D’n Berg Op – VVV-Ajax: Over Mikan, de bijna-comeback en de sneeuwwedstrijd

24 oktober 2020

Het is niet anders, maar alle VVV-supporters zijn zaterdagmiddag opnieuw veroordeeld tot tv-kijken. Hoe triest ook, maar deze editie van VVV-Ajax is dus bij voorbaat al historisch. Voetbal in een leeg stadion. We zullen het er voorlopig mee moeten doen, maar wennen zal het nooit.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag, Renier Linders, Lé Giesen

Gelukkig bewaart iedereen met een geel-zwart hart diverse mooie herinneringen aan eerdere ontmoetingen tussen beide ploegen. Peter Leijsten (journalist bij De Limburger), Pascal Vaes (mede-eigenaar van Vaes & Linthorst), Paul Seelen (journalist, auteur) en Jack Cordang (zoon van voormalig VVV-keeper Jacky Cordang) vertellen over hun herinneringen aan VVV tegen Ajax.

Geluid als een wave
Het is zondag 13 maart 1977 als de dan 18-jarige Paul Seelen met ruim 24.000 andere supporters getuige is van één van de meest historische ontmoetingen tegen de Amsterdamse voetbalgrootmacht. Het is het jaar na de legendarische promotie op de Wageningse Berg. “Ja, na 14 jaar wachten eindelijk weer eredivisievoetbal in Venlo,” zo herinnert Seelen zich. “Voor mij een primeur om eindelijk alle grote clubs in actie te zien. De Koel was pas een jaar of vijf geopend en op sommige delen van het stadion waren nog geen tribunes. Veel supporters stonden dus eigenlijk in het zand. Maar wat het mooiste was, was het geluid. Het gejuich van supporters galmde toen nog echt door het stadion. Dat kwam omdat supporters toen nog veel hartstochtelijker met hun club meeleefden, maar door de hellingen trok het gejuich en de aanmoedigingen als een soort van wave door De Koel. Het leek alsof er nog veel meer mensen waren.”

Mikan
En dus zeker die bewuste zondagmiddag in maart 1977. Door twee doelpunten van Mikan Jovanovic kwam VVV op een 2-0 voorsprong. “Het was fantastisch. Vooral die goal waarbij Mikan de bal over Ajax-keeper Piet Schrijvers lobt. De foto van dat moment is van historische waarde en is in diverse boeken terug te zien. Ik stond aan de Duitse kant en zal die wedstrijd nooit meer vergeten. De sfeer, de beleving, het gejuich. Het was prachtig om daar bij te zijn.”

Vechtlust
Voor Pascal Vaes is er maar één antwoord mogelijk. De meest legendarische VVV-Ajax is en blijft de sneeuwwedstrijd. “Die Amsterdammers wisten zich geen raad met de weersomstandigheden, maar nog minder met de enorme vechtlust die VVV aan de dag legde. Wat een strijd is er die middag geleverd. Ajax kwam er niet aan toe om hun technische vaardigheden te etaleren. Hoe verder in de wedstrijd, hoe onmachtiger ze werden. Ze waren lamgeslagen. De sneeuw, die oranje bal, een historische overwinning. Alles klopte. Het zit in je geheugen gegrift. Net zoals de comeback van Manchester United tegen Bayern München in de Champions League finale van 1999. Of de 5-1 winst van Nederland op Spanje tijdens het WK 2014. VVV-Ajax van februari 1987 hoort ook in dat rijtje. Nu, ruim 30 jaar later praten we er nog over.”

Laaiend
Voor journalist Peter Leijsten is de bijna-comeback tijdens de bekerwedstrijd op woensdag 28 oktober 1992 de meest legendarische editie. De net gedegradeerde Venlonaren tegen het grote Ajax van Louis van Gaal dat een paar maanden eerder de UEFA-Cup had gewonnen. De Amsterdammers kwamen met 1-4 voor, maar dankzij twee doelpunten van Jay Driessen kwam VVV terug in de wedstrijd. Leijsten: “Na de vierde goal dacht niemand dat er nog een stunt in zat, maar VVV knokte zich terug. Het was een alles of niks wedstrijd. En weet je hoe Ajax de score weer wist uit te breiden? Toen John Roox geblesseerd op de grond lag. Zij speelden gewoon door en scoorden de vijfde goal. Ik was laaiend. Daarna was de wedstrijd gespeeld.”

Seedorf
De bijna-comeback was niet het enige bijzondere aspect aan deze wedstrijd. Ene Clarence Seedorf maakte zijn debuut bij de Amsterdammers. “Nee, ik ben geen Ajax-fan, maar dat is natuurlijk wel van historisch belang. Kijk eens wat voor ongekende carrière die man heeft gehad. Hij heeft vier keer de Champions League gewonnen. Maar zijn debuut maakte hij die avond toch maar mooi in Venlo tegen VVV.”

Jacky Cordang
Jack Cordang is zoon van de vorig jaar september overleden Jacky Cordang. De voormalig VVV-doelman die ook wel bekend staat als ‘de nikker van Cordang’. In de jaren dat Cordang bij in De Kraal actief was, wist VVV drie keer in eigen huis van Ajax te winnen (1956, 1958 en 1961). Hij kon zijn zoon dus mooie verhalen vertellen over historische Venlose overwinningen. Daar bleef het echter bij. “Nee, ik ben nooit met mijn vader naar VVV geweest. Pap was trots op zijn carrière bij de club waar hij van 1955 tot 1961 actief was, maar had minder op met het moderne voetbal. Op latere leeftijd toen zijn gezondheid al minder werd, hebben we het nog wel eens geprobeerd, maar toch lukte het iedere keer om welke reden dan ook net niet. Helaas, het is niet anders.”

Ook Ajax-supporter
En zo stond Jack Cordang junior dus op 15 februari 1987 gewoon met zijn vrienden op de Maastribune naar de voor hem meest legendarische VVV-Ajax ooit te kijken. De sneeuwwedstrijd. “Ja veel mensen noemen telkens dat duel, maar het was toch ook historisch en vooral apart. Die surrealistische sfeer in de sneeuw. Dat maakte de wedstrijd extra bijzonder. Ik ben ook supporter van Ajax, maar als beide clubs tegen elkaar spelen, ben ik een rasechte Venlonaar die gewoon zijn eigen club steunt.”
Dat Cordang de Venlose club een toch net iets warmer hart toedraagt, blijkt wel uit het feit hoezeer hij baalde toen de Amsterdammers op zaterdag 18 augustus 2018 de punten cadeau kregen van scheidsrechter Kevin Blom. “Wat was dat onterecht. Ja in feite was dat ook een historische VVV-Ajax, maar dan wel om de verkeerde reden. Die onterecht afgekeurde goal van Martin Samuelson na ingrijpen van de VAR. Vreselijk. Ik zat samen met mijn zoon voor de tv enorm te balen. En dan die penalty voor Ajax vlak voor tijd. Ja, zoals gezegd: dan ben ik een echte Venlonaar.” Ook bij deze editie van VVV-Ajax zit Cordang dus noodgedwongen voor de TV. Over de uitslag durft hij wel een uitspraak te doen. “Het wordt 1-1, let maar op mijn woorden. VVV gaat zorgen voor een kleine stunt.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad