D’n Berg Op: Venlo heeft zijn eigen voetbalgod

29 november 2020

In de week dat één van ‘s werelds beste voetballers het leven liet, bleek maar weer eens dat voetbalgoden ook op lager niveau kunnen acteren en van ongekend belang zijn voor een club. Bij VVV-Venlo loopt Giorgos Giakoumakis rond. De Griekse spits scoorde in elf officiële wedstrijden voor de club even zoveel doelpunten. Ook nog eens vaak van hoog niveau.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag en VVV-Venlo

Nee Giakoumakis is geen Maradona. Maar dat VVV zonder zijn inbreng zomaar zeven punten minder bij elkaar zou hebben gesprokkeld (aldus Fox Sports gisteren na de wedstrijd) is veelzeggend. Misschien dat links of rechts een andere speler de bal wel eens had binnengetikt, maar we mogen er van uitgaan dat de ploeg van Hans de Koning toch op een lagere positie zou staan als Stan Valckx niet deze aanwinst had binnengehaald.

Stan slaagt er overigens al jaren in om spelers binnen te halen die een meerwaarde voor de club zijn. Pachonik, Unnerstall, Thy, Kirschbaum en Mlapa zijn allemaal van groot belang geweest voor de positieve uitstraling van de club, als natuurlijk voor de resultaten van het team. Nu is er dus Giakoumakis. Het lijkt mij niet onverstandig als iedereen met een geel-zwart hart tot ergens in januari kaarsjes gaat aansteken in de Kapel van Genooy of de Sint Martinusbasiliek en daarbij een weesgegroetje uitspreekt in de hoop dat de spits ook na de winterstop nog bij VVV te bewonderen is. Dat diverse clubs/scouts hem in het vizier hebben is niet meer dan logisch.

 

Zonder de Griek krijgen de Venlonaren het nog loodzwaar. Want laten we eerlijk zijn: het voetbal is dit seizoen regelmatig uiterst matig tot bijzonder slecht. Een prima tweede helft in Emmen, een goed eerste half uur tegen Utrecht en dan nog bij vlagen wat oprispingen tegen Heerenveen, Willem II of Heracles maar vaak was dat al te weinig om punten te pakken. Het voetbal doet te vaak pijn aan de ogen en om een hele wedstrijd op tv te blijven kijken is een zware bevalling. Maar goed, je bent supporter of niet. En van negativisme wordt niemand beter, maar ook de waarheid moeten we onder ogen durven te zien. Buiten onze Griekse voetbalgod zijn er nog drie a vier spelers die eredivisiewaardig zijn. De rest komt op dit moment helaas te kort, is uit vorm of brengt om welke reden dan ook te weinig. Gisteravond was er zelfs na de 1-2 van Zwolle en het belabberde spel nog geen wanhoop. Giorgos had nog niet gescoord. Zoveel vertrouwen heb ik al in de Griekse voetbalgod. Ergens krijgt hij iedere wedstrijd die kans wel.

In de drie vorige seizoenen had VVV na tien duels respectievelijk 12, 15 en 9 punten te pakken. In de vorige voetbaljaargang dus net zoveel als op dit moment. Het gevolg toen was een ontslag voor trainer Robert Maaskant waarna een sterke serie volgde onder Jay Driessen en Hans de Koning; het duo dat ook nu gezamenlijk de verantwoordelijkheid over de resultaten van eerste elftal heeft. Blijft Giakoumakis, dan kan VVV het zomaar redden. Het voetbal dat concurrenten als Fortuna, Emmen en ADO spelen, is namelijk ook vaak niet om aan te zien en soms zelfs lachwekkend slecht. Een zege volgende week tegen een andere concurrent RKC is noodzakelijk. Zeker met het oog op de rest van het programma tot aan de winterstop. Met Feyenoord, Twente en PSV voor de boeg tref je drie ploegen uit de top-5 van de eredivisie. Geen mens met een geel-zwart hart zal met het huidige aantal van negen punten tijdens oud op nieuw lekker aan de champagne nippen. Dan moeten er in de tweede competitiehelft namelijk nog zeker 25 punten gepakt worden.

Wat er moet veranderen? Zeg het maar. Jongens als Van Dijck, Dekker en John een vaste basisplek gunnen? De verdediging blijft in ieder geval de achilleshiel. Het 4-4-2 systeem zou ik in ieder geval handhaven. Zelfs als Giakoumakis of Arias geblesseerd raakt, kun je met een snelle doelgerichte speler (Vito of John) in de voorste linie dit systeem blijven spelen. En misschien staan andere nieuwkomers als Ćorić of Machach nog op en blijken zij nieuwe parels te zijn. Zo lang niemand het echte antwoord weet of heeft, zal het ploeteren en punten sprokkelen blijven.

Ondertussen blijft het zaak om kaarsjes op te steken. Bij voorkeur in de Sint Martinusbasiliek. De bijbehorende gebeden klinken dan richting Oostelijke zijde van de stad; richting Parade en Begijnengang. De plekken waar twee Griekse restaurants zijn gevestigd. Moge de Griekse Goden die gebeden verhoren.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad