D’n Berg Op: Op naar VVV-Ajax….. een klassieker in een lege Koel

18 oktober 2020

Eigenlijk zou achter bovenstaande kop een emoji met een traantje moeten staan. VVV tegen Ajax. Aanstaande zaterdag. Een klassiek duel. Een wedstrijd die bij iedere generatie zoveel herinneringen oproept. VVV-Ajax in een akelig lege Koel. Een nachtmerrie voor iedereen met een geel-zwart hart. Toch is het de keiharde realiteit. Zoals dat waarschijnlijk nog langere tijd de realiteit zal blijven.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag, VenloVanbinnen  en Lé Giesen

Na de verrassende remise tegen AZ (2-2) gaat vanaf zondag de focus op één van de mooiste affiches van het jaar. Een wedstrijd waarin een nieuw gelijkspel opnieuw een stunt van jewelste zou zijn. Ajax is en blijft toch de Nederlandse voetbalgrootmacht die net zoveel trouwe volgers als haters in het land lijkt te hebben. Hoe de ploeg van Hans de Koning zondag gaat proberen om Ajax een hak te zetten, dat maakt de supporters uiteindelijk niets uit. Als er maar gestunt wordt. Want hoe meer mensen in het land na de wedstrijd de Venlose voetbaltrots vervloeken om hun spuuglelijke catenacciospel, hoe groter de grijns op het gezicht bij de Venlose aanhang zal zijn als er toch stiekem een goed resultaat is behaald.

 

Denk maar even terug aan zaterdagavond. De uitspraken van de deskundigen bij FOX Sports tijdens de rust van AZ-VVV over het spel van de Venlonaren kunnen eigenlijk de geschiedenisboeken in. ‘VVV kan er niets van.’ ‘Deze wedstrijd slaat nergens op; het krachtsverschil is te groot.’ ‘AZ speelt VVV volledig van de mat.’ ‘AZ is zes maten te groot.’ Het kan op dat moment nog zo realistisch hebben geklonken, feit is wel dat drie kwartier later de wedstrijd gewoon in 2-2 eindigde en VVV in de stand gewoon boven de ploeg van de zelfverzekerde trainer Arne Slot blijft staan. De Venlonaren waren de morele winnaar. Dat is voetbal. Het volledig onvoorspelbare aspect maakt het spelletje zo leuk en zorgt er ook ieder seizoen weer voor dat duizenden Venlonaren hopen op een stunt tegen het almachtige Ajax. Dat zal aanstaande zaterdag niet anders zijn. Leeg stadion of niet.

Wat is een stunt? Ajax het vuur aan de schenen leggen zodat de Godenzonen na afloop dolblij zijn met een zwaar bevochten 0-1 zoals in augustus 2018? Die zaterdagavond toen scheidsrechter Kevin Blom en de VAR met diverse gigantische blunders verantwoordelijk waren voor de eindstand. Dan kun je als supporter trots zijn, maar het geeft tevens een gevoel van onrechtvaardigheid en wanhoop omdat er meer in had gezeten. Kortom, leuk. Maar een stunt betekent toch echt punten afsnoepen.

Is een gelijkspel een stunt? Ja! Denk maar eens terug aan de vreugde na de remises (twee keer 2-2)  tijdens de seizoenen 2007/2008 en 2011/2012. De twee goals van Ahmed Musa tijdens die warme zondagmiddag in augustus 2011 staan bij iedere VVV-supporter in het geheugen gegrift. Hetzelfde geldt voor de wondergoal van Rachid Ofrany op die voorlaatste dag van 2007. Die bal vanaf de middenlijn over keeper Maarten Stekelenburg wordt nog vaak door veel supporters op YouTube bekeken. En vraag maar eens aan oudere supporters hoe groot de vreugde was toen zowel in maart 1977 als in maart 1978 de Venlonaren ook twee keer met 2-2 gelijkspeelden tegen het grote Ajax. Wedstrijden die door 20.000 en 24.000 supporters bezocht werden. De euforie in het overvolle stadion De Koel was ongekend. Zo vol als het toen was, zo leeg is het aanstaande zaterdag. Kijk komende week maar eens naar foto’s of oude wedstrijdbeelden en de pijn zal nog een tikkeltje harder voelbaar zijn.

Feestje rondom Mikan Jovanovic (1977)

 

De grootste stunt is natuurlijk een overwinning. De laatste Venlose zege dateert immers alweer uit het legendarische jaar 1987. Na de sneeuwwedstrijd op 15 februari (3-0 winst), flikte VVV in december een zelfde kunstje door de Amsterdammers met een 3-1 nederlaag naar huis te sturen. Binnen 20 minuten was het al 3-0. Supporters op de tribune werden gek van ongeloof. Het leek op een oefenpotje in de voorbereiding. Iedere bal op het doel van Stanley Menzo was raak. Wat er aanstaande zaterdagmiddag ook in de Koel gebeurt, de factoren emotie en spanning die horen bij deze wedstrijd, zullen de grote afwezigen zijn. Deze editie van VVV-Ajax is bij voorbaat een historische. Maar wel om de verkeerde reden. Of het nu 0-4, 2-2 of 3-1 wordt. Deze wedstrijd zal voor altijd de boeken ingaan als de coronawedstrijd of het spookduel. De emotie zal niet van de beeldbuis spatten. Het gejuich en de aanmoedigen van duizenden supporters zullen niet vanaf de berg neerdalen over Venlo. De aanwijzingen van coaches en het kletsende geluid van voetbalschoen tegen de leren bal hebben de overhand en bepalen de kille klanken die vanaf het tv-scherm de huiskamer binnenkomen.

 

VVV-Ajax, dat is het klassieke tijdstip van zondagmiddag half drie. VVV-Ajax, dat betekent een uitverkocht huis. VVV-Ajax, dat is toch altijd weer die spanning voelen rondom de gedachte: kunnen wij die arrogante Amsterdammers stiekem pootje lichten? VVV-Ajax, dat is een kolkende Koel. VVV-Ajax dat zijn de verhalen over de legendarische sneeuwwedstrijd en de goals van Mikan en Musa. VVV-Ajax, dat zorgt voor een schat aan prachtige herinneringen bij iedere generatie.

Komende zaterdag zal het anders zijn. Ja, we spelen tegen Ajax, maar het hele ritueel tijdens de wedstrijddag en de dagen voorafgaand de wedstrijd zal anders zijn. We beklimmen niet en masse de berg in de hoop op een stunt. Alle VVV-fans zitten thuis voor de buis met het mobieltje in de hand om via diverse social media kanalen te reageren op en te lezen over de visie van medesupporters. Dat is anders dan elkaar in de armen springen bij een plotselinge voorsprong. Dat is anders dan met duizenden lotgenoten volledig uit je plaat gaan bij een onverwachte gelijkmaker. Wat er zaterdagmiddag gebeurt, is voetbal in coronatijd. VVV-Ajax in een leeg stadion. Daar kan geen enkele voetballiefhebber vrede mee hebben.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad