Maurice Steijn, Wiel Teeuwen, Ger van Rosmalen, Stefan Kurcinac en Ken Leemans geven hun visie over het nieuwe VVV

5 augustus 2021

Volgens de hoofdredactie van voetbalweekblad Voetbal International (VI) wordt er onder andere in Venlo van promotie gedroomd. Dat kan, maar dan wel op de iets langere termijn. In en rondom De Koel is bijna niemand daar nu heel concreet mee bezig. Het bouwen van een nieuw team heeft vooralsnog de prioriteit. De diverse trainers uit de Eerste Divisie laten in de recente editie van VI weten het vooralsnog lastig te vinden om de kracht van het huidige VVV in te schatten.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VVV-Venlo, Leon Vrijdag

Voldoende reden om het aan een aantal kenners van de club voor te leggen. Voormalig manager Wiel Teeuwen, ex-trainer Maurice Steijn plus de oud-spelers Stefan Kurcinac, Ger van Rosmalen en Ken Leemans weten allemaal wat het betekent om in de Eerste Divisie te spelen en geven hun mening over het nieuwe team en de kansen die er dit seizoen liggen.

Positief gestemd
Wiel Teeuwen is trouw bezoeker van de trainingen van de Venlose club. De voormalig manager kan zijn visie over komend seizoen dan ook prima onderbouwen. “We zijn helaas nog niet klaar en dat is jammer. Een aantal belangrijke spelers (Schroijen, Van Rooijen, Post en Pachonik) traint pas sinds kort (weer) met de selectie mee of mist wedstrijdritme. Veel andere teams hebben de hele voorbereiding met een redelijk vaste groep kunnen trainen, dus zijn die verder in de ontwikkeling dan het huidige VVV. Dat neemt niet weg dat ik wel positief gestemd ben. Als iedereen wedstrijdfit is en er komen nog een paar versterkingen bij dan is dit team tot veel in staat. In feite hoeven ze dan voor niemand bang te zijn. Het is wel belangrijk dat ze tijdens die eerste fase niet te veel achterstand oplopen. Lukt het om die eerste periode goed door te komen dan kunnen ze daar in de rest van de competitie van profiteren.”

Wiel Teeuwen

Tijd nodig
Maurice Steijn, voormalig trainer van zowel VVV als de eerste tegenstander NAC, vindt het nog lastig om het nieuwe VVV te beoordelen. “Ik heb nog regelmatig contact met mensen binnen de club, maar bijvoorbeeld niet met Jos Luhukay. Zou ook niet goed zijn. Hij moet zijn eigen koers varen. Het is een man met een sterke eigen visie waarin ik zeker vertrouwen heb. Maar deze groep moet inderdaad echt nog groeien. Dat kost tijd. NAC is bijvoorbeeld veel verder. Maar in Venlo duurt het nog wel even, voordat het elftal definitief op de rails staat. Kijk naar de resultaten in de oefenwedstrijden. Die geven enigszins aan waar een ploeg staat. Bij VVV was dat niet echt succesvol.” Steijn verwacht dat Jos Luhukay zeker die tijd krijgt om aan dit team te bouwen. “Het is een jongen uit de eigen stad. Dan heb je vaak al meer krediet. Er zijn echter meer ploegen die kwaliteit hebben ingeleverd, dus misschien kan VVV op termijn wel gaan verrassen.”

Rol van Jos Luhukay
De wisselvalligheid waarmee deze compleet nieuwe selectie te kampen heeft, was volgens Wiel Teeuwen tijdens de voorbereiding goed zichtbaar. “Tegen Helmond Sport was het dramatisch (1-4 nederlaag), maar tegen Panathinaikos liep het duidelijk beter (2-2). Geloof mij als ik zeg dat daarin de hand van Jos Luhukay enorm belangrijk is. Zijn mentaliteit is fantastisch. Hij zit er echt bovenop en heeft na die wedstrijd tegen Helmond op de trainingen direct aan de zwakke punten gewerkt. Ik zie ook duidelijk progressie qua trainingsintensiteit in vergelijking met de laatste twee seizoenen. Met alle respect voor de coaches die toen voor de groep stonden, maar met Jos is het toch even iets anders. Zijn ervaring, spelinzicht en kennis is duidelijk zichtbaar. Hij kiest voor een aanpak die past bij dit VVV. Het accent ligt bij Jos op hard werken. Dat is logisch met al zijn ervaring in Duitsland. Als je het voetballend even niet kunt oplossen, dan is dat een prima mogelijkheid om te compenseren. Lopen beide zaken goed, dan is er voor dit team veel mogelijk. Om 90 minuten tot het gaatje te gaan, kost veel kracht, maar dan kan niemand achteraf zeggen dat de jongens er niets aan hebben gedaan.” Ken Leemans (van 2007 tot 2012 actief voor VVV) speelde zelf ook in Duitsland. “Het is anders dan in Nederland. Hard werken en inzet spelen een grotere rol. Die aspecten zal Jos bij deze groep zeker gaan benadrukken. Bovendien is het een echte people manager. Net zoals Jan van Dijk dat in onze tijd was. Alle spelers, van nummer één tot en met achttien, krijgen het gevoel belangrijk te zijn. Dat is essentieel voor het groepsproces.”

Ken Leemans

Rol van supporters
Stefan Kurcinac zag de wedstrijd tegen Helmond Sport. Voor hem was duidelijk dat er nog de nodige herstelwerkzaamheden zijn te verrichten. “Eigenlijk was het spel in die wedstrijd logisch. Het nieuwe team is nog niet compleet en de spelers die er zijn, werken pas sinds een paar weken samen. Het moet groeien, iedereen moet zich aanpassen. De rol van Jos Luhukay is in mijn ogen inderdaad enorm belangrijk.” Net zoals Wiel Teeuwen is Kurcinac van mening dat het belangrijk is de eerste wedstrijden goed door te komen. “Niet alleen voor het vertrouwen, maar bij goede resultaten komen er ook meer toeschouwers naar De Koel. De rol van de supporters is altijd al belangrijk geweest voor de club. Dat was in mijn tijd en dat is nog steeds zo. Zij zijn de ideale twaalfde man om het team te steunen.” Ken Leemans weet als geen ander hoe belangrijk een volle Koel is. “De fanclub heeft niet voor niets de naam van Twellefde Man. Ik kan mij gelukkig echt niks voor stellen bij het idee om in een leeg stadion te spelen. In het jaar dat wij promoveerden waren de resultaten goed. Dan merk je dat het gaat leven in de stad en bij de mensen. Die positieve vibe voelden wij als spelersgroep en gaf ons een enorme boost. De Koel was in die jaren telkens goed gevuld. Voetballers hebben dat gevoel nodig. Ik ging in ieder geval altijd als een trein op de momenten dat de supporters vol achter de ploeg gingen staan.”

Yahcuroo Roemer
Een nieuwe groep spelers betekent vanzelfsprekend ook dat er nieuwe clubhelden zullen ontstaan. Zo is Stefan Kurcinac gecharmeerd van het spel van aanvaller Yahcuroo Roemer. “Dat kan een groeibriljant zijn. Een jongen waarvoor de mensen naar het stadion komen. Geef hem de tijd, dan kan VVV er veel plezier van hebben.” Ger van Rosmalen onderschrijft de visie van zijn voormalig ploeggenoot. “Geef Yahcuroo de ruimte en rust om in zijn ritme te komen. We hebben hem allemaal in de Eredivisie aan het werk gezien. Hoewel dat niveau misschien nog iets te hoog voor hem was, liet hij toch regelmatig mooie acties zien. Daarom is het goed om nu rustig in de Eerste Divisie verder te groeien.”

Belang van goede communicatie
Wiel Teeuwen heeft in de afgelopen weken onder andere sterk op de nieuwe doelman Lukás Zima gelet. “Het is nog lastig om die jongen goed te beoordelen. Tegen Helmond Sport ging het niet goed, maar toen zakte de complete ploeg door het ijs. Tijdens de volgende wedstrijd tegen Panathinaikos was er al duidelijk verbetering. Kennis van de Nederlandse taal is daarbij essentieel. Om de achterste linie vertrouwen te geven, moeten ze het gevoel krijgen dat ze op hun doelman kunnen bouwen. Daarbij is communicatie essentieel. Maar ik zie tijdens de trainingen dat John Roox daar volop aan werkt. Ook dat aspect heeft dus tijd nodig.” Van Rosmalen haakt daar op in. “Unnerstall en Kirschbaum moesten tijdens hun eerste weken ook wennen aan het Nederlandse spel en de taal. Zij groeiden later uit tot echte steunpilaren van het team. Het is te hopen dat met Zima hetzelfde gebeurt.”

Van Rooijen en Post
Ger van Rosmalen zag tegen Panathinaikos dat er over het algemeen nog werk aan de winkel is. “Zeker op tactisch front valt er nog voldoende te leren. En er zullen nog een paar spelers bij moeten komen. Want op enig moment loop je tijdens de competitie tegen blessures en schorsingen aan. Probleem is daardoor wel dat we het basisteam nog niet goed hebben kunnen beoordelen. In de eerste helft tegen Panathinaikos stonden diverse jeugdspelers opgesteld. Toen na rust er een aantal potentiële basisspelers in de ploeg kwamen, verdwenen weer andere vaste krachten naar de bank. Het zal zijn reden hebben. Van de nieuwe spelers was duidelijk dat vooral Mitchell van Rooijen veel potentie heeft. Hij kan prima samen met Danny Post het vuile werk opknappen, zodat Danny niet alleen de overtredingen hoeft te maken. Het zijn twee spelers die met hun instelling het hele team een boost kunnen geven en daarnaast voor een goede balans op het middenveld zorgen. Als het team goed op elkaar is ingespeeld, verwacht ik dat we de nodige aantrekkelijke wedstrijden in De Koel te zien krijgen.” Wiel Teeuwen heeft dezelfde mening over Van Rooijen. “Een jongen met een prima spelinzicht, tactisch sterk is en een flinke dosis gif in zich heeft. Hij staat er om bekend een kort lontje te hebben, maar daar hou ik juist van. Hij kan andere spelers wakker schudden als dat nodig is.”

Mitchell van Rooijen

Positie Giakoumakis
Een belangrijk vraagstuk dat veel supporters al drie maanden bezig houdt, is de positie van topscorer Georgios Giakoumakis. Vertrekt hij wel of niet? En zo ja, wanneer? Ger van Rosmalen heeft daar een duidelijke visie over. “Ik vind het een schande dat hij niet speelt en niet met de groep meetraint. Hij staat onder contract bij VVV, ze betalen hem en dan heeft hij maar aan zijn verplichtingen te voldoen. Ja natuurlijk kan hij geblesseerd raken, maar dat kan ook tijdens een training gebeuren. Dat is het risico van een voetballer. Met die smoes kan ik weinig. Waar zijn toekomst ook ligt, hij begint overal met een achterstand. Of hij nu in Venlo blijft of weet ik waar in Europa gaat spelen. Georgios is niet fit en mist wedstrijdritme. Dat zal straks een nadeel zijn. Als voetballer wil je toch altijd voetballen. Ik vind het een rare situatie.” Wiel Teeuwen is eveneens van mening dat de Griek nu al een achterstand heeft. “Hij kan nergens direct aan de bak. Dat is inderdaad een bijkomend nadeel. VVV had de hoop met zijn opbrengst de selectie verder te versterken, maar een paar dagen voor de competitie is onze Griekse vriend nog steeds hier. Uiteindelijk zal hij wel vertrekken en levert zijn transfer de club hopelijk nog een mooi bedrag op. Het is afwachten.”

NAC-Breda
De eerste wedstrijd van zondag tegen NAC-Breda is volgens de heren een prima graadmeter. “Dan weet je direct waar je staat,” aldus Teeuwen. “Uit het verleden weten we dat dit vaak prachtige duels zijn waarbij VVV eigenlijk nooit slecht voor de dag komt. Het is een ploeg die ons wel ligt. Die gedachte neem je als speler mee en dat moet vertrouwen geven op een goed resultaat.” Ook Van Rosmalen vindt het mooi om direct tegen een titelkandidaat te spelen. “Ik beschouw het als een voordeel dat je ze direct treft en niet op het einde. Een nederlaag kun je nog wegpoetsen.” Leemans onderschrijft die mening en maakt een vergelijking met het seizoen dat hij met de Venlose club naar de Eredivisie promoveerde. “Wij begonnen weliswaar met een fantastische 5-0 zege op Go Ahead Eagles. De week erop verloren we echter weer met 2-0 van Cambuur. Maar daarna bleef het goed gaan. Ik wil maar zeggen: je kunt in die eerste wedstrijden ook tegen een zeperd aanlopen; dat wil niets zeggen over de rest van het seizoen.”

Absolute titelkandidaat
Als iemand een goed beeld heeft van NAC-Breda dan is het natuurlijk Maurice Steijn wel. Voor hem is het duidelijk. “Het zou mij ten zeerste verbazen als NAC deze wedstrijd niet met veel gemak wint. De selectie is grotendeels intact gebleven en met de komst van Seuntjens zelfs sterker geworden. Ralf is altijd goed voor een aantal doelpunten en assists. Hij is het type speler die een ploeg altijd beter laat voetballen. Voor mij zijn zij ook echt de absolute topfavoriet voor de titel in de Eerste Divisie. VVV is voorlopig nog niet zover.” Hoewel Steijn in eerste instantie zondag in het stadion aanwezig hoopte te zijn, kiest hij toch voor ADO Den Haag tegen Jong Ajax die ook zondagmiddag op het programma staat. “Het lijkt erop dat mijn zoon Sem minuten gaat maken. Daar wil ik natuurlijk bij zijn.”

De Haagse trainer zal de komende weken sowieso veel duels bezoeken en op TV bekijken. “Nee, er speelt op dit moment niets bij mij. Ik ben natuurlijk op het meest ongunstige moment bij NAC opgestapt. Door de komende periode veel wedstrijden te bekijken, ben ik goed voorbereid op het moment dat zich ergens toch een nieuwe kans voordoet.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad