D’n Berg Op: Eindelijk! De Koel ontploft weer

13 september 2021 | Leestijd: 4 minuten

Bijna iedereen die afgelopen vrijdagavond in Stadion De Koel aanwezig was bij de wedstrijd tussen VVV en FC Den Bosch zal spreken over een weergaloze avond. Niet alleen dankzij de twee prachtige doelpunten die de ploeg van Jos Luhukay in de slotfase scoorde, maar vooral ook dankzij de rasechte voetbalsfeer die in het stadion heerste. En dat was niet voor de eerste keer dit seizoen.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag en Rob Buchholz

“Ik kan mij niet herinneren wanneer er voor het laatst zoveel sfeer in het stadion was,” aldus een supporter afgelopen weekend. Weer een andere trouwe stadionbezoeker schreef op social media: “De echte voetbalfans uit Venlo en omstreken die nu VVV-Venlo links laten liggen missen echt wat. Passie op de tribunes, strijd op het veld en veel eigen jeugd. Meer heb je niet nodig.” Het filmpje dat sportzender ESPN van de twee Venlose goals via Twitter deelde, inspireerde een fan op social media tot de uitspraak ‘Dat geluid.’ Met die twee simpele woorden, wist hij de kern perfect samen te vatten. Zo hoort een voetbalstadion te klinken. Zo juichen echte voetbalsupporters. De passie en beleving spatten er van af.

Twelfde Man
Iedereen die er dit seizoen bij was, zal het beamen. “In De Koel geit ‘t gebeure. In De Koel is ‘t te doon,” om maar eens een stuk tekst van een stadionhit uit de jaren 80 te quoten. Een groot compliment dient hierbij naar de supporters van de O-tribune te gaan. Zelfs bij een achterstand blijven zij met veel tamtam achter de ploeg staan. Het gebeurt dusdanig massaal dat het alle supporters in het stadion opvalt. Het is anders dan andere jaren. Komt het omdat de fans afgelopen seizoen door de coronamaatregelen het stadion niet in mochten? Is de harde kern op O zich nog meer bewust geworden hoe essentieel hun steun is. Als een echte Twelfde Man altijd achter je ploeg blijven staan? Of is er gewoon echt een nieuwe generatie opgestaan die weet dat het bezoeken van iedere voetbalwedstrijd een feest kan zijn. Ongeacht het resultaat. Het is ook de boodschap die de Venlose supportersvereniging haar leden en alle andere supporters wil meegeven. “Wij willen de voetbalcultuur in Venlo in stand houden en zelfs uitbreiden. De ouderwetse voetbalsfeer moet terugkeren bij wedstrijden van VVV, zowel in De Koel als bij uitwedstrijden. Kom naar de Koel en maak er een feest van. De wedstrijd is onderdeel van een leuke middag of avond,” zo lieten bestuursleden Marcel Janssen en John Boeve afgelopen maand nog aan VenloVanbinnen weten.

VVV-Haarlem
Zo was het ook in de jaren 70 en 80. De Koel was vaak een onneembare vesting. Dankzij het Koelgejoel in het volle stadion. Een oudere generatie spreekt nog steeds vol passie en bewondering over de legendarische topper tussen VVV en Haarlem in 1976. Het jaar van de promotie. De bezoekers leiden bij de rust met 0-3. In de tweede helft stond De Koel in vuur en vlam. De Venlonaren kwamen terug tot 2-3. Niet gewonnen, maar de sfeer tijdens die tweede 45 minuten en het ovationele applaus moet bij menig bezoeker kippenvel en tot tranen in de ogen hebben geleid. Vraag het maar eens aan Mister VVV, Ger van Rosmalen. Misschien werd die wedstrijd wel de basis gelegd voor de jaren die volgden. De jaren dat het spookte in het stadion.

Koelgejoel
Maar toch, hoe machtig mooi iedereen die sfeer ook vond. Het befaamde Koelgejoel verdween. Ergens in de mist van de tijd. Soms vlamde het weer tijdelijk op, maar bijna nooit meer 90 minuten lang en zeker niet wedstrijd na wedstrijd. Andere tijden, zo werd vaak als reden aangehaald. Mensen zijn verwend. De beleving was anders. Die klassieke voetbalsfeer zou niet meer terugkeren‘Aan mienen hak, zag Koëba,’ zo zou een bekend Venloos schrijver en hartstochtelijk VVV-supporter zeggen. En inderdaad, het blijkt dus toch te kunnen.

Vechtlust en strijd
Ik heb zelf een deel van die legendarische periode in de jaren 70 en 80 mee mogen maken. Later, bij de promotiewedstrijd tegen RKC in mei 2007 was de sfeer vergelijkbaar. Tijdens en na de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2007-2008 tegen Roda JC laaide het heilige vuur ook weer op. De ploeg verloor weliswaar met 3-5, maar er werd gevochten en gestreden. Het Venlose publiek waardeerde dat. Een ereronde inclusief ovationeel applaus was de beloning. Ook in de jaren daarna was het soms nog bal in De Koel. Denk terug aan de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Feyenoord in februari 2018. Maar toch, het vuur doofde helaas te vaak weer uit. Tot dit seizoen.

Vanaf de eerste thuiswedstrijd begin augustus tegen NAC-Breda tot afgelopen vrijdag is het feest in De Koel. Ongeacht het resultaat. Een plausibele reden kan de inzet en passie zijn die trainer Jos Luhukay in zijn ploeg heeft gebracht. Het Venlose publiek houdt van strijd en aanvallend, gezond agressief voetbal. Met het mes tussen de tanden. De uitvoering is dan misschien nog niet perfect, maar als het spel van dit nieuwe VVV nu al voor zoveel enthousiasme bij de supporters zorgt, hoe fraai zal de sfeer dan in een later stadium zijn? De bezieling die klinkt vanaf de O-tribune straalt over op de rest van het stadion. En op de spelers en staf. Kijk hoe spelers gezamenlijk de goals vieren. En de wijze waarop Jos Luhukay afgelopen vrijdag na afloop van de wedstrijd het veld oprende, was ook veelzeggend. Wie het zag, zal genoten hebben. Een avondje VVV is weer meer dan een pot voetbal kijken. Als de wisselwerking tussen de strijd die de spelers op het veld leggen en de hartstochtelijke aanmoedigingen vanaf de tribunes aanhoudt, dan staat de club weer mooie nieuwe tijden te wachten.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad