Het nieuwe VVV-Venlo: spelvreugde als belangrijk wapen

2 augustus 2022

Het nieuwe voetbalseizoen begint voor VVV-Venlo aanstaande vrijdag met een thuiswedstrijd tegen Almere City. Wat zijn de verwachtingen? Gaat de ploeg de doelstelling om playoffs te bereiken ook daadwerkelijk halen? En zit er verschil in de aanpak tussen de vertrokken trainer Jos Luhukay en zijn opvolger Rick Kruys?

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VVV-Venlo, Qasim Hakim, Daniel Jungblut en John Boeve

Drie VVV-watchers – Qasim Hakim van De Limburger, Maarten Bastiaens van Omroep Venlo en John Boeve, bestuurslid supportersvereniging D’n Twellefde Man- hebben de ploeg in de voorbereiding intensief gevolgd en geven hun visie over de rol die de Venlose club kan spelen. Waar er volgens de ene kenner meer beleving en spelvreugde binnen de spelersgroep zit, daar vreest een ander dat de Venlose Eerste Divisieclub opnieuw een lastig jaar – zonder playoffs – tegemoet gaat.

De bank bepaalt de kracht
“De oefenwedstrijd tegen Vitesse (2-2) heeft mij aangenaam verrast,” zo laat John Boeve weten. “Het spel was fris en aantrekkelijk en diverse nieuwe spelers bleken een meerwaarde. Als ze dat niveau ook tijdens de competitie weten te halen dan is een achtste plek, en dus deelname aan de playoffs, zeker mogelijk. Maar de bank bepaalt de echte kracht van deze selectie. Komen er namelijk net als afgelopen jaar weer diverse schorsingen en blessures, dan heb je een uitdaging. Maurice Steijn zorgde er in het verleden met zijn aanpak voor dat de kans op blessures zo laag mogelijk was. Als Rick Kruys hetzelfde plan trekt, dan blijf je met een vast team spelen en kan er iets moois groeien.”

Maarten Bastiaens in gesprek met Rick Kruys

Nieuwe spelers
Maarten Bastiaens zag spelers en staf zowel in oefenwedstrijden als tijdens trainingen in actie. Daarbij viel hem vooral de spelvreugde op. “Natuurlijk was die vorig jaar ook aanwezig, maar er was tevens regelmatig sprake van onvrede. Daarvan lijkt tot nu toe geen sprake. Dat komt misschien door een aantal nieuwe spelers plus trainer.” De verslaggever van Omroep Venlo heeft hoge verwachtingen van nieuwe spelers als Rick Ketting en Robert Klaasen. Mannen met ervaring. “Ik weet niet precies hoe sterk de Finse competitie is, maar Ketting was daarin toch aanvoerder. Hij oogt als een echte leider en zal samen met Sem Dirks het centrale duo achterin gaan vormen. Robert Klaasen is het type speler dat VVV verleden jaar gemist heeft. Een echt breekijzer op het middenveld die zorgt dat een speler als Kees de Boer weer beter tot zijn recht komt. Dat is een jongen met meer voetballende kwaliteiten, van wie je echter geen felle acties hoeft te verwachten.”

Selectie niet sterker
Qasim Hakim heeft vooralsnog zijn twijfels of VVV dit jaar beter gaat presteren dan onder Luhukay. “In mijn optiek is de groep niet sterker dan de selectie van afgelopen seizoen. Daarom verwacht ik dat ze ergens tussen plek tien en veertien eindigen. Ploegen als Heracles, PEC Zwolle, Roda JC en zelfs Almere City schat ik hoger in dan VVV. En zo zijn er nog diverse clubs die zeker sterker zijn. Vergeet daarbij niet het probleem van afgelopen jaar tegen de zogenaamde ‘Jong-teams’ van Ajax, PSV, AZ en Utrecht. Dat zal dit seizoen niet zomaar anders zijn.”

Qasim Hakim

Vasthouden aan plan
De journalist van De Limburger houdt wel een slag om de arm. “Er is ieder seizoen een ploeg die gaat verrassen. Ik vind het nog te vroeg en heb te weinig kennis van andere teams om nu al te voorspellen wie dat dit jaar wordt. Misschien wel VVV. Mocht dat niet het geval zijn dan hoop ik vooral dat Rick Kruys de tijd krijgt en dat er binnen de club niet weer krachten loskomen als het even tegenzit. Laat hem rustig aan een nieuwe ploeg bouwen. Met Luhukay begon VVV vorig seizoen op nul. Dit jaar is dat niet anders: er is door alle gebeurtenissen weer sprake van een nieuwe start. Als club maak je een plan voor de lange termijn. Zorg dan niet dat je plotseling een andere route neemt als het even anders loopt.”

