D’n Berg Op: Een gentleman verlaat De Koel

16 maart 2021

Het hoge woord is er officieel uit: Hans de Koning is vanaf dinsdag niet meer de trainer van VVV-Venlo. De club zou hem dit – zo staat te lezen in het persbericht – vandaag in een persoonlijk gesprek hebben medegedeeld. Die lezing komt dan weer overeen met het gerucht dat De Koning het nieuws van zijn aanstaande ontslag gisteren zelf ook via de media vernomen zou hebben.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag en VVV-Venlo

Of die lezing klopt, is niet te bewijzen. Maar roept wel vragen op, zoals er zoveel vragen zijn. Hoe zit het nu met die constructie dat De Koning slechts als stroman fungeerde en assistent Jay Driessen echt de lakens uitdeelde? VVV heeft deze lezing altijd stellig ontkent en naar het Rijk der Fabelen verwezen. Officieel zou het volgens de regels van de KNVB niet eens zijn toegestaan. VVV staat bekend als een keurige club, dus zolang het niet bewezen is, moeten we uitgaan van een gerucht dat een eigen leven is gaan leiden. Hoewel diverse mensen rondom de club en de pers anders beweren. Analist Kees Kwakman van ESPN liet zich er gisteren op Twitter ook nog even kort en enigszins venijnig over uit. Het leek bijna een persoonlijke aanval op Jay Driessen.

Driessen zit er volgens de club alleen om de cultuur van de club te bewaken. Volgende vraag: wat houdt dat precies in? De cultuur van de club bewaken. Wat is die cultuur precies? Heeft dat met het spel en tactiek te maken? Of is er een andere omschrijving? Nog een vraag. Waarom heeft Driessen nooit zijn diploma gehaald om hoofdcoach te worden? Jay was sinds 2014 een succesvol assistent van Maurice Steijn. Eind 2019 nam hij tijdelijk het roer over van de toen ontslagen Robert Maaskant. De laatste anderhalf jaar deed Driessen een stapje terug en was hij weer assistent bij De Koning. Is er simpelweg de ambitie niet? Hij heeft inmiddels een redelijke naam in de voetbalwereld en een officieel papiertje zou dus zijn mogelijkheden vergroten. Want wat gaat VVV met hem doen? Daarover is nog niets gezegd. Blijft hij nu? En ook na afloop van de competitie?

De Limburger publiceerde maandagavond dus als eerste over het ontslag. Niet veel later volgde VI-journalist Geert-Jan Jakobs met het nieuws dat de door VVV zo fel begeerde Jos Luhukay vanaf woensdag voor de groep staat. Dat de club in het persbericht de intentie uitspreekt voor de volgende wedstrijd tegen PEC Zwolle een nieuwe trainer te presenteren, past dan weer in het verhaal van VI. Of zijn er meer concrete kandidaten? En wat gaat die nieuwe trainer met de huidige staf doen? Neemt hij alle functies en bijbehorende bevoegdheden over?

Door die laatste vraag komen we terug bij die eventuele constructie. Indien die dus bestaat. Accepteert iemand met de status van Jos Luhukay een gezaghebbende assistent als Driessen? Neemt Luhukay eigen mensen mee?

Terug naar De Koning? Wat is er sinds de laatste overwinning op 27 januari tegen Vitesse (4-1) allemaal gebeurd. Alles leek koek en ei. De zaak was na een dramatische periode voor de winterstop weer volledig op de rit. De volgende nederlagen tegen Utrecht, AZ, Vitesse en Feyenoord in februari riepen geen vragen op. De laatste twee duels tegen Sparta en Fortuna in de thuiswedstrijden doen dat echter weer wel. Met name afgelopen zondag. Wat er op het veld gebeurde was beschamend. Er was niet alleen geen enkel vertrouwen in eigen kunnen bij het team. Ook het feit dat er geen passie, strijd en inzet zichtbaar was, zorgde voor nog meer gefronste wenkbrauwen. Had dit te maken met een ernstig gebrek aan zelfvertrouwen of was het pure muiterij? Stond er een team dat een signaal wilde afgeven? Was er iets waar ze geen zin meer in hadden? Nieuwkomers als Da Graca en Guwara lijken hun onverzettelijkheid die ze in januari uitstraalden volledig kwijt. En wat is er met rechtsback Pachonik aan de hand? Die lijkt zijn niveau van het eerste seizoen volledig kwijt?

In ieder geval wordt Hans de Koning gezien als hoofdschuldige en is er sprake van een paleisrevolutie. Vanuit zijn functie als hoofdtrainer lijkt dat logisch. Als hij echter niet alleen verantwoordelijk is voor opstelling en tactiek lijkt het vreemder. Kortom: veel vragen en onduidelijkheden waar nog geen antwoorden op zijn.

Wat ik wel weet is dat met het vertrek van Hans de Koning misschien wel de meest sympathieke trainer die de club ooit had, het veld moet ruimen. Een eigenschap waar je in de voetbaljungle weinig mee opschiet, maar die hem in ieder geval siert en De Koning hopelijk na de zomer een fraaie nieuwe functie zal opleveren. Hoe clichématig zijn nabeschouwingen soms ook waren, aan Hans kon je geen hekel hebben. In een twitterbericht bedankt VVV de vertrokken coach voor alles. Keurig! Nu is het wachten op het eerste interview met De Koning zelf. Krijgen we een verhaal dat een licht laat schijnen op de vele vragen of blijft Hans de gentleman die hij altijd is geweest en bedankt hij op zijn beurt de club voor de mooie tijd? Of is er dus echt niks smeuïgs te vertellen? De geruchten zwellen zo sterk aan dat je het bijna niet onbenoemd kunt laten. Al is er geen enkel concreet bewijs voor. Lichaamstaal en meningen van mensen rondom de club zorgen dat de vraag telkens weer terugkeert. Zeker nu bij het ontslag.

Hoe dan ook: nu moeten club en supporters verder met het allerbelangrijkste doel: handhaven in de Eredivisie. Om te beginnen met drie punten tegen PEC Zwolle aanstaande zondag. Spelen ze die ploeg dan weer wel het licht uit de ogen, dan roept dat vast ook weer nieuwe vragen op.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad