De bijzondere ontmoeting tussen Venlonaar Mark en Diego Maradona

30 december 2020 | Leestijd: 4 minuten

Ieder jaar overlijden een aantal groten der aarde. Sommigen op leeftijd. Anderen te jong. Op 25 november van dit jaar overleed de Argentijnse voetbalgod Diego Maradona. Ondanks de gezondheidsproblemen van de laatste jaren kwam het nieuws voor velen toch onverwacht.
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Mark
Zijn toch onverwachte overlijden zorgde niet alleen in zijn thuisland voor veel verdriet, wereldwijd waren veel voetballiefhebbers en vooral fans van Maradona in rouw. Zo ook de 41-jarige Venlonaar Mark (achternaam bij redactie bekend). Tijdens het WK van 1986 toen Argentinië de wereldbeker won, raakte hij in de ban van deze voetbalster. “Ik heb mij zelf wel eens afgevraagd: waarom raakt hij mij zo? Waarom ben ik zo idolaat van deze voetballer? Ik ben van nature een nuchter persoon, maar Maradona maakt echt het kind in mij los.” Het kwam, gelukkig voor Mark, ook tot een bijzondere ontmoeting. In 2017. In Mierlo. Of all places.

WK 1986
Zoals veel Nederlandse jongens was ook Mark al op jonge leeftijd in de ban van voetbal. Samen met klasgenoten partijtjes spelen op het schoolplein, lid van Venlosche Boys, een seizoenkaart van VVV-Venlo en supporter van Ajax. “Ik ben met sport opgegroeid. Mijn vader was gymleraar en dat zorgde voor een meer dan gemiddelde belangstelling voor sport.” Het vuur werd echter pas echt aangewakkerd in de zomer van 1986. Net zoals de rest van de wereld is de dan pas 7-jarige Mark in de ban van het WK-voetbal in Mexico. Zonder Oranje, maar met het Argentijnse fenomeen: Diego Maradona. Wat maakte hem zo bijzonder voor jou? “Ik kan geen echte reden noemen. Natuurlijk was hij een fantastische voetballer en een fenomeen dat alle andere spelers ontsteeg, maar het was meer. Veel wedstrijden werden gespeeld op momenten dat ik al in bed lag. Samen met mijn broertje keken we dan de volgende ochtend voordat we naar school gingen naar de samenvattingen op tv. En telkens ging het maar weer over die ene speler. Het was Maradona, Maradona en nog eens Maradona. Hij was als een God. Als 7-jarige jongen maakt dat veel indruk. Iedereen sprak over zijn acties en de wedstrijden van het Argentijnse elftal.”

Adoratie en magie
Het verhaal van dat toernooi is bekend. De faam van Pluisje (zijn bijnaam) groeide met de dag. De Hand van God, de solo waarmee hij bijna elke Engelse speler omzeilde en de uiteindelijke winst in de finale tegen Duitsland (3-2). In de jaren daarna won het Nederlands Elftal het EK van 1988, stonden nieuwe sterren als Gullit, Van Basten en Rijkaard op en wisten zowel Ajax als PSV een Europa Cup te winnen. Toch verbleekte dit volgens Mark bij de magie van Maradona. Zeker toen de Argentijn zijn club Napoli de landstitel en de Europa Cup II bezorgde. “Hij ontsteeg de rest van alle andere voetbalhelden. Op zondagavond waren regelmatig samenvattingen van Napoli op tv te zien. En iedere keer zagen we de magie, de adoratie van zijn fans en zijn normale menselijke gedrag naar anderen toe. Als Maradona geen voetballer was geworden, zou hij zelf wekelijks op de tribune van zijn favoriete club tussen de harde kern hebben gestaan. Diego was de man van het volk. Die afscheidswedstrijd van hem. Als ik daar aan terugdenk, krijg ik nog kippenvel. We zijn midden in de nacht opgestaan om te kijken. Een wedstrijd met louter wereldsterren. In de tweede helft loopt Maradona in het Argentijnse shirt naar de fans van Boca Juniors achter het doel. Als hij voor hen staat trekt hij het shirt uit en daaronder zit het shirt van Boca. Echt onvergetelijk.”

Ontmoeting in Mierlo
Hoewel Mark zijn idool nooit zelf als voetballer in actie heeft gezien, komt het toch tot een ontmoeting. In augustus 2017 verblijft Maradona als trainer van FC Fujairah drie weken in Mierlo. “Een vriend van mij was al met hem op de foto gegaan. Drie dagen lang ben ik naar het trainingskamp gereden. Ik slaagde erin hem een hand te geven, maar nog geen foto. Telkens waren er te veel bodyguards. Op de vierde dag zei mijn vrouw: ik ga met je mee. Ze was zwanger. En juist die dag staat Diego het toe om samen met hem op de foto te gaan. Je kon aan alles merken dat hij het naar zijn zin had. Hij vond het oprecht leuk mensen een plezier te doen. Toen hij mijn vrouw zag legde hij zijn hand op haar buik als een soort van zegening voor ons kind. We hebben een aantal minuten met hem gepraat. Het was bijna onwerkelijk hoe gewoon die man was. Als ik mij nu realiseer dat hij is overleden op de verjaardag van mijn zoon dan geeft dat een raar gevoel. De doopnaam van mijn zoon is trouwens Dale. Die naam is afgeleid van een uitdrukking die fans van Boca vaak gebruiken; een soort krachtterm vergelijkbaar met Forza of Let’s Go. Het is geen officieel woord.”

Boca Juniors
Voor Mark was één ding duidelijk: als Maradona sterft, zou hij met vrienden afreizen naar Argentinië. Helaas voor hem bleek dat onmogelijk. Niet alleen gooide corona roet in het eten. De familie van de stervoetballer besloot dat hij twee dagen na zijn overlijden al begraven moest worden. “Ja, dat was balen. Ik heb zijn uitvaart natuurlijk live via internet bekeken. En ooit zal ik zijn graf bezoeken. Argentinië is een bijzonder land met hartstochtelijke mensen. Door mijn werk heb ik veel gereisd en ook veel bijzondere voetbalwedstrijden mogen zien. De gloriejaren van Ajax, een aantal WK-finales, zeker tien Champions League finales, maar dat valt allemaal in het niet als je een keer bij Boca Juniors tegen River Plate bent geweest. Die entourage is met geen pen te beschrijven. Daar moet je bij zijn om het te geloven en te beleven. Ik had er veel over gehoord en je hebt bepaalde verwachtingen, maar wat wij tijdens onze reis in 2017 meemaakten overtrof echt alles. Uren voor de wedstrijd zit het stadion al vol. Iedereen danst, zingt en juicht mee. Dat maak je nergens anders op de wereld mee. De mensen gaan helemaal los. Ze vergeten voor even al hun ellende. Zo’n wedstrijd wil ik graag nog een keer meemaken. En natuurlijk zal ik dan ook zijn graf bezoeken. Maradona blijft voor altijd mijn voetbalheld.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Containertuintjes fleuren Venlose binnenstad op

Containertuintjes fleuren Venlose binnenstad op

In de Venlose binnenstad worden tien zogenaamde containertuintjes geplaatst. Deze op maat gemaakte plantenbakken moeten de verrommeling bij de ondergrondse containers tegengaan. Tegelijkertijd dragen ze bij aan het vergroenen en opfleuren van de Venlose binnenstad....