D’n Berg Op: ‘Teamgeest en strijdlust als sleutel naar succes’

12 september 2020

Eindelijk de bal gaat weer rollen. Al zullen veel voetballiefhebbers de wedstrijden op afstand moeten volgen, het spel om de knikkers gaat dit weekend weer van start. Eén dag voor de eerste competitiewedstrijd van VVV-Venlo vertellen Geert-Jan Jakobs van Voetbal International, oud-speler Ger van Rosmalen en Hans Straus van De Limburger over hun verwachtingen van de Venlose club.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag en VVV-Venlo

Dat de ploeg van Hans de Koning nog niet helemaal klaar is voor de competitie mag geen geheim zijn. Zowel aanvoerder Danny Post als de verloren zoon Vito van Crooij lieten afgelopen week tegenover Hans Straus weten dat de selectie nog wel enige versterking kan gebruiken. Volgens de journalist van De Limburger zijn er zeker nog de nodige vraagtekens. “Natuurlijk is Stan Valckx daar volop mee bezig, maar het is een feit dat hij dit seizoen weer tonnen minder te besteden heeft dan afgelopen jaar. Het budget van VVV schijnt het laagste van de hele eredivisie te zijn. En de financiële ranglijst liegt nooit. Dus ja, het wordt een moeilijk jaar”

Extra middenvelders
Vrijdag maakte de club bekend dat middenvelder Nezar S’rifi is vastgelegd. Verder krijgt Fransman Clément Couturier de kans zich te bewijzen. Een andere testspeler Hector Hevel is alweer vertrokken. Het aantrekken van een paar middenvelders heeft volgens Straus absolute prioriteit. “Ik zie het liefst een aanvallend ingestelde middenvelder erbij komen. Een jongen met een goed afstandschot.” Geert-Jan Jakobs noemt nog een aantal extra kwaliteiten. “Een intelligente speler met goede loopacties en ook het nodige scorend vermogen want daar schort het op dit moment zeker nog aan. Simon Janssen? Ja, zou kunnen, maar is die al klaar voor het grote werk?” Ger van Rosmalen verwacht dit jaar een belangrijke bijdrage van Evert Linthorst. “Afgelopen seizoen heeft hij veel geleerd. Nu moet hij er staan en bepalend zijn. Vito van Crooij zie ik niet als middenvelder. Die jongen komt het beste tot zijn recht in de voorhoede.”

Nezar S’rifi

 

Geen paniek
Met het gebrek aan middenvelders lijkt een belangrijk pijnpunt van dit moment benoemd. Toch zien alle drie de heren dit team nog wel degelijk groeien. “Er staat in principe een goede groep,” aldus Van Rosmalen. “De komende weken moet dit samenvallen, dan komt het echt wel goed.” Volgens Rossi werd er tijdens de oefenwedstrijden veelvuldig gewisseld, maar stond afgelopen weekend tegen Borussia Mönchengladbach wel de te verwachten basiself op het veld. “Ondanks het feit dat Gladbach de nodige basisspelers miste, was die ploeg gewoon een maatje te groot. Ik heb er wel degelijk vertrouwen in dat het goed komt. Zowel de Hans de Koning en Jay Driessen als de rest van de staf hebben veel ervaring. Die gaan er voor zorgen dat in De Koel geen paniek ontstaat.” Hans Straus zag de ploeg afgelopen week op de training aan het werk en hij bespeurde veel enthousiasme bij de spelers. “De sfeer was telkens hartstikke goed. Dat gaf mij een positieve indruk. De teamgeest is al jaren de kracht van VVV. Er ontstond telkens weer een vechtmachine. Ik verwacht net als Ger inderdaad dat Hans en Jay ook dit seizoen voor de nodige teamspirit zorgen. Eigenlijk maak ik mij niet meer zorgen dan in de afgelopen seizoenen.”

Compact spelen
Ook VI-journalist Jakobs heeft de indruk dat de teamgeest een positieve bijdrage kan hebben op de resultaten. “Al zagen we dat in de laatste oefenwedstrijden nog niet terug. Het spel van VVV zal dit seizoen niet veel anders zijn dan tijdens de afgelopen jaren. Gewoon lekker compact spelen. Daar is niks mis mee. De Nederlandse voetballiefhebber kan daar wel eens badinerend over doen, maar deze club moet roeien met de riemen die het heeft. Dan maar minder aantrekkelijk. Het doel is om in de eredivisie te blijven.” Of dat ook echt gaat lukken, is volgens Jakobs lastig te zeggen. “Het wordt kantjeboord. Directe degradatie zie ik niet gebeuren. Als ik nu ergens mijn geld op moest zetten, zou dat op plek 15 of 16 zijn.”

Scorend vermogen
Om degradatie te ontlopen moet niet alleen de teamgeest goed zijn, dan dient er tevens voldoende scorend vermogen in een groep te zitten? Hoe is het gesteld met de voorste linie bij de Venlonaren? Straus: “VVV heeft met Hupperts en John wel ervaring aangetrokken, maar die hebben langere tijd weinig gespeeld. Dat gebrek aan wedstrijdritme kan ze in het begin opbreken. Ook Vito heeft in het afgelopen seizoen beduidend minder wedstrijden gespeeld. In potentie zijn het alle drie prima aanvallers, maar er is zeker in het begin kans op overbelasting.” Ger van Rosmalen snapt de uitleg van Straus. “Kijk naar Joshua John. Een jongen die al de nodige prima acties heeft laten zien, maar zijn rendement is te laag. Daar moet hij aan werken.” Geert-Jan Jakobs is duidelijk te spreken over de nieuwe Griekse spits Giorgos Giakoumakis. “Een jongen die knokt voor elke meter. Dat is de spits die dit VVV nodig heeft. Aan een balletjesafwachter heeft de ploeg niets. Verder heb je met Jafar Arias nog een stevige spits achter de hand.”

 

Backs als wapen
Blijft over de achterste linie. Het veelbesproken probleem van ervaren, maar te trage centrale verdedigers is ook voor deze drie VVV-watchers een issue. Volgens Jakobs kan die routine zelfs een valkuil zijn. “Hoe lang gaan Kum en Swinkels het volhouden? Hoe lang blijven ze fit? Dan kom je bij het nadeel van een te kleine groep. Ik verwacht dat Hans de Koning gaat starten met het duo Kum en Gelmi. Kum heeft echter in de voorbereiding geen beste indruk achter gelaten. Daar staat tegenover dat hij juist vanaf de komst van Hans de Koning in januari wel uitstekende wedstrijden heeft gespeeld. Toen dacht ik echt dat hij aan zijn derde of vierde jeugd was begonnen. Kum moet het echter niet van zijn voetballende kwaliteiten hebben kan daarbij soms wat onstuimig zijn. Blijkt de tegenstander namelijk sneller te zijn, dan blijft de noodrem de enige andere optie en loop je het risico op strafschoppen. Dat bleek ook in de voorbereiding het geval. Met al zijn ervaring zal Christian Kum zelf wel snappen waar zijn probleem ligt. Hopelijk krijgt hij die vorm van de tweede competitiehelft weer terug. Gelukkig gaat VVV geen aanvallend voetbal spelen want als er ruimte achter de verdedigers ontstaat, hebben ze een probleem.” Hans Straus hoopt dat de ploeg gebruik gaat maken van de snelheid van de twee backs: Pachonik en Schmitz. “Dat kan zomaar een extra wapen zijn waarmee je de aanvallers in stelling kunt brengen.”

Concurrenten
En met deze bevindingen start VVV-Venlo dit weekend aan de eerste wedstrijd, uit tegen Emmen. Een ploeg die volgens Hans Straus ook geen bijster sterke indruk in de voorbereiding achter liet. “Als VVV hun compacte spel kan spelen, is het behalen van een goed resultaat zeker mogelijk.” Of Emmen een concurrent is daar wil Ger van Rosmalen het niet over hebben. “Je moet alleen naar je zelf kijken, niet naar andere teams. Er zijn zeker ongeveer zes a zeven ploegen die in hetzelfde schuitje als VVV zitten. Daar komt bij dat veel clubs geen perfecte voorbereiding hebben gehad. De transfermarkt is nog open, er werden door corona diverse oefenwedstrijden afgelast. Iedereen heeft daar op een bepaalde manier last van gehad. Welke uitwerking dit op de competitie heeft, dat moeten we afwachten. Kijk naar Fortuna. Daar is een heel peloton aan nieuwe spelers, maar of dat tot resultaat leidt?” Hans Straus wil daar wel zijn visie op geven. “Fortuna Sittard kun je als concurrent wegstrepen. Die hebben veel kwaliteit binnengehaald. Daar heb ik hoge verwachtingen van.” Geert-Jan Jakobs voorziet vooral problemen voor RKC en ADO Den Haag. Die zijn niet veel beter dan afgelopen seizoen geworden. En ook PEC Zwolle zal het opnieuw lastig krijgen.”

Kortom: een zwaar seizoen staat voor de deur, maar de drie kenners zien wel degelijk mogelijkheden voor de Venlonaren. Of VVV dan in mei kan zeggen dat ze ook volgend seizoen weer op het hoogste niveau acteren, daar heeft Ger van Rosmalen wel een passend antwoord op. “Ja hallo, natuurlijk. Hahaha. Wij zijn VVV. Wij zijn gewend om te vechten en te strijden. Met de juiste mentaliteit redden we het ook dit jaar.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad