Nog geen Oranjekoorts in Venlo: ‘Maar de stemming kan heel snel omslaan’

21 november 2022

Vandaag (maandag) speelt het Nederlands Elftal de eerste wedstrijd van het WK in Qatar. Van een echte Oranjekoorts is duidelijk nog geen sprake. Niet bij de verkoop van producten, ook niet in horecazaken en zelfs diverse diehard supporters geven aan dit toernooi anders te beleven dan bij eerdere edities. De verwachting is wel dat als het WK eenmaal goed op gang is en de resultaten van Oranje positief zijn, de stemming snel kan omslaan.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag, Bob Duivesteijn en VenloVanbinnen

De redactie van VenloVanbinnen sprak met medewerkers van HEMA, Tonny Geraads van Versierhoés Van der Veer, Jack Stroeken en Marcel Donders van Klup77, Stefan Bakx van Shannons Irish Pub en Oranjefan Bob Duivesteijn. Belangrijkste reden dat ons land nog niet met het toernooi bezig is, heeft volgens deze groep vooral te maken met het feit dat de wedstrijden deze keer niet in de zomer plaatsvinden, maar in de wintertijd.

Oranje tompouces en kerstspullen
“Mensen moeten er echt aan wennen. Ze zijn vooral bezig met Sinterklaas en Kerstmis,” aldus een woordvoerder van HEMA Venlo. Om daar op de juiste wijze op in te spelen zijn in het warenhuis wel diverse Oranjeproducten te koop die gerelateerd zijn aan het kerstfeest. “We verkopen onder andere speciale pieken voor in de boom, speciale kerstballen en Oranje mutsen. Die mutsen zijn toevallig op dit moment wel al uitverkocht. En op dagen dat het Nederlands Elftal speelt, kunnen mensen hier traditiegetrouw gewoon Oranje tompouces kopen. Wij verwachten dat als het toernooi eenmaal echt op gang is, ook de Oranjekoorts gaat stijgen. Wij zijn er met deze producten in ieder geval op voorbereid.”

Alles is anders
Tonny Geraads van Versierhoés Van der Veer (foto boven) legt de focus pas vanaf vandaag (maandag) op Oranje. “Oranjespullen zijn vooral gericht op de zomer. Dus shirtjes zal ik niet snel verkopen. Het is gewoon niet de juiste tijd van het jaar. Bij dit WK is alles anders. Iedereen wacht echt af wat er gaat gebeuren. Mocht Nederland de eerste wedstrijd winnen dan kan de stemming natuurlijk wel heel snel omslaan en ben ik er met een speciale Oranjeafdeling klaar voor. Jasjes, beenwarmers, bretels, zakdoeken, kettingen en nog veel meer. Tot nu toe is hier één horecaondernemer geweest die Oranje vlaggetjes heeft gekocht. ‘Ik ga de zaak toch maar een beetje versieren’, zo liet hij mij weten. Maar de echte voetbalfan laat zich het plezier niet ontnemen en zal uiteindelijk toch kijken. Het tweede duel van het Nederlands Elftal is vrijdagmiddag laat; het begin van het weekend. Dan kan het in de stad en cafés toch zomaar heel gezellig worden.”

Politiek gezeik
Marcel Donders, mede-eigenaar van Klup77, zucht eens diep als hem naar de stemming voor dit WK wordt gevraagd. “Om eerlijk te zijn, waren we er tot afgelopen weekend nog niet echt mee bezig. Er is nog geen beleving. Normaal groeit het land daar in een paar weken naartoe. Dat is nu anders. Inmiddels hangen de eerste versierselen en zijn alle middag- en avondwedstrijden gewoon in het café te zien. Nee, we gaan niet extra vroeg open, maar als een groep mensen hier ’s morgens om 11.00 uur naar Japan- Costa Rica wil kijken, maken we de deur met alle plezier open.” Volgens zijn collega-eigenaar Jack Stroeken heeft het uitblijven van de voorpret vooral met het jaargetijde te maken. “Dat is de voornaamste reden. Want met dat politieke gezeik ben ik en veel anderen inmiddels wel klaar. Nee, het toernooi hadden ze daar nooit moeten organiseren, maar dan zeg ik: was tien jaar geleden stennis gaan bouwen en niet nu vlak voor de start. Sport, en zeker voetbal, heeft al zo vaak bewezen dat het een ideaal middels is voor verbroedering. Laten we het eens van die kant bekijken. Hoe triest en hard de werkelijkheid in Qatar ook is. Maar die situatie krijgen we nu niet meer veranderd. Klup77 een echte sportsbar waar 90 procent van de wedstrijden op veel schermen te zien is. Die stemming komt de komende dagen echt wel los.”

Jack Stroeken – Klup77

Internationaal publiek
Stefan Bakx van Shannons Irish Pub deelt die mening. Nog geen echte Oranjeprullaria in zijn café, wel hangen vlaggen van verschillende landen boven de bar. “Van dat politiek geleuter word ik langzaam wel moe. De gewone man wil gewoon over voetbal praten. Het is al 12 jaar bekend dat het toernooi in Qatar is. Toen had iedereen in actie moeten komen. We weten inmiddels alles van de misstanden, maar ik wil nu gewoon wedstrijden zien. Wij zijn een zaak met een internationaal publiek, een echte sportsbar waar mensen bewust komen om voetbal te kijken. De laatste dagen praten de gasten steeds meer over het WK. Je merkt dat de interesse toeneemt. Hier komen onder andere studenten uit diverse landen, Britten, Zuid-Koreanen; wij zijn er voor iedereen. Als Nederland echter ver komt in het toernooi hang ik misschien wat meer Oranjespullen op.”

13 Randkurve
Een traditionele hit op social media bij eerdere toernooien was de befaamde 13 Randkurve bij Bob en Kim Duivesteijn. Een combinatie van voetbaltribunes en café in hun eigen tuin. Tijdens dit WK blijft het echter stil. “Het is winter en koud, dan ga je niet urenlang buiten naar een scherm kijken. Hoe wil ik het in een partytent warm krijgen, zeker met de huidige gasprijzen,” zo laat Bob weten. De 13 Randkurve kreeg sinds het EK van 2004 vorm. “Het begon met een klein tentje van drie bij drie meter, een paar tuinstoelen en een paar kratten bier. Dat is in de loop der jaren gegroeid.”

13 Randkurve

Sex Pietje en kerkbank
Bob wist beslag te leggen op zowel de oude banken uit de Blerickse bioscoop van Sex Pietje als op een kerkbank uit de Sint Martinusbasiliek. Als vrijwilliger bij het Zomerparkfeest nam hij bovendien het kunstgras mee dat eenmalig bij het Vriendenpodium was gebruikt. Ook plaatste hij een oude gokkast in de partytent die zorgde voor een echte kroegsfeer. Spullen die Bob kon opslaan in de loods van zijn eigen bouwbedrijf. “De eerste tribunes bouwden we van lege bierkratten,” zo zegt hij met een lach. “Het sprak zich rond en er kwamen steeds meer mensen kijken. De harde kern van de groep kreeg telkens de beste plaatsen. Nieuwkomers moesten genoegen nemen met een plekje achterdoor in de partytent. Iedereen heeft een vaste plaats. Uiteindelijk was er ruimte voor 26 personen. Het was iedere keer feest en iedereen hielp mee. Door een financiële bijdrage te doen de rommel op te ruimen of hapjes mee te nemen. Voor de opbouw heb ik een eigen schema ontwikkeld en waren we een week lang met de bouw bezig.”

Vijftien vaten
De naam 13 Randkurve ontstond bij toeval. “Dat was tijdens het WK van 2006 in Duitsland. Wie veel bier drinkt, krijgt veel fantasie,” zo laat hij met een lach weten. “Een van de gasten stond naar het logo van Brand Bier te kijken en zag in de B plotseling het cijfer 13. Omdat ze in Duitsland de tribunes Fankurves noemen, hebben wij onze eigen naam bedacht: 13 Randkurve. Helaas moeten we die sfeer dit jaar missen. De laatste keer dat de partytent er stond, is sowieso alweer acht jaar geleden; tijdens het WK van 2014.Toen werden er vijftien grote vaten bier leeggedronken. Oranje ontbrak vervolgