Hans de Koning: ‘als we ons handhaven, mag van mij het Joeksmobiel van stal’

18 januari 2020

Zondagmiddag om 12:15 uur hervat VVV-Venlo de competitie tegen PSV. Een prachtig affiche. Het zijn de wedstrijden waar je als profvoetballer voor leeft. Een vol stadion, hoge verwachtingen, kriebels en extra spanning. Juist die spanning en kriebels waren aspecten die Hans de Koning in het afgelopen half jaar miste. Voor de nieuwe coach is het dan ook goed om aan de slag te gaan.

Tekst: Rob Buchholz|  Beeld: VVV-Venlo

“Ja het is toch heerlijk om weer op het veld te staan,” aldus een snotterende De Koning.  Zo vlak voor zijn officiële debuut bij de Venlose club is de trainer nog licht verkouden. Zijn huiswerk heeft hij ondertussen gewoon goed gedaan. Op de stelling dat VVV in het verleden nauwelijks succes wist te behalen tegen de Eindhovenaren, countert hij direct: “Oh jawel. In 1976, het jaar van de promotie, werd het 2-0 voor VVV. Kijk maar na.”

Heroïsche duels
Zijn verhaal is correct. Maar om welke reden dan ook lijkt PSV een angstgegner te zijn. In de afgelopen veertig jaar slaagde de Venlonaren er in om drie keer gelijk te spelen. Zeges waren er sinds 1976 niet meer. In 1986 bleef het 0-0. Pas in 2008 wist VVV weer een punt te pakken (1-1) en de laatste remise uit 2011 (3-3) zit bij veel supporters nog vers in het geheugen. Zeker dankzij de spectaculaire omhaal van Maya Yoshida plus het feit dat VVV na een 0-2 ruststand binnen tien minuten na de thee een 3-2 voorsprong op het scorebord wist te zetten. Het zijn dergelijke heroïsche duels die voor hoop zorgen bij de Venlose supporters. “We hebben zondag niets te verliezen en gaan onbevangen beginnen,” aldus De Koning. “Het doel is om er zo lang mogelijk een spannende wedstrijd van te maken. Die resultaten uit het verleden zeggen mij niet zoveel. Iedere wedstrijd staat op zich en ontstaan kansen om te winnen.” Dat bij de Eindhovenaren dit seizoen ook niet bepaald alles naar wens verloopt, zegt de trainer net zo weinig. “Kom op. Het is gewoon een supergoede ploeg. Bij een nederlaag tegen een topclub raakt hier echt niemand in paniek. Met Ernest Faber hebben ze het in december al goed opgepakt. De koppies van de PSV-spelers zijn na de winterstop ook weer fris.”

Mannelijker spel
Veel heeft De Koning in zijn eerste weken niet veranderd. “Vanaf de eerste gesprekken met Jay en de rest van de staf was het gevoel goed. Ik heb zelf gezien dat ze in de laatste wedstrijden voor de winterstop al een paar veranderingen hadden doorgevoerd waardoor de ploeg met meer vertrouwen speelde. Op die ingeslagen weg ben ik doorgegaan. Verder heb ik de jongens geleerd dat ze best nog wat mannelijker en steviger mogen voetballen. Zeker op momenten dat we de bal niet hebben, mag het wat scherper. Dat hebben de spelers goed opgepakt. We proberen iedereen beter te laten spelen door kritisch te zijn. Wie daar niet tegen kan, moet een ander beroep zoeken. We laten aan de hand van beelden zien, waar het beter kan of moet. Nee, tegen KV Kortrijk was dat in de eerste helft misschien niet zichtbaar, maar in de tweede 45 minuten duidelijk wel. Vergeet niet dat we met een aantal zieke en geblesseerde spelers te maken hadden.”

Cattermole en Post
Over geblesseerde spelers gesproken: hoe is het met Lee Cattermole? “Die heeft tegen Kortrijk een uur gespeeld en is dus inzetbaar. In principe speelt Danny Post op het middenveld, maar ook hij is nog niet volledig wedstrijdfit.” De discussie die bij veel supporters leeft of beide spelers samen op het middenveld uit de voeten kunnen, is volgens De Koning nu geen issue. “Misschien komen we ploegen tegen waarbij het juist handig is om twee vergelijkbare spelers op te stellen. Ik ben daar nu nog niet mee bezig. Ze kunnen elkaar in ieder geval prima vervangen. De selectie herbergt veel spelers met verschillende kwaliteiten. Zelfs jeugdspelers als Simon Janssen kloppen duidelijk op de deur. Op die ontwikkeling kun je als club alleen maar trots zijn. En ik ben blij dat onze nieuwe spits Oussama Darfalou inmiddels gearriveerd is. Ja, ga er maar van uit dat hij zondag speelt.”

Handhaven
Met clichéopmerkingen als ‘16 finales’ kan de trainer weinig. “Iedereen mag het van mij noemen zoals ze het willen. Ik ben nu nog niet met de wedstrijd tegen RKC bezig. Eerst PSV. Ook tegen hun maken we kans. En de wedstrijd na RKC is ook weer net zo belangrijk. Je kunt iedere wedstrijd winnen. En zondagmiddag rond 2 uur zien we wel hoe we er voor staan. Iedere wedstrijd gaat het om punten pakken. Er zijn trainers die graag roepen dat ze het publiek gaan vermaken en hoog druk willen zetten, maar uiteindelijk gaat het toch om het resultaat. Daar word ook ik op afgerekend.”

Het doel is vanzelfsprekend om met deze groep te handhaven in de eredivisie. “Als we daar in slagen zou dat echt fantastisch zijn voor de club en mogen ze van mij die kar (De Koning doelt op het Joeksmobiel) weer van stal halen. Dan is een klein feestje met een biertje echt wel op zijn plaats.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...