Lege winkelcentra en gesloten scholen, dat is niet iets dat je als wethouder Economie, Arbeidsmarkt en Hoger Onderwijs wilt meemaken. Toch was dat afgelopen jaar veelal realiteit voor Erwin Boom. “Ik zou veel en veel liever juichend Nederland Europees Kampioen voetbal hebben zien worden afgelopen zomer.”
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag
Of hij een corona-gerelateerd en een niet-corona-gerelateerd moment kan noemen dat hem van het afgelopen jaar is bijgebleven. “Wat dat laatste betreft noem ik de eerste schooldag van mijn jongste zoon van 4 en het behalen van het zwemdiploma van mijn zoon van 6 als twee belangrijke gebeurtenissen.” Hij grimast. “Maar ik besef meteen dat corona ook hier om de hoek kwam kijken. De laatste afzwemles moest vanwege de tweede golf worden uitgesteld – inmiddels heeft die wel plaatsgevonden – en waar normaal een feestelijke uitreiking plaatsvindt, daar mocht dat nu niet.”
Gezicht
En het corona-gerelateerd moment? Er komt een serieuze blik in zijn ogen. “Dat zijn er natuurlijk veel. Maar het moment dat ik eigenaar Louis Klaassens van Café de Klep bij het tv-programma Nedinscoplein zag breken, dat deed me wel wat. “Zo’n stoere kerel, altijd recht voor de raap en die weet het dan op dat moment niet onder woorden te brengen, die ziet die toekomst even niet meer. Hij gaf een gezicht aan veel ondernemers die in dezelfde situatie zitten.” Boom geeft aan van ganser harte te hopen dat al die ondernemers die het nu moeilijk hebben, zeker in de horeca, op een dag weer hun deuren kunnen openen. “Zij zijn vaak het gezicht van de zaak, geven kleur aan de stad. Ze hebben het extreem lastig nu.”
Ondersteuning
Hij legt uit dat voor die ondernemers nog steeds landelijke ondersteunende maatregelen gelden. Is dat voldoende bekend? Want waar in maart binnen een paar dagen met veel toeters en bellen een steunpakket werd aangekondigd, daar lijken veel ondernemers nu minder goed te weten waar ze aan toe zijn. “Wellicht dat we daar dan toch wat nadrukkelijker de aandacht op moeten vestigen. Wat we wel zien is dat we meer maatwerk bieden. Er wordt ook meer gemaild en minder gebeld. Die aantallen zijn echter niet te vergelijken met de eerste periode toen het storm liep. Verder zijn we natuurlijk continu afhankelijk van de beslissingen die in Den Haag worden genomen.”
Toekomst
Ondanks de moeilijke periode durft Boom zo aan het eind van het jaar ook wat verder dan een paar maanden vooruit te kijken. “Op een dag hebben we dit virus onder controle, kunnen we het normale leven weer oppakken.” Hij wijst op het Plan Binnenstad 2030, een samenwerking tussen de gemeente, winkeliersvereniging Venlostad.com en de Vereniging van Vastgoedeigenaren Venlo om de stad voor te bereiden op de toekomst. “Daar blijven we mee bezig, al kijken we daarbij goed naar de huidige omstandigheden.”
Online
Hij ziet de rol van het online winkelen door de huidige gebeurtenissen alleen maar groter worden. “Afgelopen maanden is gestart met de actie Koop Lokaal. Daar is de afgelopen weken ‘ook online’ aan toegevoegd. Online shoppen is een belangrijke factor, daar zal je ook als middenstander op moeten inspelen, moeten zoeken naar een goede combinatie tussen online en fysiek. Want het directe klantencontact blijft zeker belangrijk. Dat zie je normaal gesproken terug in de winkelstraat. De online shopper moet je ertoe bewegen dat hij of zij dat lokaal doet.”
Leerzaam
Wat dat betreft noemt Boom deze periode een eye opener. “Het is een vreselijke tijd, maar we kunnen er ook iets van leren. Veel middenstanders gaan nu toch kijken hoe ze hun online activiteiten kunnen optimaliseren. Ondertussen gaan we door met het onderzoeken hoe we – als het weer mag – de bezoekersstroom naar Venlo opnieuw op gang kunnen brengen. Met campagnes, maar zo’n initiatief als het convention bureau kan daar ook bij helpen, om congressen naar Venlo te halen. Er zijn mensen die zich afvragen waarom we nu met zo’n initiatief komen, nu bijna niets kan. Maar zoals gezegd, dit gaat voorbij. We kijken dus niet alleen naar het nu maar ook naar de toekomst.”
Samen
Tot slot, Boom is nu circa 2,5 jaar wethouder in Venlo. Een mooi moment om even kort terug en vooruit te blikken. Heeft hij het gevoel dat hij zijn ambities waar kan maken? Hij lacht: “Laat ik voorop stellen, ik zit niet op deze stoel voor mezelf, om een landmark of zoiets neer te zetten. Waar het bij ons als stadsbestuur en mij als wethouder om draait, is de stad vooruit te helpen, onder meer in economische zin. Dat doen we met de inwoners, met de ondernemers samen. Je wilt samen iets bereiken, samen aan iets bouwen. Dat brengt vaak intensieve trajecten met zich mee, maar ook de voldoening als iets lukt. Saamhorigheid en solidariteit zijn daarbij twee belangrijke begrippen. Realiteitszin eveneens. Als bestuurder moet ik ook van tijd tot tijd knopen doorhakken. Maar uiteindelijk doen we het samen. Nu, tijdens deze coronacrisis, en in de toekomst, als we in een weer normale situatie door blijven gaan met Venlo op de kaart te zetten.”

Schinkemerret terug naar de basis: kleinschaliger, maar wel echt Venloos
Donderdag 24 augustus vindt in ‘hertje stad’ de Schinkemerret plaats. Zoals de traditie betaamd in de laatste week van de zomervakantie. De organisatie kiest er dit jaar bewust voor om het evenement kleinschalig te houden. Volgens het bestuur zijn er al genoeg grote...