D’n Berg Op: Een nieuwe rubriek voor een historische club.

18 juli 2020

Welkom bij een nieuwe rubriek op VenloVanbinnen: D’n Berg Op. Een wekelijkse bijdrage waar plaats is voor historische vertellingen, beschouwingen, interviews, columns en andere verhalen over VVV-Venlo. Artikelen van toen tot de ontwikkelingen van nu.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld : Leon Vrijdag

Waarom? Omdat de Venlose eredivisieclub een belangrijk uithangbord is voor zowel stad als regio. Omdat De Koel en De Kraal vredig naast elkaar huizen en zo een essentiële plek vormen waar Venlose geschiedenis is geschreven en wordt geschreven. Daarom deze nieuwe rubriek. Met de zaterdag als vaste dag. Of er moet een actuele reden zijn om een dag naar voren of achteren te schuiven, maar altijd rond het weekend

D’n Berg Op. Dat klinkt al als een beproeving. Soms slaag je in die missie. Soms faal je. Maar telkens opnieuw waag je een nieuwe poging. Als speler. Als bestuurder. Als trainer. Als supporter. Beklimmen om vervolgens af te dalen. In dat stadion wil je slagen. In De Koel moet het gebeuren. Een nieuwe rubriek bij aanvang van een nieuw seizoen begint.

Fraaie herinneringen
De Koel is ook een fantastische plek om te zijn als er niet gevoetbald wordt. Op momenten dat er serene rust heerst, komen vele fraaie herinneringen van ruim 40 jaar stadionbezoek bovendrijven. De Koel is namelijk nog steeds De Koel. Dankzij alle historische facetten die sinds 1972 het stadion vorm hebben gegeven. De gammele trapjes, de gedateerde maar oh zo herkenbare lichtmasten, het onkruid bij de verroeste fietsenstallingen, de traditionele kassahokjes, het pad dat leidt van openbare weg naar heilige grond. Prachtig. Dat pad waar duizenden supporters iedere keer weer verwachtingsvol afdalen, maar ook jubelend of hevig teleurgesteld weer huiswaarts keren. Van asfalt naar groen gras en vice versa. God Zij Dank weer echt gras. De geur van vers gras hoort bij een monument als De Koel. Hier liggen de verhalen. Hier ruik je passie. Hier proef je voetbalhistorie.

Ongekende schoonheid
Op sommige plekken lijkt het stadion afgeleefd en oogt het voor sommigen als een stuk vergane glorie, maar ondanks dat blinkt De Koel uit in ongekende schoonheid en pure nostalgie. Dit stadion is uniek in het Nederlands voetballandschap. Daar is iedereen met een geel-zwart hart terecht trots op. De Koel is juist alles behalve gedateerd. Het is de plek waar ook komend seizoen weer nieuwe historie wordt geschreven. Daar waar zelfs de Johan Cruijff ArenA of het GelreDome ondanks alle kunstgrepen maar geen historische locaties willen en kunnen worden, daar is De Koel een monument. Een monument dat iedere Nederlandse voetballiefhebber van jong tot oud kent. Van de legendarische trap tot de kenmerkende tribunes. De gefaseerde verbouwing wordt stilletjes omarmd. Hier is geen plaats voor rigoureuze veranderingen die op lompe wijze de geschiedenis doen verdwijnen. Hier gebeurt het ‘zutjes aan’. Het nieuwe hoofdgebouw is een pareltje dat De Koel een nieuw smoelwerk heeft gegeven, zonder het historisch belang geweld aan te doen. Een nieuwe Wall of Fame op het toekomstige supportershome zorgt voor een perfecte trip down memory lane. Stap voor stap groeit het stadion met de club naar de toekomst. Geleidelijke stappen die passen bij VVV.

Oprecht, familiair en eenvoudig
VVV. Een magisch begrip voor vele generaties Venlonaren en zij die de club mede omarmen. Vanwege de oprechtheid, het familiaire en de eenvoud. Ingrediënten die succes brachten, maar ook pijn deden, maar telkens kwam de club terug. Een cultclub? Dat misschien nog net niet. Een dergelijke status kost tijd. Een persoon als Arjan Swinkels past daar echter wel naadloos bij. Zonder te weten hoe de nieuwste aanwinst komend seizoen gaat presteren, hoort hij bij VVV. Nu al. Zoals Lee Cattermole, ondanks zijn geringe bijdrage afgelopen seizoen, bij de Venlose club paste. Lee en Arjan sluiten aan in een eindeloos rijtje van spelers met een indrukwekkende status, maar ook van mannen die slechts een korte periode voor de club speelden of de selectie onder hun hoede hadden. John de Wolf, Leon Kantelberg, Andreas Brandts, Stefan Venetiaan, Gerrit Vooijs, Pleun Strik, Hans Croon, Chris Burhenne, Eddy Krieger, Herbert Neumann. Ze hebben misschien niet de status van namen als John Roox, Jan Klaassen, Ger van Rosmalen, Jacky Cordang, Maurice Graef, Mikan Jovanovic, Niels Fleuren, Gijs Nass, Stan Valckx,  Piet Pala, Sef Vergoossen, Herman Teeuwen of nieuwe boegbeeld Danny Post, maar toch. Het zijn allemaal namen die bij velen voor mooie herinneringen zorgen en daarnaast fraaie verhalen en anekdotes opleveren. Namen die passen bij de club én het stadion. Ons stadion. Onze club. De trots van Venlo.

Hoe het ook afloopt. Tijdens het seizoen 2020/2021 wordt op d’n berg nieuwe historie geschreven. Er komen nieuwe verhalen die over decennia nog verteld worden. Van vader op zoon. Van moeder op dochter. Van generatie naar generatie. Deze rubriek zal meekijken.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...