D’n Berg Op: Dit nieuwe VVV heeft tijd nodig

5 september 2020

“Hey Crooij, de hes niks laote zeen vandaag he.” Een man van ver in de 50 was vrijdagavond van mening dat hij Vito van Crooij eens even de les moest lezen na zijn wissel in de wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach. Triomfantelijk keek de mijnheer om zich heen of hij ook de lachers op zijn hand krijgt. Niet dus. Dan ben je ver in de 50 en als redelijk ouwe lul van mening dat je op de wereld bent gezet om even heel stoer een jonge speler die net anderhalve week bij de selectie zit tot de orde te roepen. Veel triester wordt het niet.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag, VVV-Venlo en VenloVanbinnen

Ja ik weet het, het is een voetbalstadion. Er worden veel ergere dingen geroepen, maar deze mijnheer meende het echt. Het was geen kreet in de lege ruimte. Hij bleef wachten tot Vito voor zijn neus liep en hem zeker kon horen. Er zat frustratie in zijn stem. Even laten blijken dat hij dé kenner was die het allemaal zo goed weet. “Dae krieg heejveur betaalt, dan meug ik det toch zegge,” zo beet hij zijn buurman toe. Vito speelde in de eerste helft op een voor hem niet logische plek (middenveld) en kon na de snelle 0-3 direct na rust ook voorin weinig potten meer breken. Maar dat gold voor bijna alle spelers.

 

Geen team
Nee, VVV maakte dus geen heel beste beurt tegen de Duitse topclub. Maar toch, bij vlagen gebeurden er leuke dingen die houvast bieden. Grootste probleem: het team is nog geen team. In die zin: het is nog geen eenheid. Deze groep lijkt meer tijd nodig te hebben om naar elkaar toe te groeien. Hoe sterk we de grotendeels tweede keuze van Borussia moeten inschatten, is lastig te zeggen, maar die ploeg was voor dit VVV zeker een maatje te groot. Sneller, sterker, slimmer en beter op elkaar ingespeeld. Aanvoerder Danny Post moest tegenover De Limburger toegeven dat de groep nog niet klaar is. Fysiek niet. Maar ook qua omvang van de selectie niet. Blessures en schorsingen kunnen daarom extra hard aankomen. Waar eerder in de voorbereiding Hupperts verstek moest laten gaan, daar bleef vrijdagavond Arjan Swinkels aan de kant. Ik wil hem graag met Gelmi een aantal duels achter elkaar in actie zien. Hopelijk kan dat vanaf volgende week.

Verloren oefenduels
Want volgende week start de competitie met een uitwedstrijd tegen Emmen. Nog een week sleutelen, dan moet er een team staan. Van alle enigszins serieuze oefenwedstrijden (5 stuks) werd er geen een gewonnen. Willem II, Fortuna, Straelen en Gladbach bleken een maatje te groot. Tegen team VVCS werd gelijk gespeeld (2-2). Dan vallen de monsterscores tegen Reuver (0-16) en Sporting ST (0-19) volledig in het niet. Emmen deed met het 4 nederlagen en een minimale zege op Telstar (1-0) niet veel beter. Met name het pak slaag tegen SC Cambuur (2-5) zal pijn hebben gedaan bij de club uit Drenthe.

Giakoumakis
Er is echt geen reden voor wanhoop. Met Vito Van Crooij en en de vrijdag eindelijk vastgelegde Joshua John op de vleugels krijgt de ploeg elke wedstrijd mogelijkheden. De Griekse spits Giakoumakis liet vrijdagavond hoopvolle acties zien. Hij is doelgericht en weet behendig zijn tegenstander weg te zetten. Met deze instelling moeten de doelpunten vroeg of laat vanzelf komen. Met Kirschbaum staat er een prima keeper. Voor hem staan in ieder geval twee ervaren backs (Pachonik en Schmitz). Eerste grote vraag: wie gaan in het centrum spelen? Gelmi lijkt zeker. Blijft een keus tussen Kum en Swinkels over.

 

Joshua John

 

Middenveld
Grootste probleem is vooralsnog het middenveld. De schoffelende en hard werkende Post staat als een huis, maar dan? Middenvelder Hector Hevel is op proef en mocht in de tweede helft meespelen. De voormalig jeugdspeler van ADO Den Haag deed dat niet onverdienstelijk. Is Linthorst een zekerheidje? Of zoekt VVV nog een ander type middenvelder? In feite zou de jonge Venlonaar dit jaar zijn waarde voor de ploeg moeten laten zien. Veel andere volwaardige keuzes zijn er op dit moment niet.

Geen reden tot wanhoop
Dat de Venlonaren een allesbehalve eenvoudig seizoen gaan krijgen, dat mag duidelijk zijn. Wie weet staat de ploeg na een potje of zeven wel op de laatste plek. Ook dan is er geen reden tot wanhoop. Diep in het najaar van 2019 leek VVV ook al afgeschreven, maar kreeg het team onder aanvoering van Hans de Koning en Jay Driessen toch het lek boven. Het cliché ‘de competitie is een marathon, geen sprint’ moet de ploeg houvast bieden. Fortuna, RKC en eerste tegenstander Emmen zijn de concurrenten tijdens de strijd tegen degradatie. En verder? PEC? ADO?

Wie wonderen verwacht, zal teleurgesteld worden. Punten sprokkelen, daar gaat het de komende maanden om. VVV heeft alle steun nodig en bij domme kreten om spelers belachelijk te maken, is niemand gebaat. Juist in deze competitie is het stadion gevuld met louter seizoenkaarthouders. De meest trouwe honden. Van deze groep verwacht je realisme en steun. Massaal vocaal aanmoedigen is niet toegestaan, maar er zijn voldoende andere manieren om deze selectie vol nieuwkomers en jonge spelers te steunen. Een selectie die tijd nodig heeft. Hoeveel tijd? Dat is de vraag, maar met een uitzege in Emmen ziet de wereld er al direct anders uit.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad