Franco De Cicco en Philippe Mattioni verwachten EK met verrassingen

9 juni 2021

Wie het schema van Euro2020 bekijkt, zal zien dat er zelfs in de groepsfase al voldoende mooie affiches op het programma staan. Wat te denken van de openingswedstrijd Italië – Turkije en de poule met Engeland, Schotland, Kroatië en Tsjechië, maar zeker de groep met Duitsland, Frankrijk, Portugal en Hongarije zal veel aandacht krijgen.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Voor Franco De Cicco (eigenaar Casa Italia) en Philippe Mattioni (Franse topkok) wordt het sowieso weer een bijzonder toernooi. Zij steunen vanzelfsprekend de teams van hun vaderland, maar ook kijken ze met veel belangstelling naar de duels van het Nederlands Elftal.

Verrassingen
Philippe heeft één van de vele EK-gidsen gekocht en bestudeert vol interesse het schema. “Poh, er komen mooie wedstrijden aan. En je weet vooraf dat bij een groot toernooi altijd verrassingen gebeuren. Alleen welke? Dat is niet bekend. Juist die verrassingen maken een toernooi zo mooi. Favorieten kunnen vroeg sneuvelen. Relatief kleine landen kunnen ver komen. Wat denk je als Turkije vrijdag al direct van Italië wint. Ja, ik denk echt dat het kan. Ze hebben in de kwalificatie tegen Frankrijk gespeeld. Een sterk team.” Dan werpt Philippe een snelle blik op het schema. “Hey, dan kan Turkije in een volgende ronde zomaar tegen België spelen. Weer een mooie wedstrijd. Ik was lange tijd nog niet met het EK bezig, maar langzaamaan krijg ik er zin in.”

Gesloten kroegen
Dat Philippe met zijn gedachten nog niet bij het EK was, valt volgens de altijd goedlachse Fransoos eenvoudig te verklaren. “De kroegen waren dicht. Normaal beginnen mensen al weken van te voren over een toernooi te praten. Je ziet op verschillende plaatsen in de stad dat er schermen worden opgehangen. Cafés veranderen in Oranjetempels. Liefhebbers keken dan al samen naar oefenwedstrijden. Kenners maken elkaar gek met hun voorspellingen en visie op het toernooi. Dat kon door alle coronamaatregelen helaas niet. Dat sociale aspect is heel belangrijk om langzaamaan naar een toernooi toe te groeien.” Overigens is de liefde voor het voetbal hem niet met de paplepel ingegoten. Pas vanaf zijn komst naar Venlo in 1972 kreeg hij interesse in deze sport. Dankzij zijn collega’s bij De Bovenste Molen. “Ze spraken daar dagen achter elkaar over voetbal. Ik kon niet meepraten. Na een tijdje besloot ik om wedstrijden van VVV te gaan bezoeken. Daardoor kon ik meekletsen en kreeg de taal ook beter onder de knie.”

Philippe Mattioni

1 miljard
Wat Philippe zeker tot vrolijkheid stemde was het bericht dat Karim Benzema na jaren van afwezigheid weer deel uitmaakt van de Franse selectie. “Dat is een echte bulldozer. Hij werkt hard, een speler die altijd de strijd aangaat. Ja, het is mooi dat Karim er bij is.” De voormalig eigenaar van restaurant Chez Philippe weet dat zijn land topfavoriet is op het komende EK Voetbal. “Ja dat is niet zonder reden. Ik denk als je de transferwaardes van alle spelers bij elkaar optelt je zeker op meer dan 1 miljard euro uitkomt. Kijk eens wat er naast Benzema nog meer staat: Pogba, Griezmann, Mbappé en onze keeper Lloris. Die is ook heel sterk. Geld is bepalend in de voetbalwereld. Helaas.” Een nadeel voor de Fransen kan volgens Philippe zijn dat ze geen enkele wedstrijd in eigen land spelen. “De match tegen Duitsland spelen we in München. De andere twee in Boedapest. Nederland speelt bijvoorbeeld drie keer in Amsterdam. Duitsland drie keer in München. Het kan een factor zijn.”

Waterloo
Over Oranje is hij duidelijk. “Die eerste ronde moeten ze zonder al te veel problemen kunnen overleven. En dan? Ja dan kan er van alles gebeuren. Volgens mij gaan ze ver komen.” En wat als Nederland en Frankrijk elkaar treffen. Philippe begint te lachen. “Die wedstrijd kijk ik sowieso rustig thuis. Tijdens het EK van 2008 heeft Oranje ons met grote cijfers verslagen (4-1). Na afloop ben ik toch de stad ingegaan. Ik droeg de muts van Napoleon en om mijn schouders hing een bordje met daarop geschreven: Waterloo. Hahaha. Dat kunnen ze in Venlo wel waarderen. Ik ben ook fanatiek. Bij belangrijke duels gaat er veel adrenaline door mijn lijf, maar als de wedstrijd voorbij is, is het ook goed. Ik heb wel eens in Venlose cafés naar wedstrijden van Frankrijk gekeken en dan hoor ik vaker roepen ‘Kut Fransozen!’ Dan denk ik: oei, zeg maar even niets. Hahaha. Het is wel mooi die kroegcultuur hier in Nederland. Samen wedstrijden kijken. Dat kennen we in Frankrijk niet. Toen wij in 1998 Wereldkampioen werden was ik gelukkig met mijn gezin in Frankrijk. Mijn dochter Angela keek haar ogen uit. Bij het EK2000 had ik een kaartje voor de finale in Rotterdam. We wonnen. Eigenlijk wil je dat vieren, maar ja: hier gaat niemand voor Frankrijk de straat op. Hahaha.”

Zwembad
Franco Di Cicco kan zich de lezing van Philippe goed voorstellen. De geboren Italiaan woont nu 30 jaar in Nederland, maar toen zijn land in 2006 wereldkampioen werd, vierde hij het feestje met zijn gezin in de achtertuin. “Ik ben toen van vreugde het zwembad ingesprongen,” aldus Franco. “Ja wat moet je anders. In Venlo wonen bijna geen Italianen om samen mee te vieren. Dat is jammer, maar aan de andere kant geniet ik zeker van de feestjes als het Nederlands Elftal wint. Die passie is ook mooi om te zien.” De wedstrijden van het EK bekijkt hij de komende weken vooral onder werktijd. In de keuken van Casa Italia hangt een scherm waar hij samen met zijn vrouw Nicole, de zonen en de Italiaanse kok kijkt hoe de ontwikkelingen op de velden gaan. Zeker als Italië speelt. Te beginnen aanstaande vrijdag om 21.00 uur in Rome tegen Turkije. Wat verwacht hij? “We hebben veel jonge goede spelers waardoor er een sterk team staat. En vergeet onze coach niet: Roberto Mancini. Een man met veel ervaring. Dat is ook belangrijk om ver te komen. Als je in het toernooi groeit, kun je ver komen. En dat geldt ook voor Nederland. Maar het is nu nog moeilijk in te schatten. Als het schema van de 1/8e finales duidelijk is, heb je een beter overzicht. Maar er gebeuren altijd verrassende dingen tijdens een toernooi.”

Franco De Cicco

Echte liefhebber
Ook Franco voelt bij wedstrijden van zijn eigen land een bepaalde spanning. “Ja dat hoort er bij als echte voetballiefhebber. Bij ons gezin met vier zonen, is dat natuurlijk ook het geval als Nederland speelt. En als we tegen elkaar spelen? Dan is de uitslag altijd goed. Wie wint, die wint. Nederland of Italië. Daar hebben we sowieso vrede mee.” Voetbal speelde altijd een belangrijke factor in zijn leven. Franco is afkomstig uit het zuiden van Italië, maar fan van Juventus. “Nee, ik heb ze helaas nooit in Turijn zien spelen. Dat was te ver weg. Maar de laatste jaren wel tijdens Europese wedstrijden, zoals in Dortmund. Toen ik in de jaren 80 uit Italië vertrok, ben ik eerst een restaurant in Mönchengladbach begonnen. Daar waren ook wel eens speler van Borussia te gast en bezocht ik wedstrijden van die club. Na de geboorte van onze eerste zoon zijn we naar Venlo verhuisd. Een middelgrote stad waar ik mij prima thuis voel en dus ook mijn positieve gevoel voor het Nederlands Elftal heb ontwikkeld. We hebben de Venlonaren vaak zien vieren als Oranje tijdens een toernooi een belangrijke wedstrijd won. Die passie is mooi om te zien.”

Met Casa Italia was hij jarenlang te vinden op het oude veilingterrein in Venlo-Zuid, sinds 2010 is het restaurant gevestigd op de Koninginnesingel. Zoals gezegd zal de tv in de keuken, net zoals bij eerdere toernooien, de komende weken van groot belang zijn voor Franco en zijn team. Te beginnen aanstaande vrijdag tegen Turkije. Zijn zoon Claudio zegt daarover lachend: “Als je vrijdagavond rond elf uur vier auto’s toeterend over de rotonde hoort rijden, dan zijn wij dat. Hahaha.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad