Jos Luhukay en Stan Valckx: gezworen jeugdvrienden beginnen aan een nieuwe uitdaging

17 maart 2021

Op het moment dat Jos Luhukay woensdagmorgen de befaamde trap van Stadion De Koel afdaalde, begon spontaan de zon te schijnen. Een voorbode voor mooie tijden? Voorzien van een geel-zwart petje leidde het kind van de club zijn eerste training. Soms observerend van afstand, op andere momenten kwam zijn bekende gedreven houding meer naar de voorgrond.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Rob Buchholz en Daniel van den Berg

Hoe je ook wendt of keert: met het binnenhalen van Luhukay heeft VVV toch een grote vis binnengehengeld waar zowel de Nederlandse als Duitse pers veel aandacht voor heeft. “Volgens mij heb ik de afgelopen dagen de nodige oproepen vanuit onze oosterburen gemist, maar dat maak ik nog wel goed,” aldus Stan Valckx, manager voetbal bij de Venlose club. “Het was een hectische periode. Nu is het vizier echter weer op de toekomst gericht.”

De weg naar het ontslag
De geboren Arcenaar overdrijft niet met zijn omschrijving van de laatste dagen. Na de nederlaag tegen Fortuna Sittard van afgelopen zondag ging het plotseling snel (1-3). Wat is er tussen zondagmiddag en de presentatie van woensdagmorgen allemaal gebeurd? “We zijn met een aantal mensen de nederlaag gaan evalueren. Daarbij stond in eerste instantie de positie van Hans de Koning echt nog niet ter discussie. Maar het gesprek duurde lang en ook op weg naar huis zijn Marco en ik blijven bellen. Er moest iets gebeuren, zoveel was wel duidelijk. Daarop hebben we besloten dat het beter was om afscheid van Hans te nemen. Omdat we al met Jos in gesprek waren over komend seizoen, heb ik vervolgens maandagmorgen contact met hem opgenomen om te kijken of hij er open voor stond om direct te beginnen. Dat antwoord was in ieder geval niet negatief. Vervolgens heb ik aan het einde van de middag Hans gebeld en gezegd dat we dinsdagmorgen met hem in gesprek wilden. Ja, het was hem direct duidelijk wat de inhoud van dat gesprek zou worden. Hij loopt lang genoeg mee in de voetballerij om te weten wat de gevolgen kunnen zijn na zeven nederlagen. Het is dus niet zo dat hij het nieuws vanuit de media moest vernemen. Dinsdagmorgen hebben we op respectvolle wijze afscheid van elkaar genomen.”

Gezamenlijk verleden
Terug naar een paar weken geleden. Nadat VVV besloten had om komend seizoen niet met De Koning verder te gaan besloten Valckx en directeur Marco Bogers contact met Luhukay op te nemen. “Het was voor ons duidelijk dat we een ervaren Nederlandse trainer wilden. Al direct na het eerste gesprek gaf Jos aan er open voor te staan, maar hij vroeg wel bedenktijd. Natuurlijk was het een voordeel dat we elkaar goed kennen. We hebben een verleden samen bij de club en in de afgelopen dertig jaar zijn we contact blijven houden. Soms ook wel eens langere periodes niet. Maar je belt elkaar, gaat samen naar een voetbalwedstrijd toe of drinkt een kopje koffie samen. Dat was in ons voordeel.” Luhukay bevestigt de lezing van Valckx. “Stan en ik kennen elkaar al vanaf onze tijd uit het jeugdplan bij VVV. Hoe oud waren we toen? Een jaar of elf, twaalf. We hebben in die jaren bij de club zoveel samen meegemaakt. Dat zorgt voor een band voor de rest van het leven. Zelfs als je elkaar een tijdje niet spreekt.”

Innerlijke emotionele druk
Hoewel de eerste gesprekken positief verliepen, ontstond er sinds afgelopen weekend toch plotseling een andere situatie. Had Luhukay het bewuste telefoontje om eerder in te stappen verwacht? “Ja en nee,” zo geeft de nieuwe trainer eerlijk aan. “We waren in gesprek over het nieuwe seizoen, maar ik zag natuurlijk ook dat het niet goed ging. Zeker de wedstrijd tegen Fortuna Sittard niet. Ik had wel de gedachten dat ze er samen met Hans de Koning nog wel uit zouden komen. Dat bleek dus niet het geval. Toen Stan maandag belde, hoefde ik niet lang na te denken. VVV is mijn club en ik voelde een bepaalde innerlijke emotionele druk om ze te helpen. Ja, ook nu al. Waarom twee maanden wachten? Dinsdag was alles eigenlijk geregeld.” En zo schoof Luhukay woensdagmorgen dus al aan voor de presentatie. Een samenwerking tot het einde van dit seizoen, met een sterke intentie om in ieder geval tot 2022 samen door te gaan. “Ja ga daar maar van uit,” zo laat Valckx nog stellig weten.

VVV als warm bad
En zo stapt Jos Luhukay dus het bekende warme bad binnen. ‘Welkom thoes,’ zo was tijdens de persconferentie op de diverse schermen te lezen. Voelt dat ook zo? Luhukay lacht. “Ja natuurlijk. Kijk eens wie ik hier tegenkom. Naast Stan, krijg ik ook intensief met keeperstrainer John Roox te maken. Jay Driessen wordt natuurlijk mijn directe assistent. Mark Luijpers ken ik nog goed uit mijn actieve periode als speler. En dan zijn er bij de club natuurlijk nog regelmatig andere mensen te vinden waarmee ik in het verleden prettig heb samengewerkt. Wiel Teeuwen loopt hier bijna dagelijks rond. Hij was samen met Jan Reker trainer van het tweede elftal toen Stan en ik daar samen speelden. Jan werd later onze hoofdtrainer van het eerste en Wiel manager. En ook mannen als Ger van Rosmalen zal ik hier vast nog tegenkomen. Ger is een klasse kerel waarmee ik altijd wel contact heb gehouden. Dan praten we over ons eigen verleden en over het VVV van nu.” Met zoveel oude vrienden moet een stapavond volgens goed Venloos gebruik er toch zeker een keer in zitten? “Haha, ja we gaan vast een keer met een aantal mensen een kopje koffie drinken als het weer kan. Of een glas bier natuurlijk.” Valckx kan zich daar absoluut in vinden. “Het voordeel van samenwerken met oude vrienden is dat je weet of ze een gebruiksaanwijzing hebben. Nee, Jos heeft er geen. Met hem kan ik lezen en schrijven.”

Krappe selectie
Mooie plannen, maar Luhukay is natuurlijk pas net gestart en er staat hem een fikse uitdaging te wachten. Zondag wacht al de eerste wedstrijd, uit bij PEC Zwolle. Hoe gaat hij dit team, dat de afgelopen weken de nodige deuken en schrammen heeft opgelopen, weer op de rails zetten? “Veel zal vallen bij het resultaat van die eerste wedstrijd. Dat geldt ook voor de serie daarna. De wedstrijden zijn leidend. Wat kan ik veranderen? VVV is een club met een krappe selectie. Bovendien hebben we te maken met diverse blessures. Dus de keuzes zijn beperkt. Het is mijn taak om de juiste snaar bij de spelers te raken. Ik heb bij de eerste training tegen de groep gezegd: bewijs jullie maar. Iedereen krijgt een kans. Ook de jongens die misschien in de afgelopen maanden minder hebben gespeeld. Iedereen wil weer vooruit kijken. Wat mij opviel was de flinke dosis betrokkenheid en inzet. Het zijn nog maar acht duels, waarbij ik niet heel snel iets kan veranderen of ontwikkelen.”

Social media
Valckx knikt begrijpend. “Jos krijgt van ons volledig de vrije hand om zijn eigen aanpak centraal te stellen. Hij heeft in het verleden voldoende successen behaald en ervaring opgedaan. Het is een man met een gedegen reputatie die spelers weet te raken. Ja, een aantal jongens hebben dat nu nodig. Als club zijn we gewend aan deze situatie. We horen ieder jaar bij de groep degradatiekandidaten, maar dat geldt niet voor alle spelers. Voor een aantal is deze situatie nieuw. Die jongens kunnen wel een positieve boost gebruiken na deze lastige periode.” De kritiek die via social media richting de club, spelers en staf worden afgevuurd is voor zowel Valckx als voor Luhukay zo goed als onbekend. “Ik weet niet eens hoe ik Instagram of Twitter op mijn mobieltje moet zetten,”aldus een lachende Valckx. “Via andere mensen binnen de club hoor ik wel eens wat, maar ik kan er niks mee.” Voor Luhukay geldt hetzelfde. “Ik ben van de oude stempel en heb nooit iets met die ontwikkeling gedaan. Mijn manager bij Hertha BSC gaf mij het advies om op Twitter en weet ik wat nog meer te gaan. Ik zei tegen hem: wat moet ik daarmee? Begin er maar zelf mee. Dat heeft hij uiteindelijk ook gedaan. Nee, het ontgaat mij volledig wat daar allemaal gezegd en geschreven wordt.”

Barcelona
Kent Luhukay de clubs in de Eredivisie wel een beetje? “Oh ja zeker. Ik ben een echte voetballiefhebber en kijk bijna dagelijks wedstrijden. Ik volg naast de Nederlandse competitie en de Europacup-duels ook de Duitse en Engelse wedstrijden. En ik blijf nog steeds een gepassioneerd fan van Barcelona. Als ik die club zie spelen, ben ik weer als een kind. Ik sla geen duel over. Het is mooi om te zien wat Ronald Koeman dit jaar onder hele lastige omstandigheden toch heeft neergezet. Nee, het is niet zeker dat hij een prijs gaat pakken, maar het team heeft schwung en ook weer een eigen gezicht gekregen. Kijk hoe Messi weer is opgebloeid. Ik kan daar zo van genieten.” Is dat een voorbeeld voor je eigen situatie nu bij VVV? “Haha nee, dat kun je niet vergelijken. Wij moeten nu eerst simpelweg punten pakken. Pas na dit seizoen gaan we kijken hoe we het spel kunnen finetunen.” Stan Valckx is in ieder geval wel al met komende voetbaljaargang bezig. “Ja vanzelf. Dat is mijn taak. Ik werk aan een plan A en een plan B. Eredivisie of Eerste divisie. We moeten op beide situaties voorbereid zijn. Van een aantal spelers loopt het contract af en we gaan kijken of we met die jongens verder willen. Verder kijk ik ook naar andere spelers. De komende weken zal ik Jos daar zeker bij betrekken. Ook hij heeft een gigantisch netwerk wat we prima kunnen gebruiken.”

Na vele jaren van rondzwerven is Jos dus weer thuis. Zowel bij de club als bij zijn gezin. “Ja die hebben mij veel minder gezien. Ik heb hier wel altijd een huis gehad waar zij bleven wonen. Maar mij zagen ze nauwelijks. Er waren periodes bij dat ik twee dagen per maand thuis was. Toen ik dinsdag het nieuws aan mijn dochter vertelde dat ik voor de club had getekend, was ze echt dolblij. Sinds een half jaar ben ik opa en zij besloot direct om VVV-sokjes voor de baby te gaan kopen. Door dit contract weten ze zeker dat ik voor langere tijd in Venlo blijf.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...