Aanpak Rick Kruys
John Boeve bezocht behalve de oefenduels ook een aantal trainingen. Wat viel hem daarin op? “Dan kom ik weer terug op die positieve vibe. Er is nog nooit een speler beter geworden van schelden. Nu zie ik het tegenovergestelde. Ik zie en hoor van anderen dat Rick Kruys een meer moderne trainer is. Bovendien heeft hij Dick Advocaat als klankbord, een man met enorm veel ervaring. Dat kan zomaar een voordeel opleveren.” Qasim Hakim vermoedt dat veel spelers nu beter weten waar ze aan toe zijn. “Afgelopen seizoen had ik wel eens het gevoel dat Jos Luhukay nog zoekende was naar de juiste aanpak. Kruys kiest duidelijk voor 4-4-2. Maar een echt goed beeld is na zes weken voorbereiding natuurlijk nog lastig te geven.” Maarten Bastiaens deelt die laatste visie. “In mijn beleving communiceert deze trainer anders. Ja, hij is duidelijker. Bij Jos Luhukay was er regelmatig sprake van diverse wissels in de opstelling. Dat zie ik Rick Kruys vooralsnog niet doen. Qua trainingsintensiteit zijn beide coaches wel gelijk, maar gebruikt Kruys spelers vooral in hun kracht. Die aanpak waarderen de jongens en daarmee is de basis voor de spelvreugde waarschijnlijk weer te verklaren.”

Niveau jeugdopleiding
VVV maakt dus een nieuwe start, terugkijken heeft daarom weinig zin, maar zien de drie clubwatchers een verschil met verleden jaar? “Op het moment is het rustig,” aldus Qasim. “Maar je moet wel altijd rekening houden dat er gedurende een seizoen een bepaalde dynamiek ontstaat. Positief of negatief. Dat laatste is sowieso nooit een goede reden om je beleid door te laten bepalen. Maar als er toch succes komt, moet je nooit de teugels laten vieren. Ik bedoel: is het beleid voor de lange termijn goed geregeld? Kijk naar de jeugdopleiding van de club. Ze hebben een beleidsplan voor de lange termijn dat gericht is om uiteindelijk op eredivisieniveau te spelen. Echter, in de afgelopen twintig jaar zijn er bij de jeugdopleiding weinig eredivisiewaardige spelers doorgebroken. Vito van Crooij, Willem Janssen en eventueel Evert Linthorst zijn uitzonderingen. Wat betreft de groep spelers uit de huidige eigen opleiding die nu bij de selectie zitten, mogen we toch gerust stellen dat ze moeite hebben om aan te haken bij het niveau van de Eerste Divisie. Stel dat je promoveert, dan pak je met die jongens niet veel punten. De toekomst van VVV is dus afhankelijk van wat budgettair mogelijk is. Als daar groei in zit, kan de club zeker snel stappen zetten. Dat zal dan echter al in de winterstop zichtbaar moeten zijn door nieuwe, gerichte aankopen aan te trekken. Maar geef het de tijd.”

John Boeve

Positieve vibe
John Boeve heeft in ieder geval vertrouwen in de aanpak van Willem Janssen en Rick Kruys. “Ze zijn misschien wel jong en relatief onervaren in hun huidige functies, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Ze dragen bij aan de positieve vibe binnen de club. Dat is ook een belangrijk onderdeel om succesvol te zijn. Laten we stoppen met negatieve verhalen, spelers die naar de pers lekken of het continue gezeur van een aantal supporters op social media. Ik lees het niet eens meer, maar denk tevens: wat bereik je er mee? Helemaal niets. Wij als supportersvereniging faciliteren sfeeracties in het stadion, daarover hebben we een goed contact en duidelijke afspraken met de club. De fans op de O-tribune moeten net als vorig seizoen de aanjagers zijn voor een positieve sfeer tijdens de wedstrijden. Dat slaat over op de rest van het stadion en dat is dan ook weer goed voor de spelers. Natuurlijk zijn een paar overwinningen in de beginfase van de competitie daarvoor essentieel. Gebeurt dat niet dan krijg je het tegenovergestelde en ontstaat een negatieve sfeer. Laten we naar een positieve beleving toewerken, dan komt het succes vanzelf.”

Wie promoveert?
VVV is dus volgens de drie geen kandidaat voor directe promotie (plaats 1 en 2) naar de Eredivisie, wie zijn dat wel? John Boeve gelooft niet dat alle drie de degradanten direct om de bovenste plaatsen gaan meedoen. “Veel mensen verwachten dat, maar kijk naar NAC, Roda JC, De Graafschap, onszelf of andere clubs in het verleden. In de Eerste Divisie is het anders voetballen dan in de Eredivisie. Veel mensen noemen plotseling Helmond Sport als verrassing, ook daar geloof ik niet in. Afgelopen seizoen stond daar een bijzonder matig elftal. Dat verander je niet door een paar namen te kopen. Vaak oudere spelers die op hun retour zijn. Ik denk dat Willem II en Roda JC komend seizoen een goede kans maken om direct te promoveren.” Qasim Hakim ziet PEC Zwolle als duidelijke favoriet. “En ook van ADO Den Haag en Willem II verwacht ik veel, maar er zijn diverse clubs die zich in de strijd om directe promotie gaan mengen. Dat maakt deze competitie daarom aantrekkelijk.”

Volgens Maarten Bastiaens kent de Keuken Kampioen Divisie komende jaargang de sterkste bezetting ooit. “Het is lastig om daarin nu al een favoriet aan te wijzen, maar als ik het moet zeggen, dan verwacht ik het meeste van Willem II en Heracles. Mogelijk dat De Graafschap ook zomaar om de hoogste twee posities mee gaat spelen. Roda JC heeft volgens mij een te smalle selectie om het hele seizoen voor directe promotie te spelen. Maar het wordt sowieso een boeiend seizoen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad