Voorlopig laatste kennisontmoeting, maar Venlo en Krefeld blijven ‘in gesprek’

18 januari 2022

Vandaag 18 januari en volgende week dinsdag 25 januari vindt de voorlopig laatste editie van ‘Krefeld en Venlo in gesprek’ plaats. Ditmaal staan burgemeester Antoin Scholten van Venlo, Oberbürgermeister Frank Meyer van Krefeld en de Europarlementariërs Vera Tax (NL) en dr. Stefan Berger (D) centraal. Politiek en maatschappij zijn de gespreksonderwerpen en het algemene doel is elkaar aan weerszijde van de grens beter te leren kennen. De ontmoetingen zijn te volgen via een livestream.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: gemeente Venlo/Stadt Krefeld

Bibliotheek Venlo startte in november 2020 met het project Duitsland-Niederlande-Huis. Met als uitgangspunt dat Nederland en Duitsland, zeker in het grensgebied, veel gemeen hebben, maar elkaar niet echt goed kennen. Om die kennismaking te bevorderen worden er binnen het project allerlei activiteiten ontwikkeld. ‘In gesprek’ is er een van, vertelt Yvonne Linssen, communicatieadviseur bij de Bibliotheek Venlo. “We zijn er, in samenwerking met de gemeenten Venlo en Krefeld, bijna een jaar geleden mee begonnen, telkens vanuit twee locaties: de Mediothek Krefeld en de Bibliotheek Venlo. Steeds met als uitgangspunt dat de sprekers hun kennis en ervaring delen en ingaan op vragen uit het publiek. Dat zou op de locaties aanwezig zijn, maar in verband met de coronamaatregelen zijn we met livestreams gaan werken.”

Dynamiek
Dat pakte goed uit, geeft Linssen aan. Doordat de ontmoetingen werden opgenomen, werden de kennisontmoetingen, zoals ze worden genoemd, ook terug gekeken waardoor een wat groter publiek werd bereikt. Tijdens de live uitzendingen konden de toeschouwers met behulp van een chatfunctie vragen stellen. “Natuurlijk heb je het publiek er het liefst in persoon erbij, dat geeft de meeste dynamiek. Mensen ontmoeten elkaar, raken in gesprek. Dat kon echter niet. Maar zoals gezegd, live streamen heeft ook zo zijn voordelen. Dus als er een vervolg komt, gaan we het wellicht combineren: publiek op locatie, maar ook streamen.”

Positieve ontvangst
Dat het met een Interreg-subsidie ondersteunde project ‘In gesprek’ een vervolg krijgt, is volgens Linssen aannemelijk. Onder meer omdat Venlo en Krefeld in 2024 vieren dat ze 60 jaar partnersteden zijn die nauwe banden hebben. Maar ook vanwege de positieve ontvangst van het project. “We hebben ingezet op kwaliteit in plaats van kwantiteit en dat wordt gewaardeerd. Er is sprake van kennisuitwisseling, je ziet netwerken ontstaan. Er zijn nog genoeg onderwerpen om te bespreken.”

Gekozen burgemeester
Burgemeester Antoin Scholten en Oberbürgermeister Frank Meyer ontmoeten elkaar op 18 januari in Krefeld. Ze zullen ingaan op de samenwerking die met de inmiddels bijna zestigjarige stedenband is ontstaan. Een van de gespreksonderwerpen betreft het feit dat in 2015 formeel is vastgelegd dat beide steden ook op toeristisch en economisch gebied nadrukkelijk willen samenwerken. Beide heren gaan verder in op verschillen in het politieke stelstel, zoals een gekozen burgermeester versus een benoemde burgemeester en de inrichting van de ambtelijke organisatie.

Uniek kijkje
Een week later, op 25 januari, zijn in de Stadsbibliotheek in Venlo de Europarlementariërs Vera Tax (PvdA) en dr. Stefan Berger (CDU) te gast. De twee politici zullen een uniek kijkje geven achter de Brusselse schermen en het functioneren van het Europese Parlement, en de wijze waarop ze internationaal samenwerken.

18 januari | Politik und Gesellschaft (tweetalig) | livestreaming uit Krefeld | 19.00 – 20.30 uur (klik hier om mee te kijken)
25 januari | Politiek en maatschappij (tweetalig) | livestreaming uit Venlo | 19.00 – 20.30 uur (klik hier om mee te kijken)

Aanmelding (gratis) is steeds mogelijk voor zowel een van de twee als beide avonden via de website van de Bibliotheek Venlo. Aanmelden: klik hier

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad