D’n Berg Op – Veel verbazing bij VVV-fans: wel publiek bij Efteling en kermis, niet bij voetbal

3 oktober 2020

De wijze waarop VVV-Venlo hun zaakjes in het stadion qua coronamaatregelen geregeld had, was een voorbeeld voor heel Nederland, zo liet burgemeester Antoin Scholten vrijdagavond weten bij Omroep Venlo. “Het is gek dat er op dit moment geen publiek in het stadion mag komen,” aldus de burgervader die tevens voorzitter is van de Veiligheidsregio Limburg Noord.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag, Hans Huijs en Richard Willems

Mooie woorden, maar de waarheid is anders en vooral hard. Zaterdagavond speelt VVV-Venlo de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag voor lege tribunes. Een hard gelag voor de trouwe supporters waarvan sommigen al maanden niet meer in stadion De Koel zijn geweest. Supporters Hans Huijs, Ralf Ottenheijm en Richard Willems geven hun visie op het besluit van het kabinet en vertellen hoe en waar zij de wedstrijd nu wel gaan bekijken.

Praktijk
Voor zowel Ralf als voor Richard zou het zaterdagavond de eerste keer zijn sinds de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard van 29 februari dat ze weer het stadion mochten bezoeken. Seizoenkaarthouders van VVV hadden in de vorige situatie het recht om één keer per twee thuiswedstrijden aanwezig te zijn. Zij kozen voor het duel van zaterdagavond en lieten de eerste optie van twee weken geleden tegen FC Utrecht aan zich voorbij gedaan. Beide heren balen als de spreekwoordelijke stekker. “Ik was vooral erg benieuwd naar de praktijk. Hoe is het om een eredivisiewedstrijd te ervaren met alle beperkingen?” aldus Ralf. “Wij zitten normaal met de vaste vriendengroep bij elkaar. Dat is gezellig en een belangrijk onderdeel van een avondje voetbal. Dat had ook met de oude maatregelen sowieso niet gekund. Dus ik vroeg mij serieus af of dit leuk zou worden. Ik keek er echter wel naar uit. Helaas, mag het niet zo zijn.”

Richard Willems | Richard

Richard Willems en zijn zoontje in De Koel

 

Reisbewegingen
Voor Richard Willems en zijn vrienden kostte het enige moeite om bij het reserveren van de plaatsen in het stadion zo dicht mogelijk bij elkaar te zitten, maar de werkelijkheid is dat hij vanavond thuis met zijn vriendin op de bank zit. En hij vreest dat dit niet de laatste keer is. “Voor mijn werk heb ik regelmatig contact met mensen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Die zijn niet positief als het gaat over het versoepelen van maatregelen op korte termijn. Dus dit gaat langer duren ja.” Voor de in Nijmegen woonachtige VVV-supporter voelt het besluit dubbel. “Tijdens de afgelopen dagen heeft Mark Rutte zijn beslissing verder uitgelegd. Het gaat niet zozeer om de situatie in de stadions zelf, maar wel om de reisbewegingen: de trip van en naar de stadions. Mensen komen met meerdere personen per auto of trein. Daar valt iets van te zeggen. Maar als ik dan vervolgens hoor dat dit najaar wel gewoon de kermis in zowel Nijmegen als Venlo door mag gaan, ja dan roept dat veel verbazing op. Door alle regels en het meten met twee maten, zie je door de bomen het bos niet meer. Ik ben totaal geen aanhanger van complottheorieën, want corona is echt wel een probleem, maar het is simpelweg niet meer te begrijpen en fatsoenlijk uit te leggen.”

Averechts effect
Richard bestudeert beroepsmatig vaak de besmettingsoverzichten van het RIVM. Volgens die cijfers zijn tot nu toe 300 coronagevallen terug te herleiden tot sportwedstrijden. Daar tegen over staat dat meer dan de helft van besmettingen ontstaan achter de voordeur: bij kleine feestjes, bruiloften of gezellige avonden thuis met een groep vrienden. Hij vreest dat het kabinetsbesluit om geen toeschouwers in het stadion te laten juist een averechts effect heeft. “Ik had ook met Venlose vrienden vanavond gezamenlijk in een woonkamer kunnen kijken, maar over een paar weken wordt mijn zoontje één jaar oud. Dat kunnen we niet vieren vanwege het beperkte aantal toegelaten bezoekers in huis. Waarom zou ik dan wel met veel mensen in een woonkamer naar een voetbalwedstrijd gaan kijken?”

De Efteling
Richard blijft dus thuis. De vraag is hoe andere voetbalsupporters dit weekend de wedstrijd van hun favoriete club gaan bekijken. De verwachting is dat velen kiezen voor een gezellige avond met vrienden voor de buis in een woonkamer, kelder of in een café. Ralf Ottenheijm kiest er met zijn vrienden voor om vanavond bij Café De Hazewind de verrichtingen van de geelzwarten te volgen. Gezellig met een glas bier. Wel op gepaste afstand. Ook hij zet vraagtekens bij het kabinetsbesluit. “De kroegbaas zal vanavond streng toezien dat wij anderhalve meter afstand houden. Maar gebeurt dat overal? Dat betwijfel Wij hebben ook de optie besproken om bij iemand thuis in de kelder te kijken. Dat was minder veilig dan in een grotere ruimte als bij De Hazewind. Het voelt gewoon raar. Vrij recent ging ik met mijn gezin nog wel naar De Efteling. Daar geldt dan misschien wel de regel van een beperkt aantal bezoekers, maar loopt ondertussen iedereen in het park wil kriskras door elkaar. Dat is in De Koel niet het geval. Iedereen heeft een vaste plek, blijft daar zitten en zijn er timeslots om de toegang te reguleren. Oké Rutte zegt dat het om de reisbewegingen gaat, maar mensen reizen toch ook per bus, trein of volle auto naar De Efteling en andere pretparken?”

Hans Huijs | Hans

Hans Huijs op de tribune toen er nog wel publiek het stadion in mocht

 

Symboolpolitiek
Na de wedstrijd Feyenoord – FC Twente waar de Rotterdamse supporters zich verbaal sterk lieten horen, deed Rutte zijn bekende uitspraak van ‘Gewoon je bek houden, anders volgen maatregelen.’ Voor Ralf is het vreemd dat na het daaropvolgende positief verlopen weekend er toch een drastisch besluit werd genomen. Hans Huijs is van mening dat de situatie tijdens die wedstrijd in De Kuip wel mee heeft gespeeld bij de beslissing om vanaf dit weekend geen supporters meer toe te laten. In zijn rol als supporterscoördinator bij de Venlose club zag hij de kabinetsbeslissing al aankomen. “Het was voor mij geen verrassing. Ik zit dicht op het vuur en de signalen waren duidelijk. De voetbalsupporter was de pineut. Voor mij komt het over als symboolpolitiek. Niet alleen VVV, maar alle clubs hadden hun zaakjes prima voor elkaar. Ja, er waren een paar uitzonderingen, zoals die wedstrijd van Feyenoord en het feest van de Willem II supporters, maar om dan zo rigoureus te handelen, gaat best ver.”

Honderd procent duidelijkheid
Aan de andere kant is Hans wel van mening dat honderd procent duidelijkheid vanuit de overheid ook wel eens prettig is. “Tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht merkten we dat het voor veel supporters onwennig voelde. Wat mag wel en wat niet? Mag ik even gaan staan? Moet ik echt doodstil blijven na het maken van een doelpunt. Juichen bij een goal is een oerkreet. Dat kun je supporters niet ontnemen. Voetbal is emotie. Ook voor de stewards in het stadion was dit geen prettige situatie. Ze moesten continu mensen aanspreken. Telkens weer zeggen dat iets niet mag. Dat vinden deze mensen ook niet leuk. Nu is het duidelijk: niemand mag naar binnen. Bij veel andere overheidsbeslissingen rondom corona is die duidelijkheid ver te zoeken.”

Voortbestaan
Hans is één van de weinigen die baat heeft bij deze beslissing. Hij is vanavond in het stadion zo bevestigt hij met een enige gêne. Het voordeel van zijn rol als supporterscoördinator. “Het kan zomaar zijn dat sommige mensen toch besluiten om naar De Koel te komen in de hoop een glimp van de wedstrijd op te vangen. Ik zal dan rustig het gesprek aangaan, begrip voor hun besluit tonen, maar ze toch verzoeken om weg te gaan. In mijn rol als supporterscoördinator zullen de fans dat accepteren. Eerder dan bij een steward of politieagent.” Hans, voorheen lange tijd voorzitter van de supportersvereniging, heeft door zijn functies al jaren een intensief contact met de club. “Ook bij VVV vindt iedereen dit vreselijk. Ze hebben maandenlang aan een goed plan gewerkt om de situatie rondom de toegestane capaciteit zo veilig mogelijk te laten verlopen en dan volgt plotseling dit besluit. De woorden van Marco Bogers waren geen loze woorden. De daling van inkomsten hakt er flink in. In deze onzekere tijden gaat het echt om het voortbestaan van de club. En dat geldt niet alleen voor VVV, maar voor heel veel clubs. Ajax, PSV en Feyenoord kunnen een speler voor vele miljoenen verkopen en ze hebben weer lucht. Die luxe hebben we in Venlo niet. Daar komt bij dat bij de vorige situatie – toen er wel beperkt publiek binnen mocht- iedere veiligheidsregio zijn eigen regels had. Kijk naar Emmen. Daar gaven ze het stadion het predicaat ‘terras’. Dus mochten er meer mensen dicht bij elkaar zitten. Bij de Veiligheidsregio Limburg-Noord gelden strengere regels. Dat is de pech voor VVV.”

Of de nieuwe situatie nog lang duurt, daar durft Hans zich niet over uit te spreken. “Ook Ajax zal dadelijk tegen Liverpool in de Champions League voor een leeg stadion spelen. Daar zijn ze in Amsterdam absoluut niet blij mee. Misschien dat gesprekken op hoog niveau met bestuurders en burgemeesters nieuwe mogelijkheden biedt. Grote vraag is of het kabinet daar gevoelig voor is. Voorlopig moeten we deze situatie accepteren. En dat is voor veel mensen lastig. Als iedereen zich echter goed aan de regels houdt, dan damt het virus vanzelf weer in en mogen we over een tijdje weer meer. Lappen we de regels massaal aan onze laars, dan gaat dit nog een hele tijd duren.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad