D’n Berg Op: ‘Europees voetbal is ook niet alles’

15 augustus 2020

In mei 1978 was FC VVV deelnemer aan de Intertoto Zomercup. Uniek omdat dit toernooi slechts één keer in de geschiedenis werd gespeeld. De Venlonaren kwamen in een poule met het Hongaarse Ferençvaros/Vasas, Foggia uit Italië en de Franse topclub Olympique Lyon.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag & Lé Giesen

De Intertoto-competitie werd tot 2009 gespeeld. In eerste instantie om clubs tijdens de lange voetballoze zomer de gelegenheid te geven toch wedstrijden te kunnen spelen. Later kreeg het toernooi meer aanzien omdat er tickets voor deelname aan de UEFA-Cup te winnen waren. Sinds 2009 zijn de Intertoto-competitie en de UEFA-Cup gefuseerd tot de huidige Europa League. In het seizoen 1960-1961 deed de Venlose club al eens mee met de Intertoto, maar dit was toen niet onder de noemer Zomercup.

5.000 gulden
In 1978 was het dus anders. Toen waren er – vanwege het WK voetbal – eenmalig twee edities. Een voor het toernooi in Argentinië, een tweede editie in de weken daarna. Nee, dat was toen allemaal nog niet op tv te zien. Voor de eerste en enige keer in de geschiedenis van VVV reisde een groep supporters per bus mee naar een Europese uitwedstrijd. De 42 fanatiekelingen waren aanwezig bij de uitwedstrijd in Lyon. Oh ja, de hoofdprijs van het toernooi? Iedere poulewinnaar (er waren negen poules met vier clubs) kreeg 5.000 gulden. Daar wilden 36 clubs zich in mei 1978 graag een hele maand voor in het zweet werken.

Frans Nijssen in actie tegen Ferençvaros

 

Vliegangst
‘Europees voetbal is ook niet alles’ zo liet toenmalig Dagblad voor Noord-Limburg journalist Theo Vincken in één van zijn roemrijke verslagen weten. Met name de combinatietrip naar de twee uitduels tegen Lyon en Foggia waren nou niet bepaald vakantietripjes voor de Venlonaren. De problemen begonnen al voor het vertrek. Stefan Kurcinac en Piet Pala lieten weten vliegangst te hebben en weigerden mee af te reizen naar Zuid-Europa. Toenmalig manager Huub van Aken dacht een oplossing te hebben en besloot een dag eerder per auto naar Lyon af te reizen. Kurcinac reed wel met de preses mee. Pala meldde zich ziek. Tot ongenoegen van de club. Diverse spelers raakten gedurende het toernooi geblesseerd of raakten vermoeid als gevolg van de zware competitie waarin degradatie maar net was voorkomen plus de zes duels en het vele reizen in amper drie weken tijd tijdens dit zomertoernooi. Tot overmaat van ramp raakte Frans Nijssen geblesseerd bij het maken van een toeristisch vakantiekiekje op weg van Lyon naar Foggia. De verdediger viel over een hegje, raakte tijdelijk bewusteloos en liep daarbij tevens een enkelblessure op.

Spelerspasjes en paspoorten
Bij de twee uitduels in Frankrijk en Italië – die overigens beiden werden verloren – was er telkens een hoofdrol voor de scheidsrechter. De Franse scheidsrechter Michele floot zo overduidelijk in het voordeel van de thuisclub dat het bestuur van Olympique Lyon na afloop van de wedstrijd zelfs excuses maakte tegenover de Venlose ploeg. Het was te bizar. Michele floot volgens verslaggever Theo Vincken zeker drie keer per minuut en van een wedstrijd was geen sprake. Lyon won ondanks de arbitrale hulp overigens slechts met 1-0. De arbiter in Italië, Guiseppe Affatato, weigerde op zijn beurt vlak voor aanvang van de wedstrijd om het duel in gang te zetten. De reden? Hij vroeg de spelerspasjes van beide ploegen op, maar die waren in Nederland al afgeschaft en dus niet meer in het bezig van VVV. “Dan wordt er ook niet afgetrapt,” zo liet de leidsman heldhaftig weten. Met veel gepraat, ook vanuit het Italiaanse kamp, werd besloten dat Affatato na afloop van de wedstrijd toegang kreeg tot het hotel van VVV en daar alle paspoorten mocht controleren. Een uurtje na de door Foggia met 3-0 gewonnen wedstrijd meldde de scheidsrechter zich inderdaad keurig bij het hotel en zag dat de namen van de spelers op de lijst daadwerkelijk dezelfde waren als de namen in de paspoorten.

Kurcinac en Hilkes tijdens de thuiswedstrijd tegen Foggia

Aanvaller Henk Janssen in actie tegen Foggia

 

Duizenden posters
Overigens was de komst van VVV naar Foggia groot nieuws in Zuid-Italië. Niet alleen waren er 7.000 toeschouwers bij dit veredelde oefenduel aanwezig (ter vergelijk: in Lyon bezochten slechts 500 toeschouwers de wedstrijd), ook moesten de Venlose spelers handtekeningen uitdelen en duizenden hongerige Italiaanse voetbalsupporters kregen een elftalfoto van VVV. Tijdens de wedstrijd werden acties van de Venlose spelers  begeleid met applaus en gejuich. Een sportief stukje waardering waar de ploeg van trainer Rob Baan, mede door de temperatuur van 35 graden, behoefte aan had.

Afscheid
Was het tijdens dat toernooi dan vooral kommer en kwel qua resultaten? Nee! Hoewel ook de uitwedstrijd in Hongarije werd verloren (2-1 voor Ferençvaros) wist VVV in de eigen Koel wel goede resultaten te behalen. In een spectaculaire wedstrijd tegen Ferençvaros wonnen de Venlonaren met 4-3. Tegen het stug verdedigende Foggia stond er na 90 minuten een 2-2 eindstand op het scorebord. De laatste thuiswedstrijd tegen Olympique Lyon leverde een 1-0 zege op. Het doelpunt kwam op naam van Gerrie de Jonge. De Fries die deze avond, na 51 duels in twee seizoenen, afscheid nam van de Venlose club. Tevens betekende deze Intertoto Zomercup het einde van de succesvolle periode van Rob Baan. De trainer die VVV twee jaar eerder naar de eredivisie had gebracht, nam na zes seizoenen afscheid van de club.

Albert van der Weide met de aanvoerder van Ferençvaros

 

Om nog iets van geld aan deze serie Europese wedstrijden te verdienen, zouden bij iedere wedstrijd minimaal 3.000 toeschouwers in De Koel aanwezig moeten zijn. Dat aantal werd alleen gehaald in het thuisduel met Foggia (3.300 bezoekers). Tegen de twee anders clubs bleef de teller steken op 2.500. An sich vreemd omdat juist in de selecties van Ferençvaros en Olympique Lyon enkele spelers aanwezig waren die een maand later actief waren tijdens het WK in Argentinië. De twee overwinningen en het gelijke spel leverde VVV vijf punten (in 1978 stond een zege nog gelijk aan twee punten) en een derde plaats op in de eindstand. Het was de enige keer in de historie van de Venlose club dat er formeel Europees voetbal werd gespeeld. Weliswaar de Intertoto Zomercompetitie. Maar toch.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad