Nieuw stadion is pure noodzaak voor toekomst van VVV-Venlo

4 oktober 2022

Tevredenheid troef. Dat was de sfeer maandagavond tijdens de tweede supportersavond van VVV-Venlo. Er waren complimenten vanuit de club voor de steun van de supporters tijdens zowel thuis- als uitwedstrijden en de aanwezige fans lieten positieve geluiden horen over het goede contact met de huidige spelersgroep.

Tekst: Rob Buchholz| Beeld: VVV-Venlo en archief VenloVanbinnen

Tevens presenteerde de Venlose Eerste Divisieclub een aantal nieuwtjes. Zo loopt het contract met kledingleverancier Masita aan het einde van dit seizoen af. Binnenkort wordt de naam van de opvolger bekend gemaakt. Geen Nike of Adidas, maar wel een partij die daar qua status net onder zit, volgens algemeen directeur Marco Bogers. Meest belangrijke nieuwsfeit voor de lange termijn was het feit dat VVV vaart zet achter het haalbaarheidsonderzoek dat op dit moment wordt uitgevoerd over de toekomstige stadionontwikkeling.

Licentie in gevaar
Marco Bogers liet weten dat dit onderzoek naar verwachting eind januari is afgerond. “En dat is bittere noodzaak. De licentie van onze club komt in gevaar omdat De Koel simpelweg niet meer voldoet aan alle hedendaagse veiligheidseisen van zowel de KNVB als de lokale vierhoek (politie, brandweer, gemeente en het Openbaar Ministerie). Ja, de gemeente Venlo denkt zeker mee. Ik heb nog nooit zo vaak bij de burgemeester gezeten als de laatste weken. Daarbij ging het vaak over het aspect veiligheid.” Of het om nieuwbouw of renovatie van het huidige stadion gaat, liet Bogers in het midden. “Dat zijn juist de zaken die we aan het onderzoeken zijn. En nee, deze keer is dat niet in handen van Hypercube, het bureau dat eerder betrokken was bij toekomstplannen van onze club.”

Bittere noodzaak
Een nieuw of gerenoveerd stadion is één van de speerpunten in het strategisch plan 2022-2025 van de club. “Meer kan ik nu niet zeggen,” zo laat Bogers weten. “Als de resultaten van het onderzoek eind januari aan ons gepresenteerd worden, leggen we deze eerst voor aan onze aandeelhouders. Pas daarna communiceren we verder over de toekomstpannen. Waarom? We hebben geleerd uit het verleden. Als VVV willen we graag helder en transparant met onze achterban communiceren, maar niemand is gebaat bij onduidelijkheid. Het kan nieuwbouw zijn op een nieuwe locatie, op de plek van het huidige stadion, maar ook een complete renovatie van De Koel. Alles ligt open en meer kan ik er nu niet over zeggen.” Op de vraag wanneer de schop in de grond gaat zegt Bogers: “Dat kan in 2025 zijn, maar ook later. Feit is dat we tijdens de periode 2022-2025 duidelijkheid willen over de toekomst. Dat betekent niet dat er in die periode al met bouwwerkzaamheden wordt begonnen. We gaan uiterst secuur te werk. Maar dat een nieuw stadion bittere noodzaak is, dat mag duidelijk zijn. Het is de enige mogelijkheid om meer geld binnen te halen. En die financiën zijn essentieel voor de toekomst van onze club.”

Veiligheidsbelang
Het lijkt dus serieus vijf voor twaalf. Wie praat en nadenkt over een nieuw stadion en de veiligheid op de huidige accommodatie zal begrijpen waarom VVV steeds vaker op allerlei fronten in de problemen komt. Zo kon de Venlose club tijdens de voorbereidingen niet vrijuit oefenwedstrijden inplannen en ging zelfs tijdelijk een streep door de traditionele Herman Teeuwen Memorial wedstrijd. Het leidde tot gemor bij supporters, maar Bogers probeert het uit te leggen. “Er zit sinds corona enorm veel druk op het politiekorps. Er zijn veel zieken, veel mensen zelfs met een burn-out. Dat heeft gevolgen voor de capaciteit en dus ook inzetbaarheid. We moeten aan bepaalde eisen voldoen. Ook bij oefenwedstrijden. Zonder politie-inzet, hoe beperkt ook, kunnen die duels niet doorgaan.” Bogers liet wel nog weten dat de strijd om de Herman Teeuwen Memorial mogelijk op 2 of 3 december wordt gespeeld. In dat weekend is er wegens het WK Voetbal geen competitieprogramma.

Aanpassingen in De Koel
VVV moet dus in actie komen om betaald voetbal in Venlo in stand te houden. Om de Koel voor de korte termijn veiliger te maken wordt tijdens de volgende thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht (vrijdag 14 oktober) al een nieuw camera- en beveiligingssysteem in gebruik genomen. Tevens is de club bezig met plannen om de geluidsinstallatie te vernieuwen. Bogers: “De huidige is 21 jaar oud en nog volledig gericht op het gebruik van spraak. En dus niet echt geschikt voor muziek. Een goed functionerende geluidsinstallatie is tevens essentieel voor de veiligheid in het stadion. Over andere aanpassingen wordt telkens gewikt en gewogen. Moeten we onder de huidige lastige financiële omstandigheden nu investeren of wachten we op de realisatie van de plannen? Alles bij elkaar moet ons nieuwe onderkomen een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt. Een multifunctioneel stadion dat past bij de status, ambities en toekomst van de club.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad