D’n Berg Op: ‘ Dit VVV kan geschiedenis gaan schrijven’

22 februari 2021

Dat VVV-Venlo een om meerdere redenen historisch seizoen doormaakt, mag duidelijk zijn. Wat heet. Handhaving en dus voor het vijfde jaar op rij eredivisievoetbal in De Koel ligt voor het grijpen. Daar bovenop maakt de club kans om volgende week de finale van de KNVB-beker te bereiken als het van Vitesse wint. Maarten Bastiaens, Lucas Bremmers en Jeroen van de Ham zijn niet alleen supporter van de club, maar ook om andere, uiteenlopende redenen intensief bij de club betrokken. Zij spreken hun verwachtingen uit over deze nu al historische wedstrijd.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag, Maarten Bastiaans & Jeroen van den Ham

Vitesse tegen VVV. Niet alleen het affiche van de halve finale, maar ook gewoon onderdeel van de 24e speelronde van komend weekend. En zo staat deze wedstrijd dus twee keer in vier dagen tijd op het programma. De drie heren zijn het er over eens dat het tweede duel – de bekerwedstrijd – dat volgende week dinsdag op het programma staat veruit de belangrijkste van de twee is. “Deze groep kan potdomme historie schrijven,” aldus Lucas Bremmers, eigenaar PUR Marketing en Communicatie. “Denk je dat iemand het er over twee weken nog over heeft als je aanstaande zaterdag die competitiewedstrijd wint? Nee, natuurlijk niet. We praten anno 2021 wel nog steeds over de bekerwinst van 1959 en over de halve finale van 1988 tegen Roda JC. Die verloren we, maar we hebben het er nog steeds over.”

Maarten Bastiaens in gesprek met voormalig VVV-manager Wiel Teeuwen

 

Historisch seizoen
Goed, dat de VVV-supporter bijzondere dagen te wachten staan, zoveel mag duidelijk zijn. Eerst nog even terug naar afgelopen weekend: het duel tegen AZ. Over de met 1-4 verloren wedstrijd is veel gezegd en geschreven. Met name over de opstelling. Maarten Bastiaens, maker van de VVV Podcast en verslaggever bij de wedstrijden voor Omroep Venlo, kan zich vinden in de kritiek die sommige supporters lieten horen. “Het was een opvallende opstelling. Ik ben van mening dat je altijd de sterkste spelers moet opstellen. Da Graca viel in de tweede helft in, dus waarom start je niet met hem? Je begint dus niet op volle kracht. Het gevolg was een teleurstellende wedstrijd.” Lucas Bremmers heeft een andere mening. “Schei uit. Of het nu 1-2 of 1-4 wordt. Wij hebben geen 20 gelijkwaardige basisspelers zoals AZ en Da Graca was niet topfit. Ik verbaas mij over dat eeuwige gezanik rondom de club. Zeker dit jaar. We hebben met Giakoumakis de topscorer van de eredivisie in huis. Dit team gaat zich zeker handhaven en dus spelen we voor het vijfde jaar op rij in de top van het Vaderlandse voetbal. Dat is historisch gezien sowieso uniek. En we staan in de halve finale van de KNVB beker. Dit is nu al een bijzonder seizoen waar we over tig jaar nog over praten. Dus mensen, probeer een beetje te genieten. Er is in deze tijden al zo weinig fraais te beleven. Bovendien, dit is VVV. Supporters moeten trots zijn op wat we dit seizoen meemaken.”

Buitenlandse spelers
De slagroom op de taart kan dus het bereiken van de finale van de KNVB-beker zijn. Jeroen van den Ham heeft er een hard hoofd in. “We zitten niet meer in een flow. Daar baal ik van. Dat positieve gevoel van de maand januari lijkt een beetje verdwenen. Het gaat de laatste weken minder en dat neem je volgens mij toch mee naar zo’n bekerwedstrijd. Iedereen is zich rijk aan het rekenen, maar ik weet het niet. Vitesse heeft door die 4-1 nederlaag in De Koel bovendien alle reden om VVV twee keer pijn te doen. Vanaf dat moment is die club in een vrije val geraakt. Ik ga er wel vanuit dat we twee keer in de sterkste opstelling moeten spelen. Dus met Da Graca. Ik heb namelijk het gevoel dat een halve finale van een bekertoernooi bij buitenlandse spelers veel hoger staat aangeschreven. Die gaan waarschijnlijk ook met meer passie de strijd aan. Gelukkig lopen er nogal een aantal spelers uit andere landen rond. Dus misschien is mijn voorgevoel wel niet goed en gaan we volgende week dinsdag gewoon stunten.”

Jeroen van den Ham met Keisuke Honda

 

Een kans
Dinsdag. De halve finale. Die tweede wedstrijd tussen Vitesse en VVV. Daar gaat het dus om. Lucas Bremmers is duidelijk in zijn visie hoeveel belangrijker hij die bekerwedstrijd vindt. “Natuurlijk valt er in de competitie meer geld te verdienen, maar een eventuele nederlaag aanstaande zaterdag kun je later gewoon nog wegpoetsen. Voor de competitie krijgen we nog genoeg kansen om punten te pakken tegen concurrenten als Emmen, RKC, Sparta, PEC Zwolle en Fortuna Sittard. Een uitschakeling in de beker is definitief. Stel je toch eens voor. VVV in de bekerfinale. In De Kuip. En heel Nederland voor de tv. De meeste spelers van onze club krijgen een dergelijke kans maar één keer in hun carrière.” Ook Maarten Bastiaens is van mening dat de club alles op alles moet zetten om dinsdag te winnen. “Misschien moeten we Vitesse bij de eerste wedstrijd aanstaande zaterdag zand in de ogen strooien. Een eventuele nederlaag in dat duel moeten we maar voor lief nemen. Handhaven doen we toch wel. Maar de kans om een bekerfinale te spelen. Dat is zo uniek. Die moeten we pakken.”

Bastiaens is zich er overigens van bewust dat hij zich in een bijzondere positie bevindt. Door zijn werkzaamheden bij Omroep Venlo is hij één van de weinige Venlonaren die bijna alle doelpunten van spits Giorgios Giakoumakis dit seizoen live heeft mogen meemaken. En als het even meezit, is hij volgende week dinsdag ook als verslaggever aanwezig bij die halve finale. “Ik vond het al bijzonder dat ik bij die 4-1 zege op Vitesse in januari aanwezig mocht zijn. Vier goals van Giakoumakis. Het is zeker zuur voor de supporters dat ze bij deze historische wedstrijd niet aanwezig kunnen zijn. Ja en als VVV de finale haalt, zal er datzelfde lot zijn. De meeste supporters zullen dat uiteindelijk wel voor lief nemen. Het is niet anders. Maar eigenlijk is dit ook wel weer typisch VVV. Vinden er in één seizoen een aantal historische gebeurtenissen plaats, dan mogen de fans er door corona niet bij zijn. Het past stiekem een beetje bij de rol van cultclub.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad