‘Bij VVV is geen sprake van paniek; onze ambitie voor komend seizoen maken we echter pas later bekend.’

2 juli 2023

De eerste training van het nieuwe seizoen zit er op. VVV beschikt door recent bekend gemaakte bezuinigingen op dit moment over een selectie met vijftien contractspelers. Een groep die vooralsnog wordt aangevuld met tien spelers uit de eigen jeugdopleiding.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Geen luxepositie voor een club die een maand geleden nog in de halve finale van de play-offs kans op promotie naar de Eredivisie misliep en waarbij trainer Rick Kruys de hoop had om in dit tweede jaar stappen te zetten naar nog betere resultaten. “Een paar dagen na de halve finale tegen Almere City moest ik voor spoedoverleg naar de club komen en werd het nieuws over de bezuinigingen bekend gemaakt. De begroting moest omlaag. Dat had zeker gevolgen voor mijn plannen met betrekking tot spelers die wij als versterkingen zagen en waarmee wij in vergevorderd stadium waren. Door die plannen kon een streep. Dat is moeilijk om te horen en te accepteren. We waren als team en club goede stappen aan het zetten.” De coach baalt zichtbaar. Hetzelfde geldt voor Marc van Hintum die sinds zaterdag 1 juli plotseling de functie van technisch manager ad-interim mag bekleden. Een logische, maar ook enigszins bijna gedwongen keuze, zo laat hij weten, om de club niet in een lastig parket te brengen.

Ad-interim
Hij is overigens niet dé nieuwe technisch manager van VVV-Venlo. Na het vertrek van Willem Janssen naar FC Utrecht is het een logische gedachte dat Marc van Hintum de vacante functie voor de toekomst gaat invullen, maar daarover is de 56-jarige ex-prof duidelijk: “Die kans is echt heel klein. Ik heb niet de ambitie om mijn werk als scout op te geven. Het is aan de club om een opvolger voor Willem te vinden. Ik ben nu gewoon ad-interim tot het einde van deze transferwindow. Meer niet.”

Behalve het vertrek van Janssen, nam de Venlose club dit weekend ook afscheid van de vorige technisch manager Stan Valckx. Hij was het afgelopen seizoen nog als scout actief. En dat allemaal een paar weken nadat VVV bekend maakte dat algemeen directeur Marco Bogers om gezondheidsredenen voorlopig afwezig is en er bovendien een fors verlies was geleden over het seizoen 2022-2023. Kruys en Van Hintum zijn niet te benijden.

Opnieuw beginnen
Het is niet bepaald een lekkere situatie. Die visie bestrijdt Van Hintum zeker niet. “We waren met diverse nieuwe spelers in een ver gevorderd stadium om voor de club te komen spelen, maar door de bezuinigingen kon daar een streep door. We zijn een paar weken geleden in feite opnieuw begonnen.” Op social media laten diverse supporters zich negatief uit over het vertrek van Janssen en de aangepaste plannen van de club. Termen als ‘zinkend schip’ komen regelmatig voorbij. Van Hintum lacht even. “Ik snap de emotie, maar binnen VVV is zeker geen sprake van paniek. Alleen moeten we onze ambitie voor komend seizoen bijstellen. Hoe die er uit ziet? Vraag mij dat begin september als deze transferwindow er op zit nog een keer. Dan heb ik een goed beeld van de selectie en welke ambitie daar het beste bij past.”

De spelers van VVV delen na de eerste training van het nieuwe seizoen handtekeningen uit aan supporters.

Geen onrust
Hoe kwam het nieuws over het vertrek van Willem Janssen bij Van Hintum binnen? “Ik was daar nauw bij betrokken. Gezien mijn ervaring in het verleden als technisch manager bij Vitesse en Willem II dat ik de meest logische man zou zijn om die taak op mij te nemen. Maar ik stond er niet op te springen. Integendeel. Het liefste ben ik als scout actief. Nu de club het vraagt, wil ik wel graag helpen. Niemand is gebaat bij onrust binnen de club. Nu kunnen we op dezelfde lijn doorwerken tot het einde van deze transferwindow.” Volgens Van Hintum is de situatie bij de club zeker niet zo beroerd als deze soms omschreven wordt. “We moeten terug naar deze nieuwe realiteit en van daaruit verder bouwen. De jongens met inmiddels een vast contract hebben gewoon prima kwaliteiten die het niveau van de Eerste Divisie aankunnen en dat gewend zijn.

Juiste keuzes maken
Als ad-interim technisch manager krijgt de achtvoudig international natuurlijk met een andere situatie te maken in vergelijk met een paar maanden geleden met als belangrijkste pijnpunt: bezuinigen en dus minder geld voor nieuwe, gewenste spelers. Hoe lastig is dat? “Het is aan mij om te zorgen dat VVV zich toch kan versterken en dat we de juiste keuzes maken met de middelen die we hebben. In iedere linie zoeken we versterking, vanzelfsprekend op meerdere posities. We moeten echte de juiste keuzes maken met de middelen die we hebben. Dat vraagt om creativiteit en geduld. Wie weet verrassen een aantal van die jeugdspelers ons nog wel en kunnen er een aantal echt doorschuiven naar de selectie van het eerste elftal. Dat er straks een volwaardige selectie staat, daarin heb ik alle vertrouwen. Maar nogmaals, we moeten roeien met de riemen die we hebben. We nemen geen paniekbeslissingen. Elke nieuwe speler moet een echte meerwaarde voor de selectie zijn. We halen geen spelers om het halen.”

Ook Rick Kruys bevestigt dat hij zijn plannen voor komend seizoen moet bijstellen. “We gaan op de ingeslagen weg verder, alleen op dit moment met jonge spelers. Alle betrokkenen binnen de club zijn volop bezig om te kijken hoe we de selectie op juiste wijze kunnen versterken. We moeten met deze situatie dealen.”

Moreno Rutten
Een opvallend, maar vooral bekend gezicht bij de eerste training was dat van Moreno Rutten. De speler die van 2015 tot 2019 al in stadion De Koel actief was, zit op dit moment zonder club. Van Hintum erkent dat de verdediger, die vorig jaar nog bij NAC-Breda onder contract stond, een mooie aanwinst kan zijn, maar daarover is nog niet gesproken. “We hebben gewoon gezegd: kom meetrainen en houd je conditie hier op peil. Hoe het zich ontwikkelt, daarover kan ik nu geen uitspraken doen.”

Geen concrete afspraken
Vooralsnog gaat VVV op zoek naar een centrale verdediger en een spits. Indien het budget het toelaat, kan de club verder kijken. “Op dit moment lopen er echter geen concrete gesprekken meer. Waar dat wel het geval was, hebben we contacten helaas moeten afzeggen door de financiële situatie. Er stonden echt een aantal spelers klaar, maar die hebben we helaas af moeten bellen. Ja, dat is vet balen. Maar we kijken positief vooruit en maken er het beste van. Achter de schermen zijn raad van commissarissen, aandeelhouders en technisch hart volop bezig om komend seizoen zo goed mogelijk voor de dag te komen. Dan kunnen wij vanuit een underdogpositie iets moois neerzetten.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad