D’n Berg Op: Wereldkampioenen in De Koel

1 augustus 2020 | Leestijd: 3 minuten

Hoewel VVV-Venlo nooit officieel Europees voetbal heeft gespeeld, brachten in de loop der jaren toch diverse aantrekkelijke Europese clubs een bezoek aan De Koel. Zeker in de zomerperiode kwamen grote namen als Barcelona, Real Madrid, Borussia Mönchengladbach, Panathinaikos, Olympique Lyon Paris Saint Germain en Tottenham Hotspur naar Venlo. Een terugblik naar één van die periodes op het moment dat de huidige Venlose ploeg van een korte vakantie geniet.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag, Stadsarchief Venlo, VVV-Venlo

Met name tijdens de zomerstop van 1978 werd de Venlose voetballiefhebber getrakteerd op een aantal bijzondere affiches. Dat had onder andere te maken met de deelname van FC VVV aan de Intertoto Cup die nog deels voor de start van het WK voetbal gespeeld moest worden. De Venlonaren namen het na afloop van die korte competitie op tegen het Hongaarse Ferencvaros, het Italiaanse Foggia plus Olympique Lyon uit Frankrijk. Met name in eigen stadion werd goed gepresteerd. Zeges op Ferencvaros (4-3) en Olympique Lyon (1-0) plus een gelijkspel (2-2) tegen Foggia.

Argentijnse wereldsterren
Na de officiële zomerstop volgden in augustus nog twee thuiswedstrijden. Toen waren Paris Saint Germain (1-2 nederlaag) en Tottenham Hotspur (1-0 winst) de tegenstanders. Met name die laatste wedstrijd was in die tijd bijzonder. ‘Ardiles en Villa spelen in De Koel’ zo kopte het toenmalige Dagblad voor Noord-Limburg. De twee Argentijnen hadden een paar weken eerder beslag gelegd op de wereldtitel door in de finale van het WK voetbal 1978 het Nederlands elftal met 3-1 te verslaan. Argentijnse voetballers veranderden – onder aanvoering van topschutter Mario Kempes – prompt in wereldsterren. Ook Tottenham Hotspur sloeg razendsnel toe en kocht beide spelers voor een totaalbedrag van anderhalf miljoen gulden. Met name de komst van balkunstenaar Ardiles werd gezien als een sensatie.

 

Spijkerhard duel
En zo speelden op donderdag 10 augustus 1978 twee kakelversie wereldkampioenen in De Koel. Ongeveer 6.500 toeschouwers kochten een kaartje voor deze oefenwedstrijd. Zeker een duidelijk minder aantal dan de 26.000 bezoekers die twee jaar eerder Barcelona op de Venlose grasmat aan het werk zagen, maar voor een oefenwedstrijd midden in de zomervakantie een zeer behoorlijk aantal. En ja, Ardiles en Villa stonden gewoon in de basis. Wat volgde was een spijkerhard duel met diverse opstootjes waarbij verdediger Rob Monnee bijna op de vuist ging met John Duncan. Tottenham Hotspur speler John Lacy kreeg na twee grove charges de rode kaart voorgeschoteld van scheidsrechter Bart Ram. Het was een onrustig avondje in De Koel. En de term vriendschappelijk was niet bepaald van toepassing, maar daar maalde geen mens om. Er viel voldoende te beleven.

Conflict
Twee minuten voor tijd schoot aanvoerder Albert van der Weide de winnende treffer (1-0) binnen. Een welkome zege want het liep tijdens de zomer van 1978 allesbehalve lekker bij de Venlose club. De selectie en nieuwe trainer Hans Croon zaten niet bepaald op één lijn. Spelers klaagden over zijn harde en intensieve trainingsmethoden. Ger van Rosmalen liet in een eerder interview met VenloVanbinnen weten: “Oefenwedstrijden, looptrainingen, oefenwedstrijden, looptrainingen. We deden niets anders, ook toen de competitie eenmaal begonnen was. Natuurlijk, over de doden niets dan goeds, maar in die maanden werden we gek van die Croon. De angst om te falen werd zijn grootste vijand. In de ochtend een marathontraining en ‘s avonds een oefenwedstrijd ergens in België of Duitsland.”

 

Dick Advocaat
VVV speelde tijdens die voetbaljaargang uiteindelijk 32 oefenpotjes. Potjes die om diverse redenen voor onrust zorgden. Tijdens die zomer van 1978 verloor de ploeg van de Duitse Oberligaclub Viersen (1-0) en wist met pijn en moeite de amateurs van Reuver (0-1) te verslaan. Kortom, hommeles bij de club. Bovendien was één van de steunpilaren van het team, Dick Advocaat, volledig van de radar verdwenen. Hij had toestemming om tijdens de zomermaanden bij Chicago Sting te voetballen, maar toenmalig manager Huub van Aken slaagde er wekenlang niet in om contact met de middenvelder te krijgen. Niemand bij de club had ook maar enig idee wanneer Dick zich weer in De Koel zou melden.

Na de wedstrijd tegen de Spurs bracht Paris Saint Germain een paar dagen later (zondag 13 augustus 1978) een bezoek aan de Koel. Deze keer werd verloren (1-2). Een rampseizoen (met degradatie) kondigde zich dus tijdens de zomer van 1978 al aan. Maar bij veel Noord-Limburgse voetballiefhebbers staan de duels uit die periode tegen Europese tegenstanders nog steeds in het geheugen gegrift.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Vastelaovesvaria deel 1: Jocus, Omroep Venlo, 3kes

Vastelaovesvaria deel 1: Jocus, Omroep Venlo, 3kes

Ondanks het feit dat er dit jaar geen officiële activiteiten rondom Vastelaovend zijn, proberen diverse verenigingen en andere partijen toch actief te blijven om het gevoel van Vastelaovend de komende weken in stand te houden. Die activiteiten en andere nieuwsfeiten...