Jos Luhukay: ‘Het wordt een seizoen van vallen en opstaan’

6 augustus 2021

Of de nieuwe selectie van VVV-Venlo er nu helemaal klaar voor is of niet; aanstaande zondagmiddag komt titelkandidaat NAC-Breda als eerste tegenstander op bezoek. Met trainer Jos Luhukay kijken we terug op de intensieve voorbereiding, bespreken het groeiproces, maar natuurlijk ook de verwachtingen voor komend seizoen. “Ik ben vaker bij clubs met een nieuwe groep gestart, maar zo extreem als deze situatie heb ik nog niet meegemaakt. Zeventien spelers weg, acht nieuwe plus een hele groep jeugdspelers die doorstromen. Dit heeft tijd nodig. Hopelijk begrijpen de supporters dat en geven ze ons die tijd.”

Tekst en beeld: Rob Buchholz

De stem van Jos Luhukay raast over het veld en de tribunes van stadion De Koel. De trainer geeft tactische aanwijzingen, tips over de opbouw. “Zoek de ruimte. Die bal moet diep gespeeld worden.”  Zo relaxed en ingetogen hij buiten het veld oogt, zo gedreven en fanatiek is hij in zijn werk. Een sterke eigenschap en de reden waarom VVV hem al jaren op het verlanglijstje had staan. En alles gaat in het Nederlands. Verstaat iedereen dat? Hij lacht. “Jawel hoor. Sommige jongens als Brian Koglin of Lukás Zima leg ik soms later nog wel eens in het Duits iets uit. Maar de voertaal is Nederlands. Ja, als ik roep dat het een kutpass was, zoals vandaag gebeurde, begrijpt iedereen dat. Hahaha.”

Intensieve voorbereiding
Vanaf het eerste moment dat de voorbereiding van dit nieuwe seizoen op 27 juni van start ging, was de focus gericht op de lange termijn. De rol van  data-analist Michiel de Wit plus performance coach Perrin Hendrix zijn daarbij van groot belang. Volgens Luhukay bekijken hij en zijn staf de ontwikkeling van dag tot dag en van week tot week. “Het was een uiterst intensieve trainingsperiode waarbij we zeker de jonge spelers extra in bescherming hebben genomen tegen overbelasting. De jeugd is afgelopen jaar door alle coronaperikelen niet tot nauwelijks actief geweest. In deze selectie gaat het om 12 spelers. Maar dat geldt verder ook voor Yannick Leliendal. Dankzij onze data-analist is alles meetbaar. De focus lag op training en fysiek sterker worden. Dat had bijvoorbeeld zijn uitwerking op de prestatie tijdens de oefenwedstrijd tegen Helmond Sport (1-4 nederlaag). Die viel aan het einde van het intensieve trainingskamp in Horst en diverse jongens waren oververmoeid. Voor de groep vereist dat aanpassen aan een nieuwe manier van werken. Het is wel een bewuste keuze vanuit de staf. Zo vinden op maandag en dinsdag krachttrainingen plaats om spelers fysiek sterker te maken. Wij denken op de lange termijn. Het doel is dat ze 90 minuten voluit kunnen gaan. Nu in de Eerste Divisie, maar in de toekomst ook in de Eredivisie.”

Nieuwe spelers
Behalve het feit dat veel jeugdspelers de tijd nodig hebben om aan deze intensieve manier van trainen te wennen, geldt dat natuurlijk ook voor diverse nieuwe spelers die zich de laatste weken bij de groep voegden. “Joeri Schroijen en Mitchell van Rooijen trainen pas sinds vorige week met de groep mee. Danny Post (die woensdag liet weten toch in Venlo te blijven) heeft vier weken niet getraind. En Calle Johansson trainde vandaag (vrijdag) pas voor het eerst met de groep mee. Dat zijn vier potentiële basisspelers. Waarbij Johansson wel het voordeel heeft dat hij de afgelopen maanden twaalf wedstrijden in de Zweedse competitie heeft gespeeld. In feite zou hij zondag kunnen spelen tegen NAC, maar het is natuurlijk wel zo dat het team aan hem moet wennen en vice versa. Dus daar denk ik nog even twee dagen over na.”

Trainingsprogramma
De hoge trainingsintensiteit van de laatste zes weken houdt wel in dat de staf extra alert moest zijn op overbelasting. Luhukay knikt: “Soms kregen bepaalde spelers wel eens een dag of twee rust om het lichaam te laten herstellen. We willen geen enkel risico lopen op spierblessures. En dat is ook niet gebeurd. Daarom verdient de staf een enorm compliment over de prima samenstelling van het trainingsprogramma. Maar de voorbereiding en dat programma stoppen nu niet. Maandag, na de wedstrijd tegen NAC, gaat het gewoon verder.” Dankzij de info van de data-analist heeft Luhukay onder andere dagelijks een goed overzicht van hartslag en andere waardes bij individuele spelers. “Zijn waardes te hoog, dan grijpen we direct in en krijgt een speler extra rust of een aangepast programma.”

Groeiproces
Luhukay is vooral ook blij dat hij de afgelopen dagen eindelijk op partijtjes met elf tegen elf kon oefenen. “De eerste weken was het vooral zeven tegen zeven of acht tegen acht. Dus ook op dat front ging het steeds beter. Het is ook goed dat Danny heeft besloten om te blijven. Hij staat over een paar weken weer gewoon in de basis. Deze jonge groep heeft ervaring nodig. Dat was er te weinig. Eigenlijk waren alleen Da Graca en Hupperts de overgebleven ervaren basiskrachten van afgelopen jaar. Hopelijk kunnen een aantal nieuwe spelers als Schroijen en Van Rooijen die rol pakken. Natuurlijk hebben ook jongens als Simon Janssen, Yahcuroo Roemer en Wassim Essanoussi afgelopen seizoen minuten gemaakt, maar zij zijn nog jong. Wassim is daarvan een goed voorbeeld. Hij is absoluut een talent, de eerste periode van de voorbereiding verliepen fantastisch. Echter, de laatste twee weken verliepen toch weer wat moeizamer. Maar hey, hij is pas zeventien hé. Misschien staat hij wel synoniem voor een groot deel van de groep en de resultaten van komend seizoen. Het zal een jaar worden van vallen en opstaan. Dat hoort bij het groeiproces dat wij voor ogen hebben.”

Ambitie
De andere trainers uit de Eerste Divisie vinden het nog lastig om VVV goed in te schatten. Luhukay vindt die rol van underdog prima. Eerder sprak hij zelf al van een overbruggingsjaar. “Dat neemt echter niet weg dat wij ambitie hebben. Dit is een jonge, dynamische groep die volop in ontwikkeling is. En of wij klaar zijn voor NAC? Ik hoop het. Zij zijn voor mij samen met Emmen en Volendam de absolute favorieten die dit jaar om de titel gaan strijden. Het is een brede selectie met veel kwaliteit en ervaring, maar ook een sterke as. Zij hebben in de afgelopen periode wel een aantal geblesseerde spelers opgelopen.” Luhukay verwacht dat zijn basiselftal niet veel zal verschillen van de wedstrijd tegen Panathinaikos. Lukás Zima Is dus zijn eerste keeper? “Ja, die keuze is gemaakt. Danny Post blijft aanvoerder en zolang hij nog niet wedstrijdfit is, draagt Kristopher Da Graca de aanvoerdersband. Tristan Dekker is nummer drie in de pikorde. De verdediger die tijdens de voorbereiding geblesseerd raakte, is volgens Luhukay duidelijk op de weg terug. “Ik verwacht dat hij over een week of twee weer met de groep meetraint.”

Op korte termijn hoopt de Venlose coach nog een linksback plus een spits aan te trekken. “Die posities zijn nog niet dubbel bezet. Stel je voor dat er iets met Sven Braken gebeurt; dan staat er geen echte spits klaar die hem kan vervangen. Hopelijk is daar de komende weken nog iets mogelijk.” Over zijn eigen contractduur bestaat geen twijfel meer. Luhukay is dit seizoen trainer van VVV. Sommige supporters waren niet zeker of hij wel of niet verlengd had. “De club en ik hadden in april al de intentie uitgesproken dat we ook dit seizoen samen verder zouden gaan. Inmiddels is dat ook officieel bekrachtigd. Ja, die keuze heb ik met volle overtuiging gemaakt. Deze groep heeft de juiste instelling en spelers tonen karakter. Ik heb alle vertrouwen in deze jongens en zie een mooie uitdaging voor de komende jaren.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad