Leon Pennings ontvangt gesigneerd VVV-shirt uit handen van Erik Sorga

22 september 2021

Het is niet bepaald een periode waar mensen met een geel-zwart hart aan terugdenken: de strijd om lijfsbehoud van afgelopen voorjaar. VVV-Venlo degradeerde na een vierjarig verblijf in de Eredivisie terug naar de Eerste Divisie. Ook de videoboodschappen die veel supporters maakten, konden – ondanks de positieve reacties vanuit de club – het tij niet keren.

Aan het maken en insturen van deze video’s was een prijs verbonden: het winnen van een officieel wedstrijdshirt, beschikbaar gesteld door VVV zelf. VenloVanbinnen organiseerde deze actie en Leon Pennings maakte het meest ludieke filmpje. De 46-jarige supporter mocht woensdagmiddag het gesigneerde shirt eindelijk in ontvangst nemen. Overhandigd door Erik Sorga. De keuze voor de spits was niet zonder reden. De vriendin van Leon Pennings is afkomstig uit Estland. Samen bezochten ze in 2019 de interland Estland- Wit-Rusland. Een duel waarbij Sorga scoorde. “Ja, wij hebben toen al samen voor hem gejuicht. Hoe mooi is het dat ik nu dit shirt win en juist hij dit seizoen voor VVV is komen spelen. Dat maakt dit moment voor mij extra bijzonder.”

Vriendin uit Estland
Op enthousiaste wijze vertelt Leon zijn verhaal aan Erik Sorga die het betoog aangenaam verrast aanhoort. “Ik heb mijn vriendin in 2016 tijdens een vakantie leren kennen. Het was puur toeval. Twee maanden later ben ik naar Estland gereisd voor een nieuwe ontmoeting, Tijdens die dagen sloeg de vonk over. In 2017 is zij voor de eerste keer naar een wedstrijd van VVV gegaan en ze was dolenthousiast. Ze vond vooral de sfeer in het stadion geweldig. Dat was ze in haar thuisland niet gewend. Samen fantaseerden we er wel eens over hoe grappig het zou zijn als VVV een speler uit Estland zou vastleggen. Toen de club afgelopen zomer Carl Johansson contracteerde was dat al grappig. De twee zonen van mijn vriendin zijn: Carl en Johan. Een paar weken later zag ik op social media plotseling een bericht waarin Erik Sorga gelinkt werd aan VVV. En nu speelt hij voor mijn club. Dat is toch fantastisch. Mijn vriendin kijkt er ook naar uit om hem hier te zien spelen. In december komt ze naar Venlo, dus dan komt die wens uit.”

Peper in de reet
Dan terug naar zijn winnende video waarin hij gemaskerd en op gedreven wijze – voorzien van een muts, sjaal en mondkapje – de ploeg afgelopen voorjaar toesprak. Hoe kwam hij op dat idee? “Natuurlijk wilde ik laten zien dat ik een echte supporter ben. Maar het was vooral mijn doel om de selectie wat peper in hun reet te stoppen. Dat hadden ze echt wel nodig. Tijdens die periode was het echt slappe hap. Een heel verschil met de gretige groep die er nu staat. Ja, misschien was de video bijna agressief. Daarom riep ik: show your teeth. In het Engels. Dat was bewust vanwege de verschillende nationaliteiten die in de ploeg aanwezig waren. Het mocht niet baten. Mijn eerste wedstrijd bezocht ik halverwege de jaren 80 tegen Fortuna Sittard. Samen met mijn vader. Sinds dat moment ben ik supporter. En altijd gebleven.”

Het gesigneerde exemplaar is Leon’s eerste shirt. “Ik vond het altijd not done om een speler om zijn shirt te vragen, maar om op het deze wijze te krijgen, maakt het wel heel speciaal. Als mijn vriendin in de toekomst in Venlo komt wonen, hoop ik dat Erik hier nog speelt, zodat we samen om zijn goals kunnen juichen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad