Chris Burhenne: ‘Louis van Gaal moet zich eens achter de oren krabben’

26 november 2022

Tijdens het WK voetbal laat VenloVanbinnen daags na de wedstrijden van het Nederlands Elftal diverse Venlose voetbalkenners aan het woord die hun visie geven over het spel van Oranje. De tweede in de rij is Chris Burhenne, trainer van Venlosche Boys, dat in de Eerste Klasse C uitkomt. Tevens was hij in de tweede helft van de jaren tachtig onderdeel van het succesvolle team van VVV-Venlo dat twee keer vijfde werd in de Eredivisie.

De in Melderslo geboren coach is duidelijk in zijn visie over de wedstrijd tegen Ecuador (1-1 eindstand). “Nederland is door het oog van de naald gekropen. Misschien moet Louis van Gaal zichzelf eens achter de oren krabben en niet tien keer per week roepen dat we wel even wereldkampioen worden. Want op deze manier gaat dat zeker niet gebeuren. Ik heb zelden zo’n slechte wedstrijd van Oranje gezien.”

De slag op het middenveld
Duidelijke taal. Al is Chris nog wel tevreden over het begin van de wedstrijd. “Cody Gakpo maakte een prima goal, maar daarna was het gedaan met de pret. Ik heb in die 80 resterende minuten maar één ploeg gezien die probeerde te voetballen en dat was Ecuador. Weet je hoe dat komt? Door de tactiek van onze bondscoach is de organisatie van het team niet goed. Met zijn 5-3-2 bereik je niets en al zeker niet tegen dit Ecuador. Nederland verloor de slag op het middenveld. Bij de drie centrale verdedigers was het voor niemand precies duidelijk wie hun spits Valencia moest bewaken. Aké en Timber wisten zich geen raad met hun vrijheid. En ook de wingbacks waren zwemmende. Die hadden tegen de speelwijze van Ecuador geen enkele rol van betekenis. Ik zou een extra speler op het middenveld plaatsen. Dat is beter voor de organisatie en de balans van het team. Op die manier kun je een tegenstander kapot spelen. Dat is met dit strijdplan onmogelijk. Wie daar als extra middenvelder moet staan? Het gaat mij niet om namen, maar om de organisatie zodat je grip krijgt op die middelste linie. ”

Frenkie de Jong
Chris is van mening dat zelfs een bepalende speler als Frenkie de Jong alles behalve goed uit de verf kwam. “Mede door hem verlies je de slag op het middenveld. Daardoor had Klaassen geen directe tegenstander en Koopmeiners kwam evenmin uit de verf. Bovendien was hij schuldig aan de gelijkmaker. Frenkie speelde de bal te kort in en had die beter naar de vrijstaande Dumfries kunnen passen. Als trainer zeg ik altijd: wil je de wedstrijd winnen, dan moet je de controle over het middenveld hebben. En daar zit bij dit Nederlands Elftal het probleem.”

Niet realistisch
De eerste wedstrijd tijdens dit WK tegen Senegal (2-0 winst) was in de ogen van de 54-jarige trainer evenmin bijster sterk. “Dat was een lekkere overwinning, meer niet. Voetballend moet het echt anders wil je kansen creëren om te scoren. Tegen Ecuador krijgt Nederland behalve die goal nog slechts één kans. Ecuador wist daarentegen meer gevaar te stichten. Als ik kijk naar echte toplanden als Frankrijk en Brazilië: die beschikken over zoveel meer kwaliteit. Roepen dat je wereldkampioen gaat worden, is totaal niet realistisch. Waarom Louis van Gaal dat doet? Omdat hij vol is van zichzelf, maar de trainer vergeet dat hij in zijn carrière wel vaker heeft verloren. Zijn voormalig assistent Andries Jonker heeft het ook al gezegd: dit spel is Nederland onwaardig.”

Volgens Chris mag Oranje van geluk spreken dat het al vier punten op zak heeft. “Met Qatar als volgende tegenstander is de achtste finale zeker haalbaar. In principe moet je dat duel winnen en wordt Nederland zelfs groepswinnaar. Dan ontloop je Engeland in de volgende ronde. Want bij een tegenstander van een beetje formaat, zoals de Engelsen, is het WK voor dit Nederlands Elftal direct afgelopen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad