D’n Berg Op : Pezen in de Provincie

25 juli 2020 | Leestijd: 3 minuten

Mag ik die term gebruiken? Pezen in de provincie. Officieel een jaarlijks terugkerende zomerreeks van Voetbal International, maar aangezien de meeste clubs dit jaar niet tegen amateurs oefenen, maar vooral tegen elkaar spelen, moeten we het deze zomer doen zonder deze prachtige rubriek van het voetbalweekblad.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag en Berdje

Een club als VVV heeft daar schijt aan en maakt toch een klein rondje door de regio. Met wedstrijden in Swolgen en Echt. Typisch ‘Pezen in de Provincie’ was natuurlijk de actie van een groep plaatselijke jongeren die afgelopen dinsdag tijdens de eerste oefenwedstrijd van VVV-Venlo tegen Sporting ST met een ouderwetse trekker en een stapel pallets van buiten het sportpark toch de wedstrijd kon volgen. Vanwege de coronacrisis mag bij oefenwedstrijden een beperkt aantal toeschouwers naar binnen en de wedstrijd in Swolgen was uitverkocht. Die actie met de trekker was pure cult, die past bij tournees die betaald voetbalverenigingen jaarlijks langs dorpen en stadsdelen maken. Daar waar het spelletje en alles eromheen nog op traditionele wijze beleefd wordt.

Een beetje supporter van de Venlose club heeft in de afgelopen jaren wel eens een dergelijk potje bezocht. Uit pure nieuwsgierigheid over nieuwe spelers, vanwege de sfeer tijdens een zwoele zomeravond of juist vanwege dat bijna ouderwetse voetbalgevoel. Gaan staan of zitten waar je wilt, spelers die benaderbaar zijn en het simpele broodje frikandel voor een vriendenprijs. Effe bijkletsen met andere supporters en een eerste beschouwing op het nieuwe seizoen. Het hoort bij de voorbereiding. Het is een zomerse traditie. Maar helaas. Dit jaar is helaas alles anders. Bijna alles. De jongens uit Swolgen toverden dinsdagavond in ieder geval een glimlach op mijn gezicht. Ik was niet bij de wedstrijd, maar had dankzij foto’s op Twitter toch het gevoel aanwezig te zijn. Omdat ik de entourage van het Pezen in de Provincie goed ken en begrijp, maar vooral nu een beetje mis. Het spontane betovert de oefenpotjes op zomeravonden.

Het was de eerste wedstrijd na ruim vier voetballoze maanden. Goed, een oefenpotje tegen een vijfde klasser, een fraaie uitslag (0-19 winst) maar dat zegt weinig tot niets. Hans de Koning vond het vooral mooi dat het weer begonnen was. Spelen tegen een tegenstander en met een echte scheidsrechter. “Het geeft toch het gevoel dat je weer echt aan het voetballen bent,” aldus de trainer. Na twee weken van voorbereiding ziet De Koning een team dat bestaat uit een mix van jonge (eigen) talenten en veel routine. Een bewuste keuze, omdat komend seizoen anders wordt dan ooit tevoren. Corona zal ook tijdens de voetbaljaargang 2020/2021 de regels bepalen. Te beginnen met beperkt publiek, maar of het groeit naar meer toeschouwers of misschien wel tijdelijk lege stadions, dat staat nog in de sterren geschreven. Het virus laat zich niet voorspellen. Bij VVV gaan ze er vanuit dat ervaren spelers beter met deze afwijkende omstandigheden om kunnen gaan. Mannen als Swinkels, Gelmis, Schmitz zijn bewuste aankopen die met andere ervaren rotten als Post, Kum en Kirschbaum het team op sleeptouw moeten nemen. Mogelijk keren oudgedienden Moreno Rutten en Vito van Crooy nog terug, maar dan moet iemand de poeplap trekken en Tobias Pachonik willen kopen. De rechtsback moet de Venlonaren de nodige financiële mogelijkheden bieden om na de pauze door te pakken en het team verder te versterken.

Ja pauze. Zondagmiddag speelt VVV nog een oefenwedstrijd in Echt en dan volgen twee weken vakantie. Ook dat past bij de Alles is anders Show die deze zomer bij voetbalclubs de dienst uitmaakt. Op maandag 10 augustus start fase 2 van de voorbereiding. Dan is het niet meer Pezen in de Provincie, maar volgen duels tegen Willem II, Fortuna Sittard, SV Straelen (in het eigen stadion De Koel) en mogelijk Borussia Mönchengladbach. Diverse wedstrijden zijn live op Fox Sports te bekijken. Dus in plaats van brandend zonnetje langs de velden, wordt het een avondje thuis voor de buis om de verrichtingen van de Venlonaren te volgen.

Via de socials gaan supporters vast hun ongezouten visie geven over het spel en de nieuwelingen. Het grote wachten op zondag 13 september 12:15 uur kan beginnen. Dan start VVV de competitie met een uitwedstrijd tegen Emmen. En zoals Hans de Koning al zei: “Daar hebben we nog een appeltje mee te schillen.” Het was de laatste wedstrijd die de Venlonaren speelden voor de corona-uitbraak en misschien ook wel de slechtste onder leiding van De Koning met een 3-0 nederlaag als gevolg.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Vastelaovesvaria deel 1: Jocus, Omroep Venlo, 3kes

Vastelaovesvaria deel 1: Jocus, Omroep Venlo, 3kes

Ondanks het feit dat er dit jaar geen officiële activiteiten rondom Vastelaovend zijn, proberen diverse verenigingen en andere partijen toch actief te blijven om het gevoel van Vastelaovend de komende weken in stand te houden. Die activiteiten en andere nieuwsfeiten...