D’n Berg Op: VVV ligt op koers

7 december 2021

Het waren vijf lastige weken voor iedereen met een geel-zwart hart. Tussen half oktober en half november ging het team van Jos Luhukay vijf keer onderuit. Een probleem voor iedereen die naar de korte termijn kijkt, geen paniek bij degene die het proces, dat VVV-Venlo afgelopen zomer heeft ingezet, goed volgt.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Vergeet niet, het jonge, onervaren en grotendeels nieuwe team speelde juist in die periode tegen vijf titelkandidaten: Excelsior, De Graafschap, Emmen, ADO Den Haag en Jong Ajax. Die laatste ploeg had bovendien diverse spelers tot de beschikking die regelmatig deel uitmaken van Ajax-1. Kortom, een misschien minder prettige, maar wel logische reeks die past bij het groeiproces waarin dit nieuwe VVV zich bevindt. Een jonge groep die zelf zeker geen titelkandidaat is, maar dat wist iedereen bij de start van de competitie toch al? Hoewel iedereen binnen de club altijd het hoogst mogelijke zal nastreven, overheerst nu het realisme. Dit is stap één op weg naar betere tijden.

Fysieke kracht
Nee, het spel van de ploeg van Jos Luhukay was regelmatig zeker niet goed. Zeker in de uitwedstrijden niet, maar daar had de trainer begin augustus al voor gewaarschuwd. “We gaan verrassen, maar ook tegen enorme zeperds aanlopen.” Met die woorden in het achterhoofd is er tot nu toe nog weinig geks in De Koel gebeurd. “In de loop van het seizoen gaan we zien, waartoe deze selectie echt in staat is,” aldus de coach die volop bezig is met de lange termijn. Bij zijn meerjarenplan speelt conditionele en fysieke kracht een belangrijke rol. Een aspect dat tijd kost.

Succesvolle reeks
Na de serie van vijf nederlagen is VVV nu bezig met een meer succesvolle reeks. Tegen meer gelijkwaardige tegenstanders wist de ploeg in de laatste drie duels zeven punten te pakken en kreeg het slechts één tegengoal te verwerken. Tijdens de laatste wedstrijden voor de winterstop, beide thuis, tegen Jong FC Utrecht en TOP Oss moeten eveneens punten te halen zijn. Punten die zorgen voor aansluiting met de plekken op de ranglijst die aan het einde van het seizoen recht geven op deelname aan de playoffs. En dat was in augustus toevallig ook de doelstelling.

Ontwikkeling jeugdspelers
Mooi in de ontwikkeling van dit jonge team is dat diverse spelers uit eigen jeugd enorme stappen in hun ontwikkeling hebben gezet. Drie van deze jongens wisten dankzij deze progressie inmiddels contractverlenging af te dwingen: Levi Smans, Yahcuroo Roemer en Simon Janssen. Dat geeft vertrouwen voor de lange termijn. Het zijn talenten die zich verder bij de club willen ontwikkelen. Natuurlijk kan deze groep nog een kwaliteitsimpuls gebruiken. Net zoals de kans bestaat dat er spelers uit deze selectie tijdens de winterstop gaan vertrekken, zo zullen er ook nieuwe gezichten bijkomen. Alles met het doel om stappen te zetten naar een eredivisiewaardige selectie.

Topaffiches
Dat er een nieuwe lente was ontstaan in De Koel blijkt niet alleen uit het groot aantal jeugdspelers binnen de selectie, ook op de tribunes is duidelijk een nieuwe generatie opgestaan die zich tot aan de nieuwe lockdown fanatiek en op positieve wijze liet horen. Dat juist de supporters nu niet het stadion in mogen is, hoe begrijpelijk de maatregel ook is, pijnlijk voor alle betrokkenen. Deze jonge groep spelers kan de steun goed gebruiken. Het is te hopen dat na de winterstop, maar zeker vanaf medio februari, weer publiek in De Koel mag komen. Vanaf die periode staat een reeks prachtige topaffiches in eigen huis op het programma: Roda JC, Volendam, Emmen, ADO Den Haag en Excelsior. Een derby plus vier titelkandidaten. Een mooie serie waarbij de groep kan laten zien hoe ze zich verder ontwikkeld hebben.

Tot het moment dat de poorten van Stadion De Koel weer opengaan, is het voor VVV-supporters ieder weekend weer hopen dat de wedstrijden live door ESPN worden uitgezonden. Iedereen weet dat die kans echter klein is, zeker voor de komende twee thuiswedstrijden waarbij de Venlonaren niet tegen topclubs spelen. Camera’s van de betaalzender zijn weliswaar in het stadion voor hoogtepunten in het schakelprogramma en de samenvattingen, maar voor een live-uitzending is meer mankracht nodig. En dat kost geld. In ieder geval tot de kerst moeten de supporters het doen met spaarzame beelden of het verslag op Omroep Venlo Radio. Hopelijk zijn de besmettingen half januari weer dusdanig gedaald dat in de belangrijke tweede competitiehelft de supporters hun ploeg kunnen steunen in het doel om een ticket voor de playoffs te bemachtigen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad