Eerste training VVV-Venlo: Realisme overheerst in De Koel

28 juni 2021

Op de eerste dag van de voorbereiding van VVV-Venlo is eens te meer duidelijk dat er veel gaat veranderen. Inmiddels is – na het vertrek van Vito van Crooy naar Sparta – afscheid genomen van 15 spelers. De komende weken zullen daar naar alle waarschijnlijkheid ook de namen van Danny Post, Roy Gelmi, Tobias Pachonik en natuurlijk topschutter Giorgos Giakoumakis aan worden toegevoegd.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VVV-Venlo en Rob Buchholz

Kortom: 19 vaste krachten die vertrekken. Je kunt het zonder te overdrijven een complete selectie noemen. Stan Valckx, manager voetbal, geeft dan ook eerlijk toe dat hij het nu drukker heeft dan tijdens eerdere seizoenen. “Ja, en het is vooral anders druk. Maar voor mij is dit tevens de mooiste periode van het jaar. Het is intensief en uitdagend. Al ben ik blij als het straks 1 september is; het einde van de transferperiode. Dan is het mijn tijd voor een korte vakantie.”

Brian Koglin

Zes tot tien nieuwe spelers
In de afgelopen weken voerde het technisch hart van de Venlose Eerste Divisieclub concrete gesprekken met 10 tot 15 spelers of makelaars over een eventuele komst naar De Koel. Tot op heden leidde dat tot het aantrekken van twee nieuwe spelers. Zowel de 28-jarige spits Sven Braken (ex MVV, Almere City, NEC, Emmen en het Italiaanse AS Livorno) als de 24-jarige Duitse centrale verdediger Brian Koglin (ex FC Magdeburg en FC Sankt Pauli) werden afgelopen weekend officieel door VVV gepresenteerd. Het is slechts een begin. Volgens Valckx en trainer Jos Luhukay zullen er de komende weken zeker zes tot tien nieuwe spelers voor de basis en de breedte  aan de selectie worden toegevoegd. Vanzelfsprekend krijgen diverse spelers uit de eigen jeugd een kans. “Op dit moment is er nog weinig beweging in de markt,” zo erkent Valckx. “We hebben aan de ene kant wel veel gesprekken gevoerd, maar er is een groot aantal clubs dat in dezelfde vijver vist als wij. En dan kan een klein beetje verschil in salaris al doorslaggevend zijn voor een speler. Bovendien wachten veel voetballers nog met het maken van een keuze, vooral omdat er nog zo weinig gebeurt. Ik verwacht dat later in de voorbereiding voldoende spelers vrij komen en misschien zelfs wel voor een lagere prijs. Het is natuurlijk wel zo dat onze trainer graag zo snel mogelijk met een vaste groep in de voorbereiding verder wil. Daarom verwachten we binnen één tot twee weken een paar nieuwe spelers te kunnen presteren.”

Sven Braken

Geen tijdsdruk
Trainer Jos Luhukay is vanzelfsprekend intensief bij het beoordelen en eventueel aantrekken van nieuwe spelers betrokken. In plaats van een vakantie om na de degradatie de zinnen te verzetten, was de coach de afgelopen zes weken dagelijks op de club aanwezig om samen met Valckx, directeur Marco Bogers, nieuwe scout Marc van Hintum en coördinator voetbalzaken Albert van der Weide potentiële kandidaten te beoordelen. “Wij kijken eerst naar de kwaliteiten van een speler,” aldus Luhukay. “Vervolgens beoordelen we of het financieel haalbaar is. Daarbij gaat het in eerste instantie om spelers in de as, maar ook jongens op de diverse vleugelposities hebben prioriteit. We zijn twee linksbacks (Leon Guwara en Lukas Schmitz) kwijtgeraakt en voorin zijn door het vertrek van Vito van Crooy, Joshua John en Torino Hunte diverse posities vacant. Daarvoor is tot nu alleen Aaron Bastiaans na zijn verhuurperiode aan Helmond Sport teruggekomen. Maar door de grote uitstroom hebben we in elke linie nieuwe spelers nodig. Uiteindelijk moet er in augustus een selectie van 20 veldspelers staan. Ondanks de zoektocht naar veel nieuwe spelers voelen wij geen tijdsdruk. Wij willen heel graag zaken doen, maar zoals Stan al aangaf: er is op dit moment nog weinig beweging in de markt. Het is vooral belangrijk om onder de huidige omstandigheden realistisch te blijven.”

Plezier moet terug
Wie verwacht het P-woord (promotie) in en rond stadion De Koel te horen, komt bedrogen uit. Jos Luhukay en Stan Valckx prediken rust. Zij hopen komend seizoen vooral dankzij aantrekkelijk, aanvallend voetbal weer de harten van de voetballiefhebbers te heroveren. Met die visie zoekt de club naar passende spelers. Valckx: “We hebben natuurlijk eerder in de Eerste Divisie gespeeld en tijdens de periode onder Maurice Steijn waren wij al eerder de meest scorende club. Daar werken wij komend seizoen opnieuw naartoe. Maar daarvoor heb je scorende spelers nodig. Het gaat dus niet alleen om een goede spits, maar eveneens om andere jongens die een aantal doelpunten kunnen maken. Een extra doelstelling is dan misschien ook wel dat het plezier terugkomt bij de club. Er is afgelopen seizoen natuurlijk heel wat gebeurd en dat heeft bij veel spelers sporen achtergelaten. Ja, zeker bij een paar jongens die nu nog aan de voorbereiding zijn begonnen. Met goed voetbal willen we de sfeer binnen de club, maar tevens op de tribune terugbrengen.”

Vertrek Danny Post
Behalve de waslijst aan vertrokken spelers heeft VVV inmiddels ook aan zowel verdediger Roy Gelmi als aan middenvelder Danny Post laten weten dat ze mee zullen werken aan een vertrek. Aan een vertrek van de aanvoerder hangt volgens Valckx wel een voorwaarde. “Het is niet zo dat Danny alle tijd krijgt. Wij begrijpen zijn wens van een nieuwe uitdaging, maar dan moet het wel op korte termijn gebeuren. Hij is belangrijk voor de club en het team. Het kan dus niet zo zijn dat hij één of twee weken voor de start van de competitie nog vertrekt. Als het gebeurt moet het op korte termijn, eigenlijk binnen een week of twee. Daarover hebben we al met hem gesproken en dat zal komende week vast nog een keer gebeuren.” Post zelf maakte tijdens de eerste training een gretige en fitte indruk, maar bevestigt na afloop nogmaals duidelijk zijn wens om te vertrekken. “Het is niet zo dat mijn eventuele vertrek te maken heeft met de degradatie. In februari heb ik al met de club gesproken dat bij mij de wens bestond om nog één keer een nieuwe uitdaging aan te gaan. Natuurlijk baalde ik flink van de degradatie en de onrust in die laatste weken van afgelopen seizoen, maar ook als de club zich had gehandhaafd, was de kans groot geweest dat ik hier zou vertrekken.”

Danny Post

Buitenland
Post heeft de afgelopen zes weken gebruikt om goed na te denken. Naast een tiendaagse vakantie op Ibiza met zijn familie was hij verder gewoon in Venlo. Vanuit NEC was er niet meer dan korte interesse en volgens de routinier zijn er op dit moment geen Nederlandse clubs die concrete belangstelling in hem hebben. “Nee, als ik vertrek zal dat zo goed als zeker naar het buitenland zijn. Het moet echter wel op meerdere fronten kloppen. Voor mij, voor mijn gezin en voor de club. VVV bevindt zich nu in dezelfde fase als toen ik hier acht jaar geleden binnenkwam. Ze maken een nieuwe start. Ik heb hier een fantastische tijd gehad en ja, het is heel raar om deze club en de stad Venlo vaarwel te zeggen. Maar als ik nog iets wil in mijn carrière, moet het nu gebeuren.”

Hectisch
Voor trainer Jos Luhukay is een vertrek van Danny Post vanzelfsprekend een fikse aderlating. “Hij is met al zijn ervaring de stabilisator van dit team. Een dergelijke speler wil je graag behouden, maar ik snap zijn wens wel en als club gaan we zeker alle medewerking verlenen.” En mede door de kans op nog meer vertrekkende spelers, blijft het dus de komende weken op meerdere fronten hectisch bij de club. “Ik heb VVV de laatste jaren vooral vanuit de buitenkant gevolgd. Doordat ik in april al instapte, heb ik eerder dan gepland een goed kijkje in de keuken mogen nemen. Dat we nu met een compleet nieuwe groep starten, zorgt voor een mooie uitdaging. De komende weken zal het aantal jeugdspelers binnen de groep afnemen en sluiten vaste nieuwe waardevolle krachten aan. Maar zoals gezegd: wij voelen geen tijdsdruk. We hebben zes weken tot aan de eerste wedstrijd tegen NAC op 8 augustus.”

Bij de eerste tegenstander van het nieuwe seizoen is de situatie op dit moment – door het recente vertrek van technisch directeur Ton Lokhoff en trainer Maurice Steijn – overigens beduidend onrustiger dan bij de Venlonaren. Fans roeren zich en de berichten in de media dragen bij aan een negatieve sfeer bij de Bredase club. Een fase die VVV inmiddels vooral al afgesloten lijkt te hebben. Het vizier is op een nieuwe toekomst gericht.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad