D’n Berg Op: Een lege Koel gaat VVV kostbare punten kosten

1 november 2020

Dat corona invloed zou gaan hebben op het voetbal, zoveel was iedereen een maand of twee geleden wel duidelijk. Nu we echter met concrete situaties te maken hebben, wordt pas echt duidelijk hoe groot die invloed kan zijn. Vraag het aan clubs als PSV of NAC. Daar houdt het virus zelf flink huis. Kijk naar clubs die gebaat zijn bij steun van hun twaalfde man. Zonder support zijn bepaalde teams kwetsbaarder voor sterkere tegenstanders. Denk aan Emmen of Feyenoord, maar ook VVV gaat de steun van een goed gevulde Koel nog missen. Anders gezegd: het gaat de club punten kosten.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon vrijdag en VVV-Venlo

Te bewijzen is het nooit, maar die historische nederlaag tegen Ajax van vorig weekend was nooit zo hoog opgelopen als Stadion De Koel uitverkocht zou zijn. Ja, misschien was het 1-6 of 0-5 geworden. Ook niet leuk, maar in ieder geval minder schandelijk dan de 0-13 oorwassing die uiteindelijk op het scorebord stond. De VVV-supporters hadden hun team al voor rust wakker geschreeuwd. De morele steun na de rode kaart van Kum en het snel oplopend aantal doelpunt na dat moment had er voor kunnen zorgen dat de spelers wisten waarom ze op het veld stonden. De afgang zou minder groot zijn geweest.

Mentale weerbaarheid
Komend weekend komt Heracles naar De Koel. Een tegenstander waar nog geen peil op te trekken valt, maar wel een wedstrijd waarin eigenlijk niet weer verloren mag worden. Natuurlijk weten spelers en staf van de Venlose club dat ook, maar zes- tot zevenduizend supporters die normaal op deze wedstrijd zouden zijn afgekomen hadden bepalend kunnen zijn voor meer strijd, een goed resultaat en uiteindelijk meer zelf vertrouwen. Corona maakt dat onmogelijk. Iedereen die de ploeg zaterdagavond ook tegen FC Groningen weer lange tijd met zichzelf zag worstelen weet dat er iets extra’s nodig is. “VVV heeft geen mentale weerbaarheid,” aldus Gert-Jan Verbeek die als analist namens Fox Sports bij de wedstrijd aanwezig was. Aanvoerder Danny Post gaf na afloop nog eerlijk toe met een ‘kutgevoel’ de lange busreis naar Venlo aan te gaan. Verdediger Arjan Swinkels en trainer Hans de Koning deden vooral hun best om het slechte spel van de Venlonaren met de mantel der liefde te bedekken. Ergens begrijpelijk, maar ook niet echt realistisch. Ik neem aan dat er in de kleedkamer hardere woorden zijn gevallen.

Giakoumakis
Het gebrek aan mentale weerbaarheid was eerder dit seizoen zichtbaar. Neem de eerste helft van de uitduels tegen Emmen of AZ. Neem de slappe vertoning tegen ADO, om dan nog maar te zwijgen over de moeder aller nederlagen. Ja, tegen Emmen en AZ kwam het goed. Daar had iedereen die VVV een warm hart toedraagt veel lol in. En terecht. Zelfs tegen FC Groningen hadden de Venlonaren misschien zelfs wel een puntje kunnen stelen. Net zoals in Alkmaar. Het gebeurde niet. Maar de goede resultaten zijn toch vooral te danken aan onze spits Giakoumakis. In 8 officiële duels ( dus inclusief het bekerduel tegen FC Den Bosch) scoorde de Griek evenzovele doelpunten. Een ongekend moyenne voor een spits van VVV. Zonder hem zou er zeker meer malaise in De Koel zijn. Gaat hij in dit tempo door dan zullen mogelijk zelfs in de winterstop al clubs voor hem aankloppen.

Steunbetuiging
Met wedstrijden tegen Heracles, Willem II, PEC Zwolle en RKC op het programma moet de ploeg van Hans de Koning vertrouwen tanken. Daarbij zou zeker in thuisduels een volle Koel een positieve bijdrage kunnen leveren. Helaas. Dat gaat niet gebeuren. Zelfs de 1500 fans die er tijdens de eerste thuiswedstrijd tegen FC Utrecht nog bij waren, zullen voorlopig niet welkom zijn. De steunbetuiging van de Venlose supporters voor de wedstrijd tegen FC Den Bosch was lovenswaardig, meer kunnen ze niet doen.

De spelers moeten het dus uit zichzelf halen. Zijn ze daartoe in staat? Zit er voldoende gif en een over-mijn-lijk-mentaliteit in de groep om een eredivisiewaardig niveau te halen? De Koning zal keuzes moeten maken. Te beginnen met het opstellen van Stan van Dijck. Hij lijkt over de juiste mentaliteit te beschikken. Een andere stap is mogelijk gewaagder: overstappen naar 4-4-2 om vanaf het middenveld een extra slot op de deur te doen. Het is aan de staf om de juiste beslissingen te nemen. Anders is het coronavirus tijdens deze competitie de bepalende factor. En daar valt sowieso niet tegen op te boksen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad