Belangrijke rol voor Willem Janssen bij verdere professionalisering van VVV-Venlo

17 maart 2022

De aankondiging van een persconferentie met belangrijk nieuws over de voetbaltechnische organisatie bij VVV-Venlo deed de wenkbrauwen fronzen. Welk nieuws zou de Venlose club in deze feestweek (stadion De Koel bestaat 50 jaar) naar buiten brengen?

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VVV-Venlo

Geruchten over Stan Valckx, manager voetbalzaken, gingen rond. Het bleek een deel van de waarheid. Het konijn uit de hoge hoed was Willem Janssen. De voormalig speler van de Venlose club (2004-2007) keert vanaf 1 juli terug in de rol van technisch manager. Daarmee neemt hij het takenpakket van Valckx over.

Andere koers
“We hopen dat Stan voor de club behouden blijft,” zo laat algemeen directeur Marco Bogers weten. “Er liggen voldoende uitdagingen. Maar het is ook geen geheim als ik zeg dat Stan de wens heeft om nog één keer in zijn carrière het avontuur aan te gaan. Als algemeen directeur is het mijn taak om daar op te anticiperen en de focus op de toekomst te leggen. Bovendien lag de focus van Stan eigenlijk vooral op het eerste elftal. Wij willen binnen de club een andere koers varen die aansluit bij het technisch beleidsplan 2022-2025. Daarbij moet de technisch manager tevens bezig zijn met de jeugdopleiding. Zeg maar een brug slaan tussen de jonge eigen spelers en het eerste elftal. Volgens ons is Willem Janssen daarvoor de meest geschikte persoon.”

Luxe positie
Janssen zelf beschouwt het als een eerste stap in zijn nieuwe carrière die daarmee synchroon loopt met zijn loopbaan als speler. Ook die begon voor de inmiddels 35-jarige geboren Nijmegenaar bij VVV-Venlo. Hij voelt zich naar eigen zeggen thuis bij de cultuur van de club. Het is dan ook niet vreemd dat ook zijn vrouw en kinderen aanwezig zijn bij de onthulling van zijn nieuwe rol. Het past bij de sfeer van gemoedelijkheid en het gevoel van thuis komen. Twee zaken die meespeelden bij zijn besluit om voor VVV te kiezen en niet voor zijn huidige club FC Utrecht. Want ook met iedereen die daar aan verbonden is heeft hij in de afgelopen jaren een meer dan warme band opgebouwd. In de Domstad leefde zelfs de verwachting dat Janssen na zijn actieve carrière hoe dan ook daar voor een functie zou kiezen. Dan wel in de rol van trainer, dan wel als directe rechterhand van directeur voetbalzaken Jordy Zuidam. Het zorgde voor enig gevloek toen Janssen twee weken geleden plotseling liet weten dat hij toch voor zijn oude jeugdliefde koos. Waarom? “Ik zat in een luxe positie met twee prachtige uitdagingen. Jordy Zuidam sprak me twee jaar geleden al aan over de tijd na mijn leven als voetballer. VVV liet in december van afgelopen jaar weten graag met mij in zee te willen gaan. Ik heb na mijn vertrek uit Venlo altijd contact gehouden met Marco Bogers. En hij liet mij al eerder weten in mij een perfecte technisch manager te zien. Waarom? Haha. Dat mag je hem zelf vragen.”

Goede eigenschappen
Het antwoord van Bogers is helder. “Twee jaar geleden informeerde ik bij Willem over een speler. Ik kreeg vervolgens van hem een complete en grondige analyse opgestuurd. Dat gebeurde later nog een paar keer. Ik merkte nog meer dan in het verleden dat hij op voetbaltechnisch gebied bijzonder intelligent is en doordacht te werk gaat. Een strategische rol voor de lange termijn past bij hem. Afgelopen jaar werd duidelijk dat aan zijn actieve carrière een einde kwam waarop onze gesprekken steeds vaker een bepaalde richting opgingen. We kennen bovendien allemaal zijn eigenschappen als speler. Hij is gretig, een vechter die voorop in de strijd gaat en een teamplayer.” Toen VVV afgelopen jaar het technisch beleidsplan 2022-2025 vorm gaf, bleek Willem Janssen steeds beter in het profiel te passen, zo erkent Bogers. “Hij heeft in zijn carrière veel meegemaakt en diverse fases doorlopen. Bij FC Utrecht heeft hij de professionaliseringsslag onder Erik Ten Hag van dichtbij meegemaakt. Als ervaren speler is hij de laatste jaren nauw betrokken geweest bij het begeleiden van jonge spelers richting het eerste elftal. En naast Ten Hag heeft hij diverse andere sterke trainers meegemaakt: Co Adriaanse, Steve McClaren en Dick Advocaat. Willem weet hoe hij jonge spelers kan inspireren. De nieuwe generatie kent hem bovendien, ze kijken tegen hem op en zijn dan vaak ook eerder geneigd een boodschap aan te nemen.”

Vertrouwen
Toen VVV rond de jaarwisseling de belangstelling concreet maken, voerde Janssen onder andere gesprekken met trainer Jos Luhukay. Ook vanuit die kant was er vertrouwen in zijn komst naar de Venlose club. “Jos zocht iemand die dicht bij het eerste elftal betrokken is. Hij zag in mij daarin de ideale persoon. De club wil verder professionaliseren, ook op het gebied van ontwikkeling bij de jeugd en dat totale takenpakket spreekt mij enorm aan. Natuurlijk ben ik op dit gebied een beginneling, maar het vertrouwen dat diverse mensen binnen de club in mij hebben uitgesproken was medebepalend. Bovendien voerden we bij FC Utrecht gelijksoortige gesprekken. Ook zij spraken daarmee in feite hun vertrouwen in mij uit. Natuurlijk is daar nu even sprake van teleurstelling, maar ze gunnen mij deze kans bij VVV van harte.”

Focus op FC Utrecht
Janssen kan bij de Venlose club dus op diverse ervaren mensen bouwen. Behalve Jos Luhukay en Marco Bogers zullen Marc van Hintum en Stan Valckx hem de komende maanden klaar stomen. Al ligt de nadruk volgens Janssen zelf tot aan het einde van de competitie volledig bij FC Utrecht. “Het is voor mij moeilijk om nu veel over VVV te praten. Ik wil bij Utrecht mijn carrière goed afsluiten. Het liefst met het behalen Europees voetbal. Daar sta ik tot 1 juli onder contract.” Toch realiseert Janssen zich ook dat VVV hem zal betrekken bij de plannen voor komend seizoen zoals het aantrekken van nieuwe spelers.

Jeugdspelers
Volgens Marco Bogers verdient de ontwikkeling van jeugdspelers zeker meer aandacht. Deze groep vormde niet voor niets een belangrijk onderdeel van het technisch beleidsplan 2022-2025. In vergelijk met die plannen en de opstelling van het begin van dit seizoen is daar op dit moment niet heel veel van terug te zien. Wat is daarvan de reden? “Een aantal jongens zit simpelweg nog niet op het niveau wat nodig is om in de subtop van de Eerste Divisie mee te draaien,”aldus de algemeen directeur. ‘Daarom zijn afgelopen winter ook spelers als Venema, Dirks, El Azrak en Sedlácek gehaald. Ook nog relatief jong, maar dankzij hun opleiding bij Eredivisieclubs als FC Utrecht en AZ wel verder in hun ontwikkeling. Ook zij hebben een belangrijke rol in het coachen van onze eigen jeugd. Willem Janssen moet dat vanaf komend seizoen verder mee oppakken. Door gesprekken met scouts, trainers en de spelers zelf moet hij een goed beeld krijgen van de ontwikkeling bij de individuele spelers en weten waar sturing en begeleiding nodig is voor een betere aansluiting richting het eerste elftal. Dat kan hij en wij hebben alle vertrouwen in een succesvolle samenwerking om de professionalisering bij VVV verder vorm te geven.”

Wat betreft Stan Valckx zegt Bogers ter afsluiting. “Wij hebben de afgelopen maanden veel gesprekken gevoerd. Hij begrijpt onze beweegredenen vanwege de ontwikkeling bij de club en ook door zijn eigen ambities. VVV moet verder. Stan en ik hebben samen in de afgelopen jaren veel meegemaakt. Op professioneel, maar ook op persoonlijk gebied. Mooie en minder fraaie zaken. Dat zorgt voor een band die nooit verloren gaat. Ongeacht zijn keuze voor de toekomst, ik hoop dat wij sowieso van zijn netwerk gebruik kunnen blijven maken.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad