D’n Berg Op: Giakoumakis-schotel als nieuw hoofdstuk van een knotsgek seizoen

28 januari 2021 | Leestijd: 3 minuten

Vlak voor de hervatting van de Eredivisie (nog geen 3 weken geleden) zaagden veel VVV-supporters via social media nog aan de stoelpoten van trainer Hans de Koning. Achttien dagen later danst bijna heel Venlo van vreugde de Sirtaki en biedt Restaurant Kreta zelfs een Giakoumakis-schotel aan. Een nieuw hoofdstuk in een knotsgek seizoen.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag en Rob Buchholz

Knotsgek? Ja. De Venlonaren begonnen het seizoen als koploper na de 5-3 zege op Emmen. De ploeg verloor met 0-13 van Ajax, een recordnederlaag in de historie van het Nederlandse voetbal. Voor het eerst sinds 25 jaar bereikt de club weer eens de kwartfinale van de KNVB-beker. En dan prijkt al maanden fier de naam van de Griekse spits Giorgos Giakoumakis op de eerste plek van de topscorerslijst. Inmiddels staat de teller na 19 duels op 20 treffers en wordt het verschil met zijn achtervolgers wekelijks groter. Ongekend voor een spits van VVV-Venlo, een modale club uit het vaderlandse voetbal. De doelpuntenmachine scoorde ook nog twee keer in het bekertoernooi.

Vergeet daarbij niet dat bijna alle wedstrijden (één uitzondering) door het coronavirus in een volledig lege Koel werden gespeeld. En dat trieste feit duurt nog wel even. De kans bestaat dus dat de Venlose supporters één van de meest spraakmakende spelers uit de historie van de club nooit live aan het werk zullen zien. Slechts een handjevol was aanwezig bij de eerste thuiswedstrijd tegen FC Utrecht en de oefenwedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach. In september mocht er namelijk nog wel een beperkt aantal toeschouwers aanwezig zijn. De Griek scoorde in beide duels echter niet.

Dat Giakoumakis in de afgelopen weken in relatief korte tijd twee keer vier doelpunten scoorde, is sowieso ongekend. Het record stond tot nu toe op naam van oud-Ajacied Luis Suarez die in het hele seizoen 2009-2010 twee keer vier goals maakte. De Griekse goalgetter had daar slechts 19 speelrondes voor nodig. Bovendien scoorde hij al drie keer een hattrick. De Venlose supporters zouden hem bij iedere thuiswedstrijd massaal hebben toegezongen. Iedereen met een geelzwart hart wil de nuchtere Griek knuffelen. Helaas, het mag en kan allemaal niet. De Giakoumakis-schotel van Restaurant Kreta is een pleister op de wonde.

In amper drie weken kan dus veel veranderen. Ook ik sprak op deze plek openlijk mijn ernstige twijfel uit over de kansen van dit VVV in het restant van het seizoen. De situatie was, na een aantal maanden vol belabberd voetbal en dito resultaten, dan ook zorgelijk. Het programma in deze januarimaand (7 duels in 21 dagen) was loodzwaar. Niet alleen de tegenstanders, tevens bestond er de angst voor blessures en schorsingen. VVV zou eind januari een zekere degradatiekandidaat zijn. Zou. De werkelijkheid is Godzijdank compleet anders. In vijf competitieduels pakte de ploeg dertien punten. Ook werd dus de kwartfinale van de KNVB-beker bereikt.

Ja, het verhaal is bekend. Alles zit nog vers in het geheugen, maar het is goed om aan te tonen hoe volledig onvoorspelbaar dit spelletje is. Zelfs ervaren supporters stinken er telkens weer in en denken dat de race voorbij is. ‘Parijs is nog ver’, is een bekende kreet uit de wielrensport. Deze geldt echter net zo goed voor het voetbal. Al is het niveau niet altijd bijster hoog, de amusementswaarde maakt veel goed. Wie dit scenario voor aanvang van deze reeks wedstrijden had uitgerekend was voor gek verklaard.

Natuurlijk is het succes van de laatste weken meer dan de reeks doelpunten van Giakoumakis. Ook het aantrekken van de verdedigers De Graca en Guwara is essentieel voor de stabiliteit van het nieuwe VVV. Twee aanwinsten waarbij voor de zoveelste keer de complimenten naar Stan Valckx en zijn scouts dient te gaan. Zij zorgen voor rust. En die factor speelt een net zo essentiële rol bij de uitstekende serie die de ploeg deze maand heeft neergezet. Sommige spelers krijgen vertrouwen en komen beter tot hun recht. Anderen blijken plots een absolute meerwaarde voor het spel. Denk aan de van Napoli gehuurde Machach. Een goede keeper, een meer dan degelijke verdediging en een topspits. Daar trekt de rest zich aan op.

We zijn pas negentien duels (en drie potjes in de beker) ver. Wat gaat de komende serie wedstrijden ons nog brengen? Natuurlijk zullen veel Venlonaren de komende dagen de nodige weesgegroetjes bidden in de hoop dat Giorgos Giakoumakis in ieder geval dit seizoen in De Koel blijft. Als dat gebeurt, dan kunnen de Venlonaren nog vaak gaan verrassen. Dat ik deze laatste zin zou schrijven, had ik drie weken geleden niet verwacht. Het is een knotsgek seizoen vol ongekende dieptepunten als ook prachtige hoogtepunten. En dan zijn we pas net over de helft. Met een afstand van elf punten op de rode streep lijkt handhaving plotseling heel goed mogelijk. Lijkt, want in voetbal is niets wat het lijkt.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

VenloVanvruuger: Ruth Kantorowicz

VenloVanvruuger: Ruth Kantorowicz

Op zondag 26 juli 1942 werd in de katholieke kerken van ons land een brief van de bisschoppen voorgelezen waarin de behandeling van de joden door de Duitse bezetter in scherpe bewoordingen werd veroordeeld. Het was een protest dat mede gedragen werd door andere...