D’n Berg op: Het nieuwe VVV staat in de steigers

2 juni 2021

In deze laatste editie van de rubriek D’n Berg Op van dit seizoen kijken we vooral vooruit naar de volgende voetbaljaargang. Dat VVV een nieuw gezicht moest krijgen, stond sinds de degradatie al vast, maar inmiddels heeft de club een aantal maatregelen genomen waaruit duidelijk wordt dat er het nodige gaat veranderen.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag & VVV-Venlo

Het meest drastische, maar niet onverwachte, besluit is natuurlijk het feit dat VVV dinsdag bekend maakte dat het afscheid gaat nemen van veertien spelers. Een beslissing die onder andere aantoont hoe ontevreden de club was over de prestaties van diverse spelers. Natuurlijk spelen door de degradatie ook financiële en contractuele aspecten een rol, maar de meeste supporters zullen niet rouwig zijn over het vertrek van deze groep spelers, een enkele uitzondering – bijvoorbeeld doelman Kirschbaum – daargelaten. Mannen als Swinkels, Arias, Hunte en de broers Donis kregen toch vooral vanuit de digitale tribune veel hoon en sarcasme over zich heen in de afgelopen maanden.

Nieuw team
Het zal echter niet bij deze groep van 14 blijven. Dat Giakoumakis gaat vertrekken mag als feit gezien worden. Hetzelfde lijkt te gelden voor Danny Post. De aanvoerder was na de degradatie duidelijk in zijn woorden en vanuit VVV klonk al het signaal dat ze meewerken aan een transfer. Wat doen Vito van Crooij, Roy Gelmi, Tobias Pachonik, Kristopher Da Graca, Delano van Crooij en Tristan Dekker? Spelers die uitstekend bruikbaar zijn in de Eerste Divisie en waaromheen je – samen met de een aantal jeugdspelers – prima een nieuw team kunt bouwen. Of zij daadwerkelijk alle zes blijven is echter nog maar de vraag. Namen van potentiële nieuwe spelers zijn nog nergens concreet te horen geweest. Maar als Jos Luhukay met zijn kennis en netwerk ook de ruimte krijgt die Maurice Steijn zeven jaar geleden kreeg, dan hoeven supporters zich geen zorgen te maken. Sinds 2014 kwamen spelers van bijvoorbeeld TOP Oss (Opoku), FC Den Bosch (Rutten) en Telstar (Seuntjens en Promes) om uit te groeien tot local heroes in Venlo. En ieder jaar wist VVV een aantal nieuwe spelers te strikken die uitstekend pasten in het team. Steijn keek naar persoonlijkheden en zorgde in De Koel voor succesvolle jaren.

Marc van Hintum

Van Hintum als scout
Wie praat over het aantrekken van nieuwe spelers komt automatisch uit bij Stan Valckx en dit geval ook bij zijn nieuwe collega Marc van Hintum, die sinds deze week bij de Koelclub actief is als scout. De achtvoudig international was technisch directeur en hoofd scouting bij Vitesse, assistent-trainer bij Polonia Warschau en wederom technisch directeur, maar dan bij Willem II. Een man met ervaring, kennis en – zeker niet onbelangrijk – connecties in de voetbalwereld. De 53-jarige Van Hintum gaat samen met Luhukay en Valckx een nieuw team samenstellen. Een uitbreiding dus van het scoutingsapparaat bij de Venlose club dat volgens kenners zo hard nodig zou zijn. Een orgaan dat overigens op termijn nog verder zal worden uitgebreid met oud-spelers en jeugdtrainers, zo liet Stan Valckx weten. “De aanstelling van Marc past in het nieuwe voetbaltechnisch beleidsplan dat de afgelopen weken is opgesteld,” aldus de geboren Arcenaar.

Clubcultuur
Wat er binnen de staf gaat gebeuren, staat nog in de sterren geschreven. Regelmatig klinken geluiden dat Jay Driessen niet gelukkig zou zijn met zijn huidige functie en takenpakket. Zijn taak is cultuurbewaker, maar wat dat concreet inhoudt, is niet duidelijk. VVV heeft in de afgelopen jaren op diverse manieren gevoetbald, dus het hoeft niet direct iets met een systeem te maken te hebben. Wel met de cultuur van de club? Er zijn altijd voldoende mensen binnen VVV actief die we als cultuurbewakers mogen zien, maar dan nog rest de vraag: wat is die cultuur? Een cultclub? Een club die aanvallend voetbal pretendeert? Mensen als Albert van der Weide, Stan Valckx, John Roox, Hai Berden, Wim Jacobs en Ger van Rosmalen zijn ieder op hun eigen manier met de club verbonden dat de cultuur van VVV niet snel verloren zal gaan. Wat die cultuur ook in mag houden. Misschien zijn het juist wel de supporters die de cultuur van de club in stand houden. Of botst het cultuurbeeld van supporters met het doel dat de club voor ogen heeft.

Peter Joosten en Jeroen Oehlen

Wel of geen voetbalachtergrond
Dan de raad van commissarissen. Deze is sinds dinsdag uitgebreid met Jeroen Oehlen en Peter Joosten. Duidelijk is dat Ramon Testroote zijn functie opgeeft. Voor hem gaat de club op zoek naar een vervanger. Samen met voorzitter Ineke Gutterswijk en Ger Bindels gaan deze heren onder andere toezicht gaan houden op het nieuwe strategische strijdplan en het voetbaltechnisch beleidsplan waar VVV aan werkt. Critici zullen zeggen dat ook Oehlen (partner bij Boels Zanders Advocaten) en Joosten (managing partner van Corporate Finance bedrijf Aeternus) geen voetbalachtergrond hebben. Is dat noodzakelijk? Dat is lastig te beantwoorden, feit is dat een voetbalclub leiden en besturen om veel andere eigenschappen vraagt dan een vergelijkbare rol bij reguliere bedrijven. Beleids- en bedrijfsmatige beslissingen moet deze RvC goed kunnen beoordelen, maar de factor voetbal vraagt om andere kennis.

Rust bewaren
Wie zou VVV dan een rol in dit orgaan moeten geven als het gaat om voetbalkennis? Mensen die de club goed kennen of er juist nooit eerder betrokken bij zijn geweest. Zou een Wiel Theeuwen, Ger van Rosmalen of Maurice Graef wel keiharde beslissingen durven te nemen over clubiconen als Valckx of Bogers? Andere vraag: wordt er door buitenstaanders na de degradatie nu niet in paniek geroepen om keiharde beslissingen terwijl dat misschien wel niet nodig is? Met andere woorden: met de bijl hakken om het hakken want bij een degradatie moeten er slachtoffers zijn. Is VVV niet altijd juist de club geweest die de rust bewaarde. Ook na de degradaties van 2008 en 2013? En bij een degradatie hoort nu eenmaal even een periode van rouw, tranen en boosheid.

Ajax
Om de organisatie eens goed tegen het licht te houden, kan zeker geen kwaad, maar dat moeten de huidige mensen in De Koel toch ook zelf kunnen? De afgelopen maanden zal vast vaker met de vuist op tafel zijn geslagen of met deuren zijn gegooid, dat gebeurt in elke organisatie waar zaken niet naar wens verlopen. Maar de volgende dag werk je weer verder aan het gezamenlijk belang. In dit geval: de toekomst van de club. Overigens, over die raad van commissarissen. Bij Ajax hebben vier van de vijf leden ook geen voetbalachtergrond. Alleen Blind heeft praktijkervaring in het wereldje.

Op maandag 28 juni begint VVV met de voorbereiding aan het nieuwe seizoen. Daarna keert ook deze rubriek weer terug. Nieuwsfeiten en achtergrondverhalen over VVV zullen de komende weken, bij belangrijke ontwikkelingen, wel gewoon op deze website verschijnen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad