D’n Berg Op: uithuilen, puin ruimen en met volle borst vooruit

17 mei 2021

Nu het eerste stof na de klap van de degradatie is neergedaald, gaat VVV-Venlo de komende weken de organisatie grondig evalueren om vervolgens met vertrouwen aan een nieuwe toekomst te werken. Weer een nieuwe toekomst, maar wel één waarvan meer dan ooit eerder geleerd moet worden van de fouten uit het recente verleden, in dit geval de laatste twee seizoenen.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag, VVV-Venlo en Rob Buchholz

Na de gloriejaren met Maurice Steijn is het fundament dat de succestrainer samen met zijn staf, Stan Valckx en Marco Bogers heeft neergezet als een kaartenhuis in elkaar gestort. Van het vriendenteam dat tijdens de periode 2014-2019 was opgebouwd, is weinig tot niets meer over. De laatste apostelen van Steijn – Danny Post en Vito van Crooij – lieten zich afgelopen seizoen al regelmatig kritisch uit over de inzet, beleving en betrokkenheid van veel spelers. Delano van Crooij deed daar dit weekend tegenover De Limburger nog een schepje bovenop. De huidige reservedoelman pleit voor een team van vooral Nederlandse spelers die echt willen vechten. Zelf kan hij zomaar komend seizoen tot een vaste routinier in het nieuwe elftal van Jos Luhukay uitgroeien.

Goed nadenken
Het is een kritische noot die de afgelopen maanden vaker door een aantal spelers werd gekraakt. Danny Post en Vito van Crooij – als respectievelijk aanvoerder en kind van de club – voorop. De captain van VVV wilde zijn woorden later nog eens nuanceren, maar een goed verstaander heeft slechts een half woord nodig. Zeker als de boodschap vaker wordt geuit. Te veel spelers hadden een gebrek aan strijdkracht en misten brutaliteit. Post herhaalde zijn boodschap na de kansloos verloren laatste wedstrijd van het seizoen tegen Emmen (0-4) nog maar een keer voor de camera van L1: “Waarom geen gas geven. Je hebt als speler toch een eergevoel. Dit is al het hele jaar het geval. Het is een repeterend beeld.” Ook routinier Arjan Swinkels was redelijk duidelijk in zijn boodschap. “Overal zijn fouten gemaakt. In de spelersgroep en qua beleid. Alle slechte resultaten zijn een logische verklaring voor alles wat er zich dit seizoen heeft afgespeeld. De club moet goed nadenken hoe het verder wil.”

Stan Valckx en Jos Luhukay mogen aan een nieuw team gaan bouwen

Geen passie en vechtlust
De verdediger was, ondanks zijn inzet en passie, één van de zwakke schakels in het afgelopen seizoen. Volgers van de club vragen zich af hoe spelers als Swinkels, maar ook Arias en Hupperts gescout zijn. Komen ze echt te kort of lieten ze zich meeslepen in de malaise? In dit seizoen van uitersten valt vooral het recordaantal tegendoelpunten op: maar liefst 91. Na een redelijk goed begin van de competitie en een fantastische januarimaand – toen iedereen dacht dat handhaving zo goed als zeker was – won VVV geen wedstrijd meer. In de laatste 15 duels werd slechts één punt gepakt tegen RKC. Ter info: de Venlonaren hadden begin februari een voorsprong van 16 punten op Emmen. VVV eindigt met 7 punten minder. Een compliment aan de ploeg van Dick Lukkien, maar dit mag natuurlijk nooit gebeuren. Hoewel onder Luhukay qua veldspel regelmatig progressie zichtbaar was, blijkt het met de mentale weerbaarheid slecht gesteld te zijn. Of is het gewoon de drive die te veel spelers missen? Geen zin om zich voor deze club in een stadion zonder gepassioneerde supporters in te zetten? Vanzelfsprekend waren er blessures, schorsingen en coronaperikelen, maar dat is onderdeel van de totale malaise waar je dan als zinkend schip in terecht komt. Bij gebrek aan passie en vechtlust wordt het kwaad kersen eten.

Vreemdelingenlegioen
Na de verloren wedstrijd tegen Ajax (3-1) van afgelopen donderdag liet Post weten dat de ploeg geen eenheid is. Om daar aan toe te voegen: “Maar dat was vorig seizoen ook al het geval.” Daarmee geeft de aanvoerder eigenlijk aan dat het probleem dieper zit dan de samenstelling van een mindere selectie van dit seizoen. Zoals gezegd: Maurice Steijn kreeg een aantal jaren de tijd om aan een team en vriendengroep te werken. Na zijn vertrek in de zomer van 2019 begonnen de problemen. Robert Maaskant kreeg te maken met een selectie die niet door hemzelf was samengesteld. Niet het grootste probleem, maar de aangetrokken spelers pasten niet bij zijn wijze van spelen. Juist vanwege die speelwijze had de club hem aangetrokken. Scheimann, Sinclair, Wright, Yeboah, Soriano. Wie kent ze nog? Hun huwelijk met club én supporters was nooit echt gelukkig. Dit jaar kwam er – ook tijdens de winterstop – opnieuw een groep exotische namen voorbij. Namen die hebben bijgedragen aan de term ‘vreemdelingenlegioen’. Natuurlijk, als alles wel naar wens verloopt, zijn de spelers helden, maar het liep in de laatste twee jaar te vaak niet. Te veel nieuwe aanwinsten speelden uiteindelijk puur voor zichzelf en niet voor de club.

Lange termijn
Bij de club past het beeld van aanvallend voetbal met passie en strijd. De supporters willen dat ook. Onder Maurice Steijn werd op realistische wijze het compacte voetbal – uitgevoerd door een vechtmachine – geïntroduceerd. Aantrekkelijk of niet, het leverde resultaat op en het team dwong respect af. De clubleiding moet nu kiezen hoe het verder wil. Een beleid op lange termijn. Met Jos Luhukay staat in ieder geval de gewenste en best passende kapitein op het schip. Zoals spelers zich kritisch uiten, zo doen ook de beleidsbepalers dat in De Koel inmiddels ook. Valckx, Marco Bogers en zelfs oud-voorzitter, maar tegenwoordig aandeelhouder Hai Berden lieten zich in de media horen. “Er zijn fundamentele zaken fout gegaan. Daarom is een grondige evaluatie nodig,” aldus directeur Bogers die tevens aangaf eens goed zelf in de spiegel te gaan kijken. Bogers houdt van deze club, dat straalt hij op alle manieren uit. Hij zal er alles aan doen om VVV in rustiger vaarwater te brengen en een goed beleid voor de lange termijn vast te leggen. Dat het zware weken worden, zal niemand vreemd in de oren klinken. Bogers waarschuwt er wel terecht voor om de organisatie niet uit te hollen, omdat ook achter de schermen veel mensen met ervaring werken.”

Topsportcultuur
Criticasters van de club roepen al jaren dat er in De Koel geen topsportcultuur heerst. Spelers zouden niet op juiste wijze gescout worden en de club zou geen beleid op lange termijn nastreven. Wie dat zegt, moet natuurlijk wel goed weten wat er achter de schermen gebeurt. Echt kritisch kun je zijn als details over het beleid bekend zijn. Onder Steijn leek namelijk wel sprake van goed afgestemd beleid. En – even opportunistisch gesteld – had VVV de laatste twee thuisduels tegen RKC en Emmen wel gewonnen, stonden er vijf punten meer op de teller en was de ploeg deze week gewoon aan de play-offs begonnen. Evalueren en kritisch kijken is goed, maar het moet nooit op basis van emoties gebeuren. En emoties zullen er direct na de degradatie zeker zijn. Het huidige lot van VVV hangt al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw aan de club. Promoties en degradaties lossen zich af. Geld is de laatste tien jaar steeds belangrijker geworden. Daar tegenover staat dat het Vaderlandse voetbal qua niveau achteruit is gegaan. Een club als VVV – maar ook RKC, Emmen, Cambuur, De Graafschap, NEC et cetera – krijgen dan niet direct pareltjes aangeboden, maar moeten deze zoeken en grondig evalueren. Naast de connecties van Valckx en Luhukay zou het opzetten van een goed scoutingteam op lange termijn essentieel zijn.

Nieuwe selectie
Dan het volgende seizoen. Spelers als Delano van Crooij, Simon Janssen, Yahcuroo Roemer, Wassim Essanoussi, Stan van Dijck en Aaron Bastiaans verdienen een kans en zullen deze ook krijgen. Wat er verder overblijft staat nu nog in de sterren geschreven. Huurlingen zullen naar hun clubs terugkeren en sommige spelers grijpen de degradatie aan om zich op veel plekken aan te bieden. Zelfs een langer verblijf van boegbeeld Danny Post is hoogst onzeker. De aanvoerder spreekt dat uit. In de wandelgangen komen namen als Almere, NEC, NAC, ADO Den Haag voorbij. Op dit moment lopen volgens Stan Valckx een stuk of tien, elf contracten door. Aangezien de transfermarkt nog op gang moet komen, is onzekerheid de komende weken en misschien zelfs wel maanden troef bij VVV. Het positieve is dat de club ervaring heeft om met deze onzekerheid om te gaan. Qua financieel beleid, maar ook dankzij diverse goede contacten. Alleen zullen deze keer diverse spelers VVV niet bovenaan hun lijstje hebben staan. Een goed verhaal kan daarbij helpen. Net zoals een goede transfersom voor topscorer Georgios Giakoumakis.

Nieuw stadion
Blijft één opvallend feit over. Plotseling waren daar weer de geluiden over een nieuw stadion. Waar VVV drie jaar geleden trots aan supporters aan media de plannen voor de grootschalige renovatie van De Koel ontvouwde, daar lijken deze definitief in de papierversnipperaar te zijn verdwenen. De parkeerplaats onderging een opknapbeurt en de hoofdingang werd op fraaie wijze vernieuwd. Daarna stokte het. De volgende stap, renovatie en uitbreiding van de O-tribune, werd nog aangekondigd om vervolgens net zo hard weer te worden afgeblazen wegens gebrek aan geld. Is dit plan nu definitief van tafel en begint er een nieuw touwtrekspel waarbij verhuizing de inzet is? Wie de omgeving van De Koel kent, zal zich verbazen dat op die plek geen mogelijkheden zijn om uit te breiden. Het stadion zelf, het trainingsveld, De Kraal, de velden aan de overzijde van de weg, braakliggende terreinen. Hier moet een prachtig gerenoveerde accommodatie inclusief voldoende parkeergelegenheid toch mogelijk zijn?

Bogers liet eind afgelopen week weten dat op lange termijn de verhuizing naar een nieuw stadion noodzakelijk is en dat De Koel als een blok aan het been van de club hangt. “We liggen dankzij de accommodatie mijlenver achter op andere clubs,” aldus de directeur voor de camera van L1. Hai Berden sprak in De Limburger weer over de rol van de gemeente om een topsportklimaat in Venlo te ontwikkelen. In belang van club en stad. Kenners weten dat zeker Berden nog steeds de droom heeft van een nieuw stadion. Hoe lang gaat dit duren? Moet VVV eerst nog een keer van ere- naar eerst divisie op en neer voordat dit gerealiseerd is? De beleidsbepalers van de club én de Venlose politiek zijn aan zet. Maar nu dan ook echt.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad