D’n Berg Op: Verwacht niks!

2 augustus 2021

‘Verwacht niks!’ Dat is het motto waarmee het Venlose Zomerparkfeest zich sinds ruim twee maanden op social media profileert. Dit in verband met de onzekerheid over de coronamaatregelen. Hetzelfde motto is eigenlijk ook van toepassing op het nieuwe VVV-Venlo. Echter, dan om andere reden. De selectie van trainer Jos Luhukay is op een enkeling na volledig vernieuwd. Bovendien is het team een week voor de start van de competitie nog steeds niet compleet. Supporters met te hoge verwachtingen kunnen, zeker in de eerste fase van de competitie, wel eens bedrogen uitkomen.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag en VVV-Venlo

Zestien spelers zijn sinds de degradatie vertrokken. Van drie andere voormalige basisspelers, Post, Pachonik en Giakoumakis, is eveneens de verwachting dat ze aan het einde van de huidige transferperiode niet meer in Venlose dienst zijn. De eerste opdracht voor Luhukay is om een nieuw team te bouwen. En dat heeft tijd nodig. Toen de Venlonaren op zondag 27 juni aan de eerste training begonnen, stonden twee nieuwelingen op het veld: verdediger Brian Koglin en spits Sven Braken. Nu, vijf weken later, zijn daar zes namen aan toegevoegd: Kees de Boer, Lukas Zima, Yannick Leliendal, Joeri Schroijen, Mitchell van Rooijen en Tristan Dekker. Laatstgenoemde, maakte in mei nog onderdeel uit van de grote exodus, maar de verdediger zette begin juli alsnog zijn handtekening onder een nieuw contract.

Giakoumakis
Daarmee is de selectie allesbehalve klaar. Lange tijd was er de hoop dat een deel van de transferopbrengst van Georgios Giakoumakis in nieuwe spelers geïnvesteerd zou kunnen worden. De Griekse topschutter loopt drie maanden na de degradatie echter nog steeds in Venlo rond. Drie maanden vol geruchten, maar weinig echte beweging. Volgens ingewijden is het zelfs de verwachting dat hij aan het einde van de huidige transferperiode pas echt definitief Stadion De Koel zal verlaten. En hoe het met Post en Pachonik de komende weken afloopt, staat eveneens nog in de sterren geschreven.

Yannick Leliendal

Nog niet klaar
Terug naar de huidige selectie. De nieuwe spelers lijken allemaal gerichte versterkingen voor de basis. Leliendal maakte bij zijn debuut tegen Venray al een positieve indruk. Dat beeld heeft zich later doorgezet. Samen met Braken en Koglin maakt hij ‘al’ vijf weken deel uit van de selectie. Dat geldt niet voor de andere nieuwelingen. Zij moeten nog wennen aan de club, hun nieuwe omgeving en vooral aan de rest van de selectie. Dat kost tijd. Om een goed ingespeeld team optimaal te laten functioneren, heb je eerder maanden dan weken nodig. Met andere woorden: dit VVV is nog zeker niet klaar voor de competitie.

Energiek
Nu is dat geen schande. Daarvan is gelukkig bijna iedereen zich bewust. Natuurlijk kan deze groep al positieve resultaten neerzetten, maar er zullen net zo hard stevige zeperds op volgen. Wie de Venlonaren afgelopen zaterdag tegen Panathinaikos (2-2) zag spelen, zal nog veel vraagtekens hebben over de exacte invulling van het team of de speelwijze, maar zal daarnaast zeker niet negatief gestemd zijn. Schroijen en Van Rooijen maakten na 60 minuten hun eerste minuten en deden dat allebei met een flinke dosis gretigheid. Nieuwe spits Braken stond op het juiste moment op de juiste plek om zijn eerste doelpunt in Stadion De Koel (en zijn tweede voor de club) te scoren. Zuma, Koglin en De Boer oogden solide zonder nog echt op te vallen. Leliendal bewees opnieuw zijn waarde. Het nieuwe VVV oogde alles bij elkaar energiek. De echte aanvalsdrang die Luhukay beloofde was echter nog niet te zien, maar met een team dat nog deels uit onervaren jeugdspelers bestaat, zal dat niemand verbazen.

Geen hoge verwachtingen
Hoe het basisteam er over twee à drie maanden uitziet is nog grotendeels onbekend. Daarom is het goed om zeker in de eerste serie wedstrijden niet al te hoge verwachtingen te hebben. Deze groep heeft tijd nodig. De kennis en ervaring van Jos Luhukay zijn van groot belang bij het zorgvuldig samenstellen van deze groep. Stan Valckx tovert samen met de andere scouts de komende weken nog een aantal nieuwe namen uit de hoge hoed. De Zweedse middenvelder Carl Johansson lijkt in ieder geval de volgende nieuweling te zijn. Aanstaande zondag staat de eerste competitiewedstrijd tegen NAC-Breda op het programma. Een zware kluif, maar het nieuwe VVV is zeker niet kansloos in deze klassieker. NAC kende door intern gekissebis, bedreigingen van supporters richting de inmiddels opgestapte coach Maurice Steijn niet bepaald een rustige zomer.

VVV kan na de eerste serie wedstrijden in het rechterrijtje bivakkeren. Doorgroeien naar de subtop met een mogelijke kans op deelname aan de play-offs is in de loop van het seizoen zeker mogelijk. Een nieuwe selectie heeft tijd nodig om automatismen te laten groeien en te wennen aan de speelstijl. Dat realiseer je niet in een paar weken. Zeker nu de groep nog niet compleet is. Verwacht dus niks en wie weet waartoe deze ploeg in de loop van het seizoen uiteindelijk in staat is. Er zijn diverse clubs met hogere budgetten of met selecties die al grotendeels aan elkaar gewend zijn. Nuchterheid en bescheidenheid is nu voorlopig op zijn plaats. De trots komt daarna vanzelf weer.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad