‘Het sociale en sportieve aspect van wandelvoetbal is belangrijker dan presteren’

4 augustus 2021

VVV-Venlo is meer dan alleen een betaald voetbal organisatie (BVO). Ook de sociale en maatschappelijke betrokkenheid krijgt ruimschoots aandacht onder de vlag van de VVV Foundation. Een van de aspecten hiervan is het wandelvoetbal waarmee de club in 2014 begon. Projectmanager Annemieke Kiesel, teammanager Hay Vervoort en actief lid Hein Oostdam vertellen over het belang van deze tak van sport.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

“Het sociale en sportieve aspect is belangrijker dan presteren,” zo trapt Vervoort het gesprek af. “Senioren krijgen een reden om meer te bewegen. Maar eigenlijk zijn we er voor iedereen. Mannen en vrouwen. Jong en oud. In het begin was de leeftijdsgrens 65-plus, dat werd al snel verlaagd naar 60-plus, maar inmiddels hebben we ook een lid van 48 jaar. Hij is afkomstig uit Horst en stond naar onze training te kijken. De beste man leed aan Parkinson en was op alle fronten afgekeurd. Hij vroeg of het mogelijk was om een keer mee te doen. Natuurlijk kon dat. Bij het laatste potje van tien minuten deed hij mee, we zagen hem oprecht genieten en even later was hij lid. Dat is toch prachtig. Daar doen we het voor.”

Groeimarkt
Terug naar 2014, naar het begin. Een aantal BVO’s kregen vanuit de KNVB het verzoek om een walking football-onderdeel binnen de organisatie te starten. Een idee dat afkomstig was uit Engeland. Vanaf het moment dat er meer dan 20 leden actief waren, moest het team eigenlijk onderdeel worden van een amateurvereniging uit de regio. Omdat het ledenaantal bij VVV-Venlo in eerste instantie niet snel genoeg groeide, bleef het wandelvoetbal onderdeel van de club zelf. Inmiddels zijn er wel ruim dertig mensen actief en zijn dankzij het initiatief van de Venlose club en de inzet van de leden ook in de regio diverse clubs waar wandelvoetbal omarmd is. Vervoort: “We hebben in de afgelopen jaren op allerlei manieren veel reclame in de regio gemaakt. Zowel in de media, maar ook door demonstratietrainingen bij diverse verenigingen te verzorgen.” Oostdam knikt bevestigend. “Het is mooi om die ontwikkeling te zien. Eigenlijk is het een groeimarkt. Inmiddels bestaat er zelfs walking hockey en walking handbal. Het groeit steeds verder. Wij hebben demonstratietrainingen gegeven in Deurne, Vierlingsbeek, Maasbracht, Velden, Beringe, America, Wellerlooi, Melderslo, Beesel, et cetera. Inmiddels zijn veel clubs actief met walking football gestart.”

Sociale aspect
Het geeft aan dat steeds meer mensen deze tak van sport serieus nemen. Hein Oostdam werd benaderd door voormalig wethouder Herman Janssen. “Ik reageerde zoals veel mensen tijdens een verjaardagsfeestje reageren: wandelvoetbal? Dat kan toch niks zijn. Later belde Ger van Rosmalen, die trainer is van deze groep, mij op met de vraag om een keer mee te doen. Ik zal je eerlijk bekennen: na die eerste keer was ik om. Het is meer dan bewegen. Het sociale aspect is enorm belangrijk en bovendien is het gewoon hartstikke leuk om te doen.” Vervoort vult hem aan: “Vanuit deze groep is een inmiddels ook een wandelclub ontstaan. En onze leden volgen zelfs een reanimatiecursus. Dat sociale aspect spreekt de mensen gewoon enorm aan. Ze voelen weer meer binding met de maatschappij.”

Trots onderdeel van VVV te zijn
Voor veel leden is het natuurlijk een prettige bijkomstigheid dat ze onder de vlag van VVV-Venlo actief zijn. Dat zorgt voor een bepaalde trots. Bovendien zijn diverse oud-profs van de club ook bij dit initiatief betrokken. Naast coach Ger van Rosmalen trainen bijvoorbeeld Stefan Kurcinac en Jacques Hermans iedere woensdag met de groep mee. Tevens melden diverse ex-spelers van SV Blerick zich. “Als we in de wijk actief zijn en mensen zien ons bezig in de befaamde gele shirts, willen ze ook meedoen en vragen dan direct: zijn er nog VVV-shirts,” zo vertelt Hein Oostdam met een lach. “Al is het soms maar een oud officieel trainingsshirt van jaren geleden, ze vinden het geweldig om dat aan te trekken. Iedereen krijgt dan toch een beetje het gevoel onderdeel van de club te zijn.”

Stadions en ex-profs
Maar het is niet alleen het VVV-gevoel. Oostdam biecht eerlijk op dat hij geniet van de stadions waarin hij al heeft mogen spelen en de ex-profs die hij tijdens toernooien mocht ontmoeten. “We hebben gespeeld bij Cambuur, Heracles, PSV, ADO Den Haag, Roda JC, NAC, FC Utrecht en ook het Olympisch Stadion in Amsterdam. Dan tref je diverse voormalig topspelers zoals Simon Tahamata, Sjaak Swart, Sonny Silooy, John van Loen, Dick Schoenaker, Jan Poortvliet, Harry Lubse, Ernie Brandts et cetera. Ja, soms pak ik wel eens een momentje om met één van die spelers op de foto te gaan.”

Vreemde eend in de bijt
Projectmanager Annemieke Kiesel is blij met het succes van het wandelvoetbal. Al geeft ze toe dat het eigenlijk een vreemde eend in de bijt is binnen de VVV Foundation “Wij werken vooral projectmatig. Activiteiten met een begin en een duidelijk einde. Het wandelvoetbal is een activiteit die zich ontwikkelt en waar steeds meer mensen zich bij aansluiten. De binding met de regio blijft daarbij voorop staan.” Het team kiest er volgens Kiesel bewust voor om bij minder toernooien in het land actief te zijn. Maximaal drie per jaar. “We organiseren in mei 2022 weer ons eigen toernooi. Daar zijn met name teams uit de regio aanwezig. Onze leden kijken er naar uit en het zorgt weer voor leuke contacten met mensen van andere clubs.”

Herinneringen ophalen
Kiesel is samen met haar collega’s bezig met nog meer activiteiten waarbij het sociale aspect voorop staat. “Voordat het coronavirus uitbrak, waren we al bezig met een project om dankzij de rijke historie van VVV senioren bij elkaar te brengen om oude herinneringen op te halen. Zoveel mensen zijn in het verleden in De Kraal of in De Koel geweest. Ze hebben een band met de club. Er waren jaren dat er 20.000 toeschouwers in het stadion waren. Door het organiseren van bijeenkomsten, waarbij we met behulp van oud-spelers beelden en foto’s uit het verleden laten zien, proberen we senioren een mooie dag te bezorgen. Zelfs mensen die kampen met dementie herkennen de verhalen en de beelden. Dan komen er veel mooie herinneringen naar boven.”

VVV Memories
In het afgelopen jaar konden die bijeenkomsten door corona volgens Kiesel helaas niet doorgaan en zijn een aantal afleveringen van VVV Memories gemaakt. Deze zijn te vinden op YouTube. “Gelukkig is er inmiddels weer meer mogelijk. Zo is er in september een bijeenkomst in Tegelen. Eerst organiseren we die dag een wandelvoetbalactiviteit op het Cruijff Court, daarna is het tijd voor soep en vervolgens organiseren we in De Haandert een bijeenkomst waar verhalen van vroeger centraal staan.” Oostdam haakt daar op in. “Mijn inmiddels overleden schoonvader leed niet aan dementie, maar heeft de eerste aflevering met Ger van Rosmalen nog gezien. De beste man zat met tranen in zijn ogen te kijken en te luisteren. Er kwamen zoveel mooie herinneringen die hem deden denken aan vroeger naar boven. Aan een voor hem mooie tijd. Ook daarvoor doen we projecten en activiteiten als deze. Het raakt mensen in hun hart.”

De bijeenkomsten van het wandelvoetbal vinden officieel altijd plaats op woensdagmorgen tijdens de maanden september tot juni. De groep is echter dusdanig gedreven dat ze tijdens de zomerstop toch doorgaan, maar dan wel zonder trainer Ger van Rosmalen. Vervoort: “Op maandag en vrijdag zijn we tevens actief in Venlo-Zuid en Venlo-Oost. Een wedstrijd tussen twee teams van ieder zes spelers duurt 10 tot 12 minuten. We spelen met kleine goals op een veld van 40 bij 25 meter, maken geen slidings en de bal mag niet hoger dan heuphoogte aangespeeld worden. Soms zijn leden wel eens te fanatiek en blijkt dit niet de juiste activiteit voor ze te zijn. Dan zijn we eerlijk en geven ze het advies om bijvoorbeeld op reguliere wijze te gaan voetballen of een andere activiteit te zoeken. Het plezier en het sociale aspect staan voorop. Presteren komt op de laatste plaats.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad