Geen Vastelaovesdip, maar VVV-fans leven tussen hoop en vrees

8 februari 2020

VVV-Venlo is goed uit de winterstop gekomen. Met vijf punten uit drie wedstrijden vallen de resultaten niet tegen. Maar de concurrenten blijven eveneens punten pakken en dat baart de supporters zorgen. “Die nieuwe regeling dat de nummer 17 ook rechtstreeks degradeert is vet klote. Het wordt een zware kluif,” aldus Bram van Heyster, ondernemer en schoonzoon van VVV-icoon Ger van Rosmalen.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VVV-Venlo en VenloVanbinnen

Volgens Van Heyster is de selectie niet eens zoveel slechter dan vorig seizoen, maar schuilt het probleem vooral in de kracht van de concurrentie. “Iedereen pakt punten. Ik denk daarom dat er dit seizoen nog meer gevraagd wordt. Het reguliere aantal van 34 punten is waarschijnlijk niet voldoende. RKC is gezien, maar VVV wordt 17e of 16e. Dat vrees ik. Plek 16 betekent playoffs en dan krijg je vechtvoetbal tegen ploegen die in een flow zitten. We hebben de laatste jaren vaak genoeg gezien waar dat toe kan leiden. Het dubbeltje valt ook net verkeerd. Kijk naar PSV en Utrecht thuis. Je had 4 punten meer kunnen en moeten hebben. Die kom je aan het einde van de rit misschien te kort. Het wordt heel spannend, maar ik vrees dat ze onder de streep eindigen.”

Serie neerzetten
Bij Maurice Pasch (van Pasch Cooking, Dining, Living) leeft dezelfde vrees. In zijn supportershart hoopt hij echter op handhaving, maar ook hij weet dat het zware maanden worden. “De komende 3 a 4 wedstrijden zijn belangrijk. Het zou mooi zijn als je een keer een serie kunt neerzetten zodat je lucht krijgt. Het zijn echter allemaal lastige tegenstanders. Ook Heerenveen waar we zaterdagavond tegen spelen. Ik hoop op een puntje, maar is dat voldoend? Het zit zo dicht bij elkaar.” Ook Pasch haalt de vier misgelopen punten van de laatste twee thuiswedstrijden aan. “De penalty die Utrecht drie minuten later mag overnemen…. Het is zo flauw en onterecht. Daar zijn de meeste voetballiefhebbers het wel over eens. Daar heb je echter niets aan. Kijk naar Ajax. Nu komen de verhalen dat ze afgelopen najaar bestolen zijn in de Champions League, maar wat koop je daar achteraf voor? Niets! Maar goed, ik blijf hopen dat ze het redden. Degradatie zou slecht zijn voor de club. Je bent echt niet zomaar binnen één of twee jaar terug in de eredivisie. Roda JC is daarvan een goed voorbeeld. Een dergelijke vrije val willen we als VVV-supporters toch echt niet meemaken.”

 

Betonvoetbal
Horecaman Paul Bremmers komt al ruim veertig jaar in De Koel. Hij beschouwt een eventuele degradatie als een zegen. “Ben nou toch eerlijk. Hoeveel echte leuke wedstrijd hebben we de laatste drie seizoenen gezien? Verrekte weinig toch? Ik wil entertainment, niet dat verdedigend kutvoetbal. In de eerste divisie gaat VVV tenminste weer aanvallend spelen en krijgen we als supporters leukere wedstrijden voorgeschoteld. Ja, sinds de winterstop zie ik inderdaad progressie. De eerste competitiehelft was gewoon waardeloos. Net zoals de jaren daarvoor. Ben eerlijk. Er was in de afgelopen jaren weinig verschil met het betonvoetbal onder Ton Lokhoff.  Maar ik ben supporter en blijf wel gewoon komen. ”

Meer vertrouwen
Voormalig stadionspeaker Jan Adams blijft hoop houden. “Als ze zo spelen als na de winterstop dan kunnen ze het redden. Je ziet dat de ploeg naar elkaar is toegegroeid, dat zorgt ervoor dat Kirschbaum meer vertrouwen heeft en dus beter gaat keepen. Maar het zou inderdaad goed zijn als je een serie kunt neerzetten. Een puntje hier, een puntje daar. De concurrenten doen het zelfde. Je komt daar onder zo lastig weg.” Ook Bart van der Pol ziet dat VVV duidelijk beter is gaan spelen sinds Hans de Koning en Jay Driessen aan het roer staan. “De ploeg is ook mede dankzij de nieuwe spelers duidelijk beter gaan voetballen. Het klopt wel wat Jan zegt: de anderen pakken ook punten. Ze moeten het dus zelf doen. Niet gaan rekenen of kijken naar de uitslag van de concurrent. Je moet echt een paar keer winnen. Anders wordt het inderdaad een lastig verhaal.”

Wright en Yeboah
Tijdens de gesprekken vallen vanzelfsprekend de namen van flankspelers John Yeboah en Haji Wright. Laatstgenoemde werd afgelopen weekend in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht door de eigen supporters uitgefloten. Tot ergernis van spelers en trainers. Er volgde na afloop geen rondje langs de tribunes om de supporters voor hun steun te bedanken. Aanvoerder Danny Post liet op Twitter weten dat het een bewuste actie was omdat de spelers niet blij waren met de reacties van het publiek richting Wright. Jan Adams deelt die mening. “Supporters moeten geen eigen spelers afkraken. Wright is een half jaar hier, doet zijn stinkende best, maar misschien heeft hij zijn draai nog niet gevonden. Wat is dan de meerwaarde om hem uit te fluiten? Denken de mensen echt dat hij daardoor de volgende keer met meer vertrouwen het veld op loopt?” Bram van Heyster vraagt zich af waarom die andere buitenspeler John Yeboah niet echt een kans krijgt. “Als supporter wil ik hem zien spelen. Een jongen die een actie durft te maken. Waarom krijgt hij geen basisplaats? Heeft die iets geflikt wat niet door de beugel kan? Ik heb het gevoel dat Yeboah geen eerlijke kans krijgt. Hij heeft in ieder geval minder krediet dan Wright.”

Heerenveen
Zaterdagavond staat de uitwedstrijd tegen Heerenveen op het programma. Een tegenstander waar de Venlonaren in het verleden slechts twee keer de volle buit tegen wist te pakken. De laatste keer dateert alweer uit het jaar 1982. Vooraf tekent iedereen voor een gelijkspel, maar een zege zou gezien de strijd met de concurrenten meer dan welkom zijn. Deze maand volgen nog duels tegen Heracles thuis, FC Groningen uit en 29 februari voor eigen publiek tegen Fortuna Sittard.

 

 

Februari. Een lastige maand dus. De maand van Vastelaovend. ‘Is de Prins in het land, dan speelt VVV als een natte krant,’ zo luidt een beruchte uitspraak in Venlo. Maar klopt dat citaat wel? Ieder puntverlies zou een bevestiging voor een vormcrisis rondom de dolle dagen zijn. De cijfers van de laatste tien jaar tonen aan dat het meer lijkt op bijgeloof van sommige supporters dan dat het fenomeen Vastelaovesdip daadwerkelijk bestaat. Alweer elf jaar geleden, in het kampioensjaar 2008/2009, liep VVV in de maanden januari en februari drie keer tegen een nederlaag aan. Ook begin 2011 liepen de Venlonaren tegen een aantal nederlagen aan. En afgelopen seizoen vielen de resultaten na de winterstop ook tegen (5 nederlagen). Maar een vast ritueel? Nee, dat is het allerminst. De ploeg van Hans de Koning kan die uitspraak de komende weken opnieuw onderuit halen  door simpelweg punten te pakken. Gelet op het spel van de laatste weken, is dat zeker niet onmogelijk en kan de vrees van veel supporters zomaar weer veranderen in hoop. En hoop doet leven.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad