt is bij de Atletiekunie. “Tijdens een bijeenkomst die we regelmatig met leveranciers en producenten hebben, stelde ik zo’n anderhalf jaar geleden de vraag wie met ons die uitdaging mee wilde oppakken. Marc Steffelaar van GCC reageerde meteen; zij deden op dat vlak al onderzoek. Niet veel later zaten we met de gemeente Venlo om de tafel.” Met als resultaat dat momenteel een nieuwe gerecyclede atletiekbaan bij Scopias wordt aangelegd. Steffelaar vertelt dat vorige week eerst begonnen werd met het verwijderen van de oude baan. “Van de restanten hebben we grondstoffen voor de nieuwe baan gemaakt. Die zijn we nu dus aan het aanleggen. Dat duurt ongeveer een week, als het weer meewerkt, want dat luistert heel nauw. Het mag bijvoorbeeld niet regenen.”

Hoge eisen
Als dat werk erop zit kunnen de leden van Scopias dus sporten op een heel bijzondere baan. Die volgens Steffelaar en Thomassen nagenoeg hetzelfde aanvoelt als reguliere banen. “Dat is ook niet vreemd. In Nederland stellen we – mede dankzij de voorschriften van NOC/NSF – hele hoge eisen aan sportaccommodaties. Wij zijn daardoor het land met in z’n algemeen de beste sportaccommodaties ter wereld.” En met nu dus ook de eerste gerecyclede atletiekbaan ter wereld – op sportpark Vrijenbroek in Venlo.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad