D’n Berg Op: Bij de Twitterhooligans blijft het altijd kommer en kwel

22 augustus 2020

Over drie weken rolt de bal weer in de eredivisie. Gelukkig. Hoe lastig, anders of saai de omstandigheden ook zijn. Dit is beter dan niets. Dat heeft het Europees voetbal in de afgelopen in de afgelopen twee weken wel bewezen. Voldoende duels die zelfs zonder publiek behoorlijk amusant bleken te zijn.
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag en VVV-Venlo
VVV-Venlo heeft inmiddels vijf oefenwedstrijden achter de rug waarvan het duel tegen Willem II natuurlijk het beste weergaf wat we dit jaar mogen verwachten. En dat beeld is weinig verrassend. Het was een wedstrijd zoals we die de laatste drie seizoenen gewend zijn om te zien. De tegenstander maakt het spel, VVV verdedigt, maar het verschil is niet shockerend.
Verdedigende aanpak
Natuurlijk, Willem II had ruim 70 procent van de wedstrijd balbezit, maar dat verhaal is bekend. Bovendien is het zeker geen schande tegen de nummer 5 van afgelopen seizoen die zelfs AZ en Ajax bij vlagen het licht uit de ogen speelde. Ja, in de tweede helft speelde de ploeg van Hans de Koning slordiger, maar over een 2-1 nederlaag in Tilburg zal zelfs tijdens de reguliere competitie niemand kamervragen stellen. En was op slag van rust de kopbal van Kum niet van de lijn gehaald dan loop je met een 0-2 voorsprong richting kleedkamer. Ja, cliché, maar uiteindelijk was het verschil in score dusdanig nihil dat zelfs de verslaggever van FOX op het einde nog vreesde dat de 2-2 van VVV zomaar kon vallen. Ja het was een oefenpotje, maar dit soort wedstrijden zagen we de afgelopen drie jaar continu voorbij komen. Zeker op vreemd terrein. VVV kiest voor een verdedigende aanpak en de tegenstander moet maar zien hoe ze daar mee omgaan. Het zal komend seizoen niet anders zijn.
Lichtpuntjes
Voor voetbalpuristen is het spel van de Venlonaren alles behalve opwindend, maar er waren in Tilburg zeker voldoende lichtpuntjes. Swinkels verdedigde prima, Hupperts straalde speelvreugde uit, Kirschbaum pakte een paar prima ballen, bij Pachonik hoop je eigenlijk dat hij gewoon blijft, Giakoumakis dwong tijdens de beperkte speeltijd die hij kreeg zijn directe tegenstander tot behoorlijk wat ongeoorloofd trek- en duwwerk. Verder liet invaller Decker zien dat hij als back nog altijd potentie heeft en testspeler Joshua John solliciteerde nadrukkelijk naar een contract. Al is het de vraag of dat nog gebeurt nu Vito van Crooij terugkeert naar De Koel. Ook goed om te zien: de Venlonaren schuwden de fysieke duels niet. Volgens veel supporters op het sociale media was het echter niet veel. De Limnburger schreef een dag later een realistischer relaas. Daar vielen termen als hoopgevend en veelbelovend. Overigens nog even terug naar Giakoumakis. Volgens een bekende Grieks-Venlose ondernemer is het een prima voetballer, maar hoort hij niet in de spits te staan. De tijd zal het leren.

Boven de streep
Met de kennis van de wedstrijd tegen Willem II is het niet gewaagd om te stellen dat VVV gewoon weer gedoemd is om degradatievoetbal te spelen. Iedere positivo met een geel-zwart hart zal zeggen dat de Venlonaren net boven de streep eindigen. Maar er zijn ook andere geluiden. Wie social media platform Twitter als enige kennisbron zou gebruiken, verwacht nu al dat De Koelclub komend seizoen roemloos ten onder gaat. Nieuwe spelers worden argwanend tot cynisch beoordeeld (te oud, te licht, te traag, te wispelturig, te weinig rendement et cetera), vaste waardes hebben hun beste tijd gehad en spelers die na jarenlange trouwe dienst vertrekken, kunnen beter met pensioen gaan. “Ja hallo, dit is Twitter,” zo klinkt het als verdediging op de vaak inhoudsloze kritiek. Alsof dit medium ooit bedacht is om als open riool te dienen? Zorg dat je bij alles wat gebeurt een kritische noot kraakt, gooi daar twee voetbaltechnische vaktermen bovenop die bij de analytici van FOX Sports aan bod zijn gekomen of die je op VI Pro gelezen hebt en een deel van de volgers neemt je ook nog serieus.
Ambitie en realiteitszin
Een voorbeeld: drie jaar geleden verloor VVV vlak voor de start van de competitie met 4-3 bij de amateurs van EVV. De conclusies waren snel getrokken: dat eerste seizoen in de eredivisie zou uitdraaien op een ramp en een blik nieuwe spelers was bittere noodzaak. VVV speelde uiteindelijk een prima seizoen en wist zich al vrij snel veilig te spelen.
Natuurlijk, met ambitie is niks mis en hoe hoger de eindklassering hoe beter, maar met een beetje realiteitszin is niets mis. Ik vrees echter dat zelfs Messi, Mbappe, Neuer en Ronaldo het stempel van zakkenvullers kregen van het Venlose Twitterlegioen op het moment dat ze zich bij de poorten van De Koel melden. Natuurlijk, naöle en greeke behoren tot Venloos cultureel erfgoed, maar als het greeken om het greeken wordt en mensen zichzelf te serieus gaan nemen, wordt het een ander verhaal. Hoe zullen de supporters van onze eerste tegenstander in de competitie – Emmen – gereageerd hebben na de recente oorwassing (2-5) tegen eerstedivisieclub Cambuur? Waarschijnlijk niet anders. Zeuren, cynisme en angst voor wat komen gaat, behoren tot het DNA van veel voetbalsupporters.
Een voorspelling is – drie weken voor de start van de competitie en anderhalve maand voor het sluiten van de transferperiode – eigenlijk niet te doen, maar als zelfs kenner Kees Jansma de complete eindstand van de eredivisie al in zijn boekje heeft staan (waarbij hij de Venlonaren liet degraderen), blijf ik voor nu niet achter: VVV degradeert niet. Voor wat het waard is. Dankzij voldoende vertrouwen in diverse nieuwe spelers is dat niet uit de lucht gegrepen. De duels tegen Fortuna en Borussia Mönchengladbach zijn echter de volgende belangrijke graadmeters op weg naar een nieuw seizoen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad