D’n Berg Op: ‘Handhaven is een wereldprestatie, dan mag iedereen in Venlo zich op de kont klatsen’

9 maart 2021

Na een fantastische januarimaand (13 punten) volgde een uiterst teleurstellende periode waarin VVV-Venlo geen punten wist te pakken. Als klap op de vuurpijl de wedstrijd van afgelopen zaterdag waarin de ploeg een flink pak slaag kreeg van Feyenoord (6-0). Toch is er geen reden voor paniek, zo vinden voormalig speler Geert Braem, fanclubvoorzitter Marcel Janssen en clubwatcher voor Omroep Venlo Gerard Pansier. “Eigenlijk had ik voor aanvang van deze lastige serie tegen Utrecht, AZ, Vitesse en Feyenoord al op nul punten gerekend,” aldus Janssen. “Nu komen pas echt de weken van de waarheid.”

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag, Geert Braem, Marcel Janssen en Gerard Pansier

De drie heren kijken terug op het duel tegen Feyenoord maar blikken tevens vooruit op de twee belangrijke thuiswedstrijden tegen Sparta (dinsdagavond) en Fortuna Sittard (zondagmiddag). Ook gaan ze in op de kritiek die een aantal supporters vooral via social media uiten op individuele spelers en trainers.

 

Marcel Janssen (2e van links) met medesupporters

Niet dramatisch doen
Hoewel de voorzitter van Fanclub D’n Twelfde Man altijd positief blijft, was hij afgelopen zaterdag wel bijzonder teleurgesteld over het vertoonde veldspel van de ploeg van Hans de Koning. “Ergens had ik er wel begrip voor dat ze zich spaarden voor de belangrijke thuiswedstrijden tegen Sparta en Fortuna Sittard. Maar dit was wel erg gezapig. Zo blijkt maar weer: als je in het hoofd niet volledig gefocust bent op een wedstrijd, dan ga je fouten maken. Zeker tegen een club als Feyenoord kunnen de gevolgen dan stevig zijn.” Geert Braem is het daar wel mee eens. “Feyenoord is en blijft een topclub. Daar lopen toch spelers rond als Linssen en Berghuis die een halve kans nodig hebben om te scoren. Bij VVV bleven een aantal belangrijke pionnen juist aan de kant. Ja, dan is dat het gevolg. Maar laten we daar nu niet meer te dramatisch over doen. Ik heb samengewerkt met Frans Körver en die zei altijd: ‘Onder de krant van vandaag, ligt die van gisteren.’ Kortom: wat geweest is geweest. Er komen nu twee belangrijke duels en daarna nog een hele serie wedstrijden waarin de ploeg voldoende punten kan pakken.”

Vertrouwen
Ook Gerard Pansier blijft na deze mindere reeks vertrouwen houden in de rest van het seizoen. “Laat ik het zo zeggen: VVV heeft niet het meest lastige programma van alle clubs die onderin staan. In de afgelopen weken toen de club een loodzware serie moest afwerken, speelden veel concurrenten tegen elkaar en was er altijd wel weer een team dat punten pakte. De komende weken zijn de rollen omgedraaid. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik tegen Feyenoord ook geen wonder had verwacht. Ja, dan wordt het 6-0. Zuur, maar niet dramatisch. Spelers willen geen kaarten pakken of extra blessures oplopen. Als dat in de koppies gaat zitten, ontstaan dit soort wedstrijden. Ze speelden op de handrem. Je kunt daar over discussiëren, maar ik blijf in ieder geval altijd positief gestemd. Deze ploeg heeft in januari laten zien waartoe het in staat is. Dat geeft vertrouwen.”

Gerard Pansier in actie voor Omroep Venlo

Inhaalwedstrijd
Nu volgen dus twee thuiswedstrijden. Vooral het eerste duel tegen Sparta zien de drie heren als belangrijk. Janssen: “Ik verwacht een op en top gemotiveerd team. Sparta zit ook niet bepaald in een flow, dus die komen zeker niet vol zelfvertrouwen naar De Koel.” Volgens Geert Braem is het geen wedstrijd waarbij één van beide teams vooraf zegt dat ze voor een puntje gaan. “De ploeg van trainer Henk Fräser wil ook afstand nemen van de onderste regionen. Daarvoor is deze inhaalwedstrijd ideaal. En VVV hoeft echt geen mooi voetbal te laten zien. Ik ga in ieder geval uit van winst.” Ook Pansier is positief. “Het is echter wel belangrijk dat de jongens die we afgelopen zaterdag misten, nu weer van de partij zijn. Een Giakoumakis kan zomaar het verschil maken. Maar ik mag aannemen dat iedere speler weet wat er tegen Sparta op het spel staat.”

Fortuna beter dan Sparta
De tegenstander van aanstaande zondagmiddag, Fortuna Sittard, schatten de drie hoger in dan Sparta. Pansier: “Dat is een ploeg die door de goede resultaten afstand heeft genomen van de onderste regionen en dus vol vertrouwen speelt. Als VVV een punt pakt, hebben we het denk ik prima gedaan. Mocht dat niet zo zijn, dat hoeft dat nog geen reden voor paniek te zijn.” De uitwedstrijd in Sittard liep voor de Venlonaren niet goed af (3-2 nederlaag). Volgens Janssen was daarvoor een reden. “Fortuna speelde de rol die VVV normaal heeft. Ze lieten de tegenstander het spel maken. Ik verwacht nu dat het juist andersom zal zijn. Zij hebben vertrouwen en gaan vanuit die rol ook het spel maken. Daarmee spelen ze VVV in de kaart.” Braem zag de Sittardse formatie afgelopen zondag aan het werk tegen PSV en was onder de indruk. “Fortuna is verder dan Sparta. Het is een ploeg waarin veel goed voetbal zit. Aan de andere kant hebben zij, net als wij, veel kansen nodig om te scoren. En mocht het onverhoopt misgaan, dan is daar geen reden voor paniek.”

Kritiek
Paniek. Het woord valt tijdens de gesprekken regelmatig. Volgens de drie is in de Koel echt geen onrust en bestaat die alleen maar bij de buitenwacht, vooral de kenners op social media. Janssen begint te lachen. “Ik lees het allemaal, maar reageer daar echt niet op. De paniek die vanuit het umfeld wordt veroorzaakt, is groter dan die in werkelijkheid is. Iedere speler die de criticasters niet aanstaat, ieder puntje dat een concurrent pakt en bij iedere nederlaag zijn het dezelfde mensen die zich negatief uiten. Dat mag hoor, maar wat schiet je er mee op? Ook ik ben wel eens teleurgesteld, maar moet je dat iedere keer weer zo laten horen? Gelukkig blijven mensen als Stan Valckx, Marco Bogers en de staf gewoon rustig.”

Ex-speler Geert Braem blijft altijd supporter

Naölcultuur
Ook Braem verbaast zich over de betweters en begint net als Janssen te lachen. “Moeten we die mensen serieus nemen? Daar zitten figuren bij die zelf in het achtste team van weet ik welke club spelen, maar denken ondertussen wel dat ze het spelletje hebben uitgevonden. Venlo heeft een naölcultuur. Dat is bekend en ik begrijp het deels ook wel, maar ga je zelf niet te serieus nemen. Ik vraag mij wel eens af wat het met onze groep in de jaren 90 had gedaan als er toen al social media waren. Het is beter dat spelers niet alles lezen. Soms is het zo direct op de man. Dat is laag. Ook dat geschreeuw over het ontslag van Hans de Koning. Als hij een keertje wint, is hij weer The King. Kijk naar die thuiswedstrijd tegen Willem II. We speelden echt niet goed, maar winnen met geluk. Na 80 minuten zeuren, is plotseling alles weer Hosanna. Uit tegen RKC speelde VVV een prima wedstrijd, maar door een domme rode kaart werd die wedstrijd alsnog verloren. Dan deugt er plotseling niets meer. Dan is het scorebordkritiek. Dat moet je niet serieus nemen. Maar het is wel uiterst vervelend als mensen echt persoonlijk gaan worden. Als we de komende wedstrijden puur de focus op onze eigen kwaliteiten leggen, dan hoef je niet naar andere teams te kijken en is er ook geen reden voor paniek. Dan eindigt VVV gewoon op de 13e of 14e plaats. En meer zit er met deze begroting echt niet in. Dat moeten sommigen zich eens realiseren. Als we ons handhaven, is dat een wereldprestatie en mag iedereen in Venlo zich op de kont klatsen.

De uitleg van de drie is duidelijk. De komende twee duels zijn belangrijk, maar niet allesbepalend en VVV gaat het dus gewoon redden. Toch? “Er zijn ploegen met minder kwaliteiten, zoals ADO, RKC en Emmen,” zo laat Gerard Pansier nog weten. “Ook die factoor speelt mee. De enige ploeg waar we nog echt alert op moeten zijn, is Willem II. Als die de geest krijgen…. VVV is kwetsbaar als het belangrijke spelers mist. Maar op het moment dat de groep compleet is, spelen we ook volgend seizoen in de eredivisie.” Marcel Janssen verwacht dat dit jaar niet de gebruikelijke 34 punten nodig zijn voor handhaving. “Ik denk dat je het met 30 of 31 punten ook redt. Dat aantal moet VVV kunnen halen. Is het niet in de komende twee duels, dan wel in de wedstrijden daarna. Door echter nu punten te pakken, breng je andere clubs in de problemen en komen die in de situatie waarin wij nu zitten. Dat is een psychisch voordeel. Pakken we deze week vier of zes punten dan is het een heel eind klaar.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...