Marco Bogers: “Het team gaat de supporters weer enorm missen ’

17 november 2021

De hoop op uitstel van een aantal speelronden, die KNVB en clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie hadden, is woensdagmorgen te niet gedaan. Uitstel is praktisch onhaalbaar en onuitvoerbaar. Daarom speelt VVV-Venlo aanstaande vrijdag de competitiewedstrijd tegen Eindhoven in een leeg stadion De Koel. Tot nu toe blijft het voor de Venlonaren bij één thuiswedstrijd zonder publiek. Wat er vanaf 4 december gaat gebeuren is nog niet bekend.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VVV-Venlo

Gevloekt heeft Marco Bogers, algemeen directeur van de Venlose Eerste Divisieclub, afgelopen vrijdag niet toen het kabinet de nieuwe coronamaatregelen afkondigde, maar hij dacht wel ‘daar gaan we weer.’ Bogers zucht: “Het is voor ons nu de uitdaging om te kijken hoe we weer met deze situatie omgaan. Het betaald voetbal was goed op weg. Er vonden in de stadions nauwelijks tot geen besmettingen plaats, maar toch keren we terug naar maatregelen waar niemand blij van wordt. Zeker supporters en sponsoren niet, maar ook voor de club zelf en natuurlijk de spelers is dit alles behalve prettig. We hebben de eerste maanden van dit seizoen gezien hoe belangrijk de steun van het publiek voor deze jonge groep is. Dat valt nu weer weg. Het is afwachten hoe zij daar vrijdag mee omgaan. Maar dat ze de support enorm gaan missen, dat mag duidelijk zijn. Een goed gevuld stadion heeft een positieve uitwerking op de spelers. Die factor missen ze in ieder geval vrijdag.”

Onzekerheden en discussies
Bogers voert dagelijks gesprekken met diverse partijen. Ook deze woensdagmorgen kwam hij weer net uit een belangrijk overleg. “Het merendeel van de clubs had de competitie liever tijdelijk stilgelegd en deze reeks wedstrijden ingehaald op het moment dat er weer publiek welkom is. Maar er zijn simpelweg te veel onzekerheden en discussies. Het gaat in de politiek over compensaties, 2G, 3G, wat mag wel en wat niet. We zitten als bedrijfstak weer midden in een heel moeilijke periode. Iedereen hoopt snel duidelijkheid te krijgen over het vervolg, maar dat is gewoon op dit moment heel erg lastig. Daarom dit besluit om toch helaas zonder publiek door te spelen. Ik ga van het beste uit. Wij zijn heel strijdbaar, maar de realiteit is anders en vooral heel onzeker.”

Loyaliteit van de achterban
En dus moet zowel VVV als ook alle andere clubs weer een beroep doen op de loyaliteit vanuit de achterban: fans, maar ook sponsoren. Wat verwachten zij van de club nu ze een aantal weken niet het stadion in mogen, terwijl er wel seizoenkaarten zijn gekocht en sponsorcontracten afgesloten? “Tijdens de afgelopen voetbaljaargang heeft iedereen fantastisch meegedacht, maar welke invloed heeft zo’n tweede lockdown op de mensen? Blijven ze ons trouw? Verwachten ze compensaties? Bovendien is het voor een club uit de Eerste Divisie minder logisch dat duels live op tv te zien zijn. Dat is een extra nadeel voor de supporters. Iedereen weet dat wij er als club niets aan kunnen doen en moeten onze strategie bepalen door regels die van buitenaf worden opgelegd. Hopelijk blijft het bij deze ene thuiswedstrijd. Nee, ik durf en kan echt nog geen uitspraken doen over het vervolg. We zijn afhankelijk van het aantal besmettingen en het beleid dat de overheid van daaruit oplegt.”

Op de achtergrond voert Bogers dus dagelijks gesprekken met allerlei partijen. Ook na vandaag, zodat hij weet wat er speelt en niet bij een volgende persconferentie verrast wordt. “Deze sector draagt de naam betaald voetbal. Dat zegt voldoende: het gaat om geld verdienen. Wij zijn een bedrijf. Er zijn afspraken gemaakt met andere partijen. Natuurlijk volgt er een compensatie, maar hoeveel dat precies is en wat er gebeurt vanaf 4 december blijft onzeker. Dat maakt het voor ons lastig. Wij gaan er met de clubs en KNVB in ieder geval alles aan doen om te zorgen dat er na 4 december weer publiek welkom is, maar de eindbeslissing ligt in handen van andere partijen. Wij kunnen alleen innovatief zijn, meedenken over de veiligheid en verder hopen en afwachten.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad