D’n Berg Op: De tijd van hopen en rekenen is definitief begonnen

2 april 2021

Sinds de 2-1 nederlaag tegen PEC Zwolle (de laatste wedstrijd voor de interlandbreak) houden VVV-supporters voor de eerste keer serieus rekening met playoffs. Bij de data van 20 en 23 mei staat in menig Venloos agenda al een aantekening met potlood. Feit is namelijk dat de Venlose club het lot op direct lijfsbehoud niet meer in eigen hand heeft. Daarbij is het programma alles behalve eenvoudig.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag en VVV-Venlo

Met de negatieve serie in februari konden veel supporters nog leven. Niet alleen was de maand daarvoor een prachtig gat geslagen met de concurrentie, maar de nederlagen tegen FC Utrecht, Vitesse, AZ en Feyenoord waren logisch en misschien zelfs wel onontkoombaar. De situatie veranderde echter na drie zeperds tegen Sparta, Fortuna Sittard en dus PEC Zwolle. Tegenstanders uit het rechterrijtje waartegen toch wel op 4 of misschien zelfs 7 punten was gehoopt, leverden behalve nul punten ook het ontslag van Hans de Koning op. De man die vrijdag middels een positief interview in De Limburger opnieuw bewees een echte gentlemen te zijn. Chapeau!

Terugkijken heeft geen zin. Zeker niet nu met Jos Luhukay een nieuwe, ervaren coach aan het roer staat. In de wedstrijd tegen PEC Zwolle was duidelijk progressie zichtbaar. De vijfmans verdediging zorgde voor meer rust in de ploeg. Tevens wist VVV een aantal uitstekende kansen te creëren. Maar toch: nul punten. Dat betekent dat de grote voorsprong op plek 16 volledig verdwenen is en dat wonderen nodig zijn om directe handhaving veilig te stellen. Nog zeven wedstrijden. In de duels tegen PSV (thuis) en Ajax (uit) rekent zelfs Luhukay al nergens op. Blijven vijf potjes over. Te beginnen zaterdag tegen FC Groningen, de nummer zes van de Eredivisie. In principe een duel waarbij je als laagvlieger niet op punten rekent, maar de realiteit is anders. Er moet gewonnen worden.

Veel supporters rekenen bij de twee laatste thuisduels (tegen RKC en Emmen) al automatisch op zes punten, maar de druk kon dan wel eens nog groter zijn. Ja je kunt beide duels winnen, maar een abc’tje is het allerminst. In welke situatie bevinden deze twee kandidaten zich dan? Strijdt ook RKC in speelronde 32 nog tegen degradatie. Waarschijnlijk wel. En is dat een voordeel of een nadeel? Leeft Emmen nog op de laatste speeldag. De ploeg van trainer Dick Lukkiem was op sterven na dood, maar lijkt toch zelf – na een fraaie serie- in de herrijzenis te geloven. De achterstand op VVV en Willem II bedraagt nog zeven punten, maar hoe snel die kunnen verdampen, daar weten ze in De Koel alles van af. En mocht Emmen op die laatste speeldag toch al gedegradeerd zijn, is dat dan een voordeel of een nadeel? Wie het weet, mag het zeggen.

En zo zijn we vooral bezig met vooruit kijken, rekenen, hopen en waarschijnlijk ook bidden. Winst tegen Groningen is niet alleen belangrijk voor de stand op de ranglijst -de meest directe concurrent Willem II speelt dit weekend tegen AZ- maar kan de ploeg ook een enorme boost geven. Als zaterdagavond rond de klok van half negen inderdaad drie punten zijn bijgeschreven, dan denken veel supporters waarschijnlijk ook al direct dat tegen het zwalkende PSV een week later misschien wel een stuntje mogelijk is. Niets menselijks is de voetbalsupporter vreemd. Gelukkig maar. Met een vol stadion is dat niet eens onmogelijk. Kijk maar naar vorig seizoen (1-1). Helaas blijft de deur voor supporters nog steeds op slot. Je kunt beter een indoor liedjesfestijn of kerkdienst organiseren in dit land.

Een ding is duidelijk. De situatie en verwachtingen zullen van week tot week verschillen. En dat maakt -ongeacht het eindresultaat van deze competitie – de komende serie juist zo leuk. Voetbal is het meest boeiende spelletje ter wereld als het echt ergens om gaat. En dat gaat het de komende zeven wedstrijden. Hoop op succes is er nog steeds. Geloof in het vakmanschap van Luhukay nog meer. Maar de realiteit toont aan dat het inmiddels vijf voor twaalf is geweest. Zeven finales. Wedstrijden die niet alleen belangrijk zijn in de strijd tegen degradatie, maar ook voor de financiële toekomst van de club. In deze onzekere tijden is degradatie namelijk extra onprettig.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad