Eerste training VVV-Venlo: Nieuwe keeper, nieuw seizoen, nieuwe start

27 juni 2022

Ruim 300 toeschouwers waren zondag aanwezig bij de eerste training van VVV. Ze werden door de Venlose Eerste Divisieclub bij binnenkomst getrakteerd op vlaai. Maar ook met het nieuws dat een nieuwe keeper, Ennio van der Gouw, bij deze aftrap van het seizoen 2022-2023 zijn opwachting zou maken.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VVV-Venlo en VenloVanbinnen

Het past bij de verse start, want door het chagrijn van de afgelopen maanden wil iedereen een streep zetten. Zeker bij de start van een nieuwe voetbaljaargang waar tevens een nieuwe trainer plus dito assistent de groep begeleiden op weg naar de play-offs. Want dat het bereiken van die extra serie wedstrijden aan het einde van het seizoen het doel is, daar maakt niemand in Venlo een geheim van. Ondanks de enorme concurrentie van veel andere clubs die bij voorkeur allemaal direct via plek één of twee willen promoveren. Natuurlijk de degradanten Willem II, PEC Zwolle en SC Heracles, maar ook De Graafschap, ADO Den Haag, Roda JC, NAC Breda plus een aantal outsiders willen zich mengen in de strijd om promotie. Voor de liefhebber valt er dit seizoen dus ongetwijfeld veel te beleven in de Keuken Kampioen Divisie.

Zoon van
Terug naar VVV. Een nieuwe start dus, inclusief een potentiële nieuwe eerste doelman. Van der Gouw. Keeper. Dan gaat bij veel voetballiefhebbers direct een bel rinkelen. En dat is niet zonder reden. De 21-jarige Ennio is inderdaad de zoon van Raimond van der Gouw, voormalig doelman van Manchester United, Vitesse en Go Ahead Eagles. Dat junior in de voetsporen van zijn vader zou treden stond niet direct vast. “Ik ben gewoon als veldspeler mijn carrière gestart, maar uiteindelijk ben ik toch geswitcht en keeper geworden.”

Ennio van der Gouw

Belangrijke rol
De afgelopen acht jaar doorliep de jonge Van der Gouw de volledige jeugdopleiding van FC Twente. Nu begint hij vol vertrouwen aan zijn avontuur in Venlo, hoewel hij wel met enige weemoed uit Enschede vertrekt. “Ik ben daar vanaf mijn 14e actief geweest en de club speelde een belangrijke rol in mijn leven. Maar afgelopen jaar heb ik voor mijzelf toch de knoop doorgehakt en besloten dat als er belangstelling komt vanuit een andere club om mij te huren of te kopen, ik daar zeker open voor zou staan. Je wilt minuten maken en veel spelen. Die kans was bij FC Twente op dit moment niet heel groot.” In Venlo verwacht hij die kans wel te krijgen, ondanks de aanwezigheid van Lukás Zima. De Tsjechische keeper, die afgelopen seizoen zijn basisplaats verloor aan de inmiddels vertrokken Delano van Crooij, mag uit De Koel vertrekken. Vooral omdat zijn salaris te zeer op de begroting drukt. Op dit moment maakt Zima echter nog gewoon deel uit van de selectie

Lars Unnerstall
VVV-Venlo meldde zich al een hele tijd geleden bij de zaakwaarnemer van Van der Gouw. Het is dus niet zo dat de Venlonaren door het einde van de carrière van reservekeeper Bram Verbong snel moesten schakelen. Integendeel. Een aantal maanden geleden vond al een eerste gesprek plaats met keeperstrainer John Roox en de inmiddels vertrokken trainer Jos Luhukay. Na dat onderhoud ontstond bij de goalie al snel een goed gevoel. “Die gesprekken gaven mij inderdaad vertrouwen. Natuurlijk kende ik de club, het stadion en de trap. Ik was hier al een keer eerder geweest. Onder andere met mijn vader. Hij wilde Lars Unnerstall aan het werk zien en vroeg of ik zin had om mee te gaan. Ja, die man maakte vanzelfsprekend indruk op mij. Het is echt een beer in de goal.”

Rol vader-zoon
Ondanks het vergelijk wil Ennio van der Gouw zijn vader niet direct als een klankbord omschrijven. “Ik kan altijd bij hem terecht, maar hij zal geen ongevraagd advies geven. Haha, dat was op heel jonge leeftijd al duidelijk. We waren samen in de tuin aan het voetballen toen pa mij ongevraagd advies gaf . Dat viel bij mij niet lekker, waarop mijn moeder het voorstel deed dat als ik behoefte had aan een klankbord, het initiatief bij mij zou liggen. Die afspraak is altijd blijven bestaan.” De trotse ouders waren zondag in ieder geval bij de eerste training in De Koel aanwezig. “Zij vinden het nu belangrijk dat ik minuten ga maken en die kans ga ik hier krijgen. Het is in ieder geval mijn doel om dit seizoen eerste keeper van VVV te worden.”

Revalidatie Tristan Dekker
Iemand voor wie de start van het nieuwe seizoen nog te snel kwam, was Tristan Dekker. De 24-jarige Hagenees behoort inmiddels tot de routiniers binnen de selectie, maar is nog steeds bezig met zijn revalidatie. Reden is het gebroken kuitbeen dat hij medio februari opliep in de wedstrijd tegen Roda JC. Hoewel hij aangeeft dat het goed gaat is trainen met de groep op dit moment nog niet aan de orde. “Over een week of twee hoop ik weer de eerste oefeningen met de bal te kunnen doen. Nee, dat is voor mij geen verrassing. Al snel nadat ik deze ernstige blessure opliep, was duidelijk dat ik de voorbereiding niet zou halen.”

Tristan Dekker

Door een hel
Hoewel Dekker op de goede weg was, kreeg hij recent toch weer met enige tegenslag te maken. Uit een nieuwe scan bleek dat zijn kraakbeen nog niet sterk genoeg was. Maar hij is positief. De meeste zwarte periode heeft Dekker achter zich gelaten. “De eerste paar weken ben ik door een hel gegaan. Ik kon alleen maar liggen en naar het plafond staren. Zelfs als ik een glas water wilde, was er hulp van andere mensen nodig.” Nadat zes weken na het oplopen van de blessure het gips van zijn been was verwijderd, ging het stapje voor stapje beter met zijn herstel. Sindsdien beschouwt Dekker het hele proces niet meer als een probleem, maar als een uitdaging. Zijn revalidatieproces vervolgt hij de komende tijd nog in Zeist. “Ik ben puur voor deze eerste training even naar De Koel gekomen, maar nu rijd ik ook weer direct terug en meld mij binnenkort weer bij de club. Hopelijk kan ik medio augustus met de groep meetrainen.”

Belangrijkste wapen van VVV
Een andere speler die met positieve verwachtingen het seizoen ingaat is Yahcuroo Roemer. De 21-jarige vleugelaanvaller maakte in het verleden veel indruk op publiek en pers. Nieuwe trainer Rick Kruys merkte afgelopen week nog op dat hij als assistent-coach van FC Utrecht twee jaar geleden de jonge Roemer als het belangrijkste wapen van VVV zag. Een compliment dat de jonge speler wel streelt. “Dat is altijd mooi om te horen, maar het is niet zo dat ik afgelopen seizoen geen progressie heb gemaakt. Integendeel. Ik heb zowel in als buiten het veld veel geleerd. Die ervaringen hoop ik komend seizoen in praktijk te brengen.”

Yahcuroo Roemer

Vaste rechtsbuiten
Het is in ieder geval zijn doel om dit jaar de vaste rechtsbuiten van VVV te worden. “Nee, ik heb onze nieuwe trainer nog niet uitgebreid gesproken, maar de speelstijl die hij nastreeft sluit beter aan bij mijn capaciteiten. We zullen met meer power en nog nadrukkelijker op de helft van de tegenstander spelen. Daardoor kan ik een optimale dosis energie in mijn spel leggen. Ja, ik heb vertrouwen in dit seizoen. Hier staat inmiddels een hechte groep en veel jongens kennen elkaar al goed. De sfeer is prima. Ook dat zijn belangrijke onderdelen om succesvol te zijn.”

The Iceman
De architect van dit nieuwe VVV is natuurlijk Rick Kruys. De coach is de afgelopen twee weken al nadrukkelijk in de pers aan het woord gekomen. Nu is zijn werk echt begonnen. Wat heeft hij gedaan na die presentatie van tien dagen geleden? “Met de staf hebben we de speelstijl en taken verder doorgenomen. Nee, ik heb niet met spelers gesproken. Daarvoor is de komende weken voldoende ruimte.” Een van zijn meest geciteerde uitspraken was te lezen in weekblad Voetbal International en ging over de Wim Hof-methode – waarbij de ook wel als The Iceman bekend staande Hof mensen laat plaatsnemen in een ijsbad. Een manier om beter adem te halen en daardoor gezonder te leven. Kruys lacht als dat onderwerp voorbij komt. “Ik sta open voor serieuze, uitdagende visies die het leven van een sporter of mens kunnen verbeteren. Of dat past binnen de traditionele voetbalwereld? Geen idee. Ik lees ook niet alle reacties. Volgens mij komt Wim uit Limburg. Dus hij is in de loop van het seizoen van harte welkom om een keer hier in Venlo zijn verhaal te komen doen.”

Sfeer proeven
Tevens bezocht Kruys afgelopen week de Venlose binnenstad, zijn nieuwe omgeving. Een aangename kennismaking, zo laat hij weten. “Ja, er waren zeker mensen die mij herkenden en aanspraken. Venlo oogt als een gezellige stad. Ik heb hier nog geen woning, maar het is wel de bedoeling om hier wekelijks een aantal dagen achter elkaar te verblijven en niet telkens op en neer naar Utrecht te reizen. Dan is het goed om nu alvast sfeer te proeven.”Eerst zal Kruys zich echter vooral richten op de voorbereiding. Het complete schema van oefenwedstrijden is nog aan verandering onderhevig, maar volgens de Utrechtenaar zit er wel degelijk een plan achter. “We gaan de komende weken zowel qua conditie als speelwijze alles opbouwen. De eerste training is mij goed bevallen. Aanstaande zaterdag spelen we onze eerste oefenwedstrijd in Roggel. Verder beleggen we nog een trainingskamp in Horst en zo bouwen we verder richting die eerste competitiewedstrijd op 5 augustus tegen Almere. Het is lekker dat we nu echt begonnen zijn.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad