Albina Gizatova en Gijs Wolters: ‘Supporters van Oranje zijn echte sfeermakers’

8 juni 2021

Aanstaande vrijdag begint het EK voetbal. In totaal doen 24 landen mee aan Euro 2020, dat wegens de coronacrisis met één jaar werd uitgesteld. In twee delen komen een aantal Venlonaren aan bod die vertellen over hun passie voor de edele voetbalsport. Vanzelfsprekend beginnen we vandaag met de poule van het Nederlands elftal.  Oranjefan Gijs Wolters en de in Oekraïne geboren Albina Gizatova bijten het spits af. Zondag treffen beide landen elkaar in de Johan Cruijff Arena.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Roger Sanders Photography, Rob Buchholz en Gijs Wolters

De 32-jarige Albina kwam acht jaar geleden naar Nederland en heeft ons land inmiddels in haar hart gesloten. Na een korte periode in Brabant woont ze inmiddels alweer een tijdje in Steyl, werkt bij Klup77 en bezocht zelfs al een aantal wedstrijden van VVV-Venlo. De passie voor voetbal ontstond al in haar eigen land. “Ik werkte in het NSK Olimpiejsky stadion van Sjachtar Donetsk, één van de mooiste stadions van Europa. Zodoende had ik de kans om het EK 2012 intensief mee te maken. De Oekraïners houden van voetbal. Maar door de vele problemen die het land kent, is die passie een beetje verdwenen. Dat vind ik jammer. Voetbal is passie en emotie, zoals het echte leven. Hopelijk kunnen de mensen in Nederland altijd met volle passie van deze mooie sport blijven genieten.”

Klup77
Vanaf het moment dat Albina in Nederland arriveerde, begon ze met werken. Volgens haar de beste manier om de taal goed onder de knie te krijgen. Het werk bij Klup77 heeft ze aan eigen enthousiasme te danken. Nadat ze in Venlo ging wonen, bracht Albina bij toeval een bezoek aan de Klup. “Ik voelde mij daar direct thuis. De gezellige, ongedwongen sfeer sprak mij enorm aan. Bovendien zocht ik een flexibele baan die goed te combineren was met de zorg voor mijn 4-jarig zoontje. Eigenaar Jack Stroeken bood mij de kans om hier te werken. Nu ben ik echt trots en weet dat de horeca echt mijn ding is.”

Stadion De Koel
Zo overtuigd als Albina is dat ze in de horeca carrière wil maken, zo zeker is ze ook dat Venlo haar nieuwe thuis is. “De mensen hier zijn gastvrij, gemoedelijk en vriendelijk. Ja dit bevalt mij beter dan Brabant. Mijn zoontje begint zelfs al Venlose woordjes te gebruiken. Hahaha. En weet je wanneer hij zijn eerste zelfstandige stappen zette? Toen hij tegen een bal wilde schoppen. Dat zegt mij voldoende. Hopelijk kan hij ooit voor VVV en Ajax gaan spelen.” Zelf heeft ze het dialect nog niet onder de knie, maar meer typische horecabegrippen als Sjoes en Half-um is ze inmiddels wel bekend. De open sfeer trof ze ook aan bij haar bezoekjes aan Stadion De Koel. “Ik maakte al snel contact met veel mensen en kreeg vaker spontaan bier aangeboden. Die open sfeer doet mij echt goed. Ook de spelers zijn heel benaderbaar en open. In Oekraïne is voetbal nog echt iets voor mannen. Hier is het heel normaal om als vrouw in het stadion te zijn.”

‘Wij gaan winnen’
En dan natuurlijk het EK. Te beginnen zondag met Nederland tegen Oekraïne. Albina is duidelijk in welk land zij steunt. “Ik ben geen patriot. Hier in Nederland ben ik voor Oranje. Vanaf mijn komst naar dit land, heb ik het team in mijn hart gesloten. De 5-1 zege op Spanje tijdens het WK van 2014 heb ik in een café gezien. Oh, wat een feest was dat. Dergelijke wedstrijden en jullie rijke historie zorgen ervoor dat ze in Oekraïne Nederland als groot voetballand beschouwen. Ik denk echt dat wij zondag gaan winnen.” Dan begint ze direct te lachen. “Zie je, ik zeg al ‘wij’ als ik over Nederland spreek.” Dat Oekraïne hard is getroffen door politieke spanningen doet haar hart nog wel steeds pijn. “Ze krijgen te weinig kans om te ontspannen. Daarom is de passie voor voetbal ook iets afgenomen. Er zijn te veel problemen en spanningen om echt van het leven te genieten. Hopelijk verliezen Nederlanders nooit hun passie voor voetbal. Die sport gaat over het leven. Over de mensen. Hou dat vast, blijf genieten en sta altijd achter je club. Gelukkig doen de supporters van VVV dat ook wel. Het is mooi om te horen hoe velen hun club na de degradatie blijven steunen.”

Soort van vakantie
Iemand die met volle passie al jaren van Oranje geniet, is Gijs Wolters. De 51-jarige Venlonaar bezoekt al sinds de jaren tachtig wedstrijden van het Nederlands elftal en zal ook zeker bij de drie groepswedstrijden in Amsterdam aanwezig zijn. Het begon in 1985 met de legendarische beslissingswedstrijd tussen Nederland en België (2-1) waardoor Nederland door de late tegentreffer van de Belg Georges Grün het WK in Mexico misliep. De Oranjekoorts werd natuurlijk definitief aangewakkerd door het gewonnen EK in 1988 waar Gijs met vrienden twee wedstrijden bezocht. “Daarna ben ik vrij snel lid geworden van de supportersclub en is het bezoeken van wedstrijden steeds meer toegenomen. Eigenlijk zijn de wedstrijden van het Nederlands elftal als een soort vakantie. Ik stap niet ’s morgens in een vliegtuig om ’s avonds na de wedstrijd weer terug te vliegen. Dan blijven we een paar dagen en genieten van een mooie stad of omgeving. Toernooien zijn daarbij ideaal om een paar wedstrijden te combineren met een stedentrip of rondreis.” Het succesvolle WK van 2010 in Zuid-Afrika bezocht hij echter niet. “Nee, daar was ik al geweest. Hahaha. Maar gelukkig heb ik veel mooie momenten meegemaakt. Soms zijn de wedstrijden niet om aan te zien, maar hebben we toch een fantastische, onvergetelijke tijd.”

Supportersclub Oranje
Ja het is al geruime tijd ‘we’ bij Gijs. Door zijn vele bezoekjes aan duels van Oranje leerde hij Daina Zagata (de Oranje Engel) en haar partner Wouter Rexwinkel, eveneens afkomstig uit Venlo, kennen. Sinds het EK van 2012 hoort Frank Jacobs ook bij de club. En zowel Gijs als Frank kregen in de loop der jaren nieuwe relaties die ook met het Oranjevirus besmet werden. Sjeklien Schutte woont sinds de zomer van 2014 samen met Gijs, maar na de eerste dag zag ze hem alweer voor bijna twee weken vertrekken. “Ja, mijnheer had een trip naar het WK in Brazilië geboekt. Toen zei ik nog: jij hebt jouw passies, als ik de mijne dan ook maar kan blijven doen.” Een jaar later ging Sjeklien mee naar een duel van Oranje. “Dat was vlak voor mijn 50e verjaardag. Rond diezelfde tijd kreeg ik plotseling een vage email met de tekst ‘Van harte gefeliciteerd’. Ik begreep niet goed wat het was, maar twee dagen later lag de lidmaatschapskaart van de Supportersclub Oranje in mijn brievenbus en ik vroeg aan Gijs: Wat is dit? Hij begon te lachen en zei: Gefeliciteerd, nu hoor je er ook officieel bij.”

Oranjesfeer
De sfeer is volgens Gijs en Sjeklien het belangrijkste aspect om telkens weer wedstrijden te bezoeken. Door hun jarenlange lidmaatschap stijgen ze op de coëfficiëntenlijst bij de Supportersclub Oranje en weten ze dus vaak ook kaartjes te bemachtigen. “Als het even kan, reis ik tijdens een toernooi twee keer op en neer,” aldus Gijs. “Bijvoorbeeld tijdens het EK 2008 toen we eerst die geweldige groepswedstrijden tegen Frankrijk (4-1) en Italië (3-0) in Bern hebben gezien. Een paar dagen later gingen we weer terug voor de kwartfinale in Bazel tegen Rusland (1-3 nederlaag). Die sfeer. Het is echt fantastisch. Gewoon lekker een glas bier drinken, kletsen en opgaan in de Oranjemassa. Nee, voor ons geen praktijken als Van Links naar Rechts van de Snollebollekes. Dat is echt té Hollands.” Ook Sjeklien geniet van de sfeer. “We zijn in Bulgarije meegelopen met een Oranjemars. Een hele stoet met alleen maar Oranje. Mensen in andere landen vinden dat prachtig. Supporters van het Nederlands elftal staan bekend als gezellig en echte sfeermakers. Daar zitten geen relschoppers bij.”

Rekening betaald
Gijs en Sjeklien kunnen in feite urenlang vertellen over hun bijzondere ervaringen die ze tijdens hun tripjes meemaken. Sjeklien: “Een van de meest memorabele momenten maakten we mee voor de interland tegen Zweden in 2017. We zaten met z’n zessen aan een tafel in een restaurant bij het Centraal Station van Amsterdam. Door de drukte kwam een groep Zweedse supporters bij ons zitten. Er werd veel gelachen, gekletst en zelfs sjaaltjes geruild. Na een tijdje vertrokken zij. Vervolgens vroegen wij om de rekening. Wat bleek? Hadden zij alles voor ons betaald. Oh, ik wilde die mensen zo graag bedanken, maar we hebben ze niet meer gezien. Ook bij het stadion niet. Het sjaaltje heb ik nog wel.”

Voor het komende EK heeft Gijs nog niet al te hoge verwachtingen. “We gaan er sowieso een paar mooie dagen van maken. Eerst ’s morgens om 9 uur naar de teststraat en dan naar de Arena. Ja, om sfeer te proeven. Twee keer blijven we ook in een hotel slapen. Hoe de rest van het toernooi verloopt zien we nog wel. Dat is door de huidige opzet lastig te plannen. Wie eerste in de poule wordt, moet naar dat land. De nummer twee naar weer een ander land. En zelfs het team dat als derde eindigt maakt nog kans, maar speelt weer ergens anders. De poulefase komen ze wel door en ach… wie weet groeien ze wel in het toernooi. We zijn blij dat na corona dit weer kan.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad