“Een nieuwe sporthal is absolute noodzaak om op hoog niveau te kunnen blijven handballen”

28 december 2022

Het jaar 2022 zal ongetwijfeld met een gouden rand worden bijgeschreven in de annalen van Cabooter HandbaL Venlo. Het kampioenschap voor het eerste damesteam in de eredivisie was een feit. Daarnaast werd onlangs de fusie met Handbal Vereniging Blerick aangekondigd, noodzakelijk als fundering voor de ambities voor de toekomst. Volgende item op het verlanglijst is een nieuwe sporthal.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Het traject werd een aantal jaren geleden ingezet. Met hoofdsponsor Cabooter en de andere sponsoren werd de ambitie uitgesproken om met het eerste damesteam kampioen in de eredivisie te worden. Voorzitter Benjamin Maas merkt op dat daar kei- en keihard aan is gewerkt. “Zowel voor als achter de schermen. We zagen het groeien en dan is het mooi als het uiteindelijk ook lukt.”

Spoeling dun
Maas – ooit zelf actief voor het eerste herenteam van de Venlose handbalvereniging – legt uit dat er bewust voor het vrouwenteam werd gekozen. “Handbal is een relatief kleine sport; de spoeling wat topspelers is dun, zeker als je het regionaal bekijkt. Wat de mannen betreft heb je dan bijvoorbeeld de concurrentie van BEVO.” Hij geeft aan dat bij de eerste teams al langer vier tot vijf keer per week werd getraind. Dat werd de afgelopen jaren naar een hoger niveau gebracht.

Sponsoren
“Op maandag trainen we nu twee keer. Daarnaast zijn we meer gaan kijken naar de individuele behoeftes van de speelsters. Krachttraining is nu heel normaal, aandacht voor de coördinatie, het bijsturen op technisch vlak, maar ook allerlei zaken eromheen. Om dat allemaal optimaal te kunnen invullen zijn sponsoren van wezenlijk belang. Vaak is bij kleinere sportverenigingen de kantine een belangrijke bron van inkomsten, maar wanneer je zoals wij op hoog niveau wilt presteren kun je niet om sponsoren heen. Gelukkig zien die in hoeveel exposure je met een landstitel kunt bereiken. Je zet zo het handbal in deze regio, maar de regio zelf eveneens op de kaart.”

Niet rijk
Op de vraag hoeveel van het financiële budget naar de salarissen van de speelsters gaat, geeft Maas glimlachend antwoord. “Niets. Nou, ze krijgen een reiskostenvergoeding. Alleen de trainer wordt betaald. We zijn nog altijd een amateurclub, de meiden werken of studeren er gewoon bij. Zoals handbal in Nederland, ondanks het inmiddels tamelijk hoge niveau, nog altijd een amateursport is. Rijk word je er niet mee, dus hier in Venlo evenmin. Je kunt ons dan ook niet vergelijken met landen als Denemarken, Duitsland en Polen waar handballers wel op de loonlijst staan.”

Het kampioensteam (foto: Ger Sampers/HandbaL Venlo)

Sterker en slimmer
Hij wijst dan op de eerste Europese wedstrijd na het behalen van landkampioenschap, tegen een Poolse club. “We wisten daar nipt te winnen, maar thuis verloren we met een aantal doelpunten verschil. Zij waren gewoon sterker en slimmer. Geen schande, want je zag daarna dat ze ook tegen andere teams gewoon doordenderden en nog altijd Europees spelen.”

Velden
Hij kijkt toch met een goed gevoel op de thuiswedstrijd in de European Cup terug. Die overigens niet in de eigen sporthal aan de Craneveldstraat in Venlo werd gehouden, maar in de sporthal in Velden. “Onze sporthal voldoet niet aan de eisen van de European Handball Federation (EHF), organisator van het toernooi. Maar we werden in Velden hartelijk ontvangen, hebben rondom de wedstrijd ook met diverse sportverenigingen zoals SV Velden en Venlosche Boys allerlei activiteiten georganiseerd om mensen nader met de sport kennis te laten maken.”

Nieuwe accommodatie
Dan naar de thuisbasis, de sporthal aan de Craneveldstraat. Niet meer van deze tijd, merkt Maas op. “Het is er hartstikke gezellig, maar het gebouw stamt uit 1965. Er is maar één zaal, waar we inmiddels behoefte hebben aan meerdere zalen. De capaciteit is beperkt; zo’n 400 supporters kunnen erin. Voor een reguliere wedstrijd is dat nog wel te doen, maar Europees trek je als snel het dubbele. En dan heb ik het nog niet over de faciliteiten om sponsoren en dergelijke te ontvangen. Dus ja, we zijn als bestuur in gesprek met de gemeente over een nieuwe accommodatie.”

Fusie
Voor zo’n nieuwe sporthal is wel een brede basis nodig, beseften de bestuurders van HandbaL Venlo. Vandaar dat er gesprekken kwamen met Handbal Vereniging Blerick, ooit een echte rivaal. Maas lacht: “Dat is alweer een tijd geleden. Toen ik nog speelde, had de toenmalig keeper van HVB het over ‘wedstrijden met bloed aan de paal’ als we tegen elkaar speelden. Maar dat is voorbij. Willen we in Venlo handbal op topniveau blijven spelen, dan is een brede basis nodig. Wij hebben nu zo’n 380 leden, HV Blerick zo’n 250. Na de fusie zijn we een van de grootste van Nederland.” Hij legt uit dat er momenteel 7 werkgroepen met de fusie bezig zijn. Het hele traject zal volgens Maas 1,5 tot 2 jaar duren. “Begin seizoen 2024/ 2025 verwachten we dat de fusie rond is, dat Venlo een nieuwe handbalclub heeft met een nieuwe naam en nieuwe kleuren.”

Tussenoplossing
Maas spreekt dan de hoop uit dat tegen die tijd de bouw van een nieuwe sporthal is begonnen en de funderingen zijn gelegd. Momenteel wordt een geschikte locatie gezocht. Hij merkt op dat die goed bereikbaar moet zijn vanuit zowel Venlo als Blerick en Tegelen. “Er is nu een voorkeur voor Venlo-Zuid. Daarbij kijken we tevens wat we voor de omliggende omgeving, op maatschappelijk vlak kunnen betekenen.” De komende jaren zal er dus nog moeten worden gehandbald in een sporthal die niet aansluit bij de ambities. HandbaL Venlo draait momenteel opnieuw mee in de top van de eredivisie en een nieuw kampioenschap behoort zeker tot de mogelijkheden. En dan? Maas kijkt bedenkelijk: “Dan hebben we een probleem. Weer uitwijken naar Velden is geen optie. Dus moet er een tussenoplossing komen. We zijn daar al met de gemeente over in gesprek. Komend jaar zal dat in ieder geval een van de belangrijke aandachtspunten worden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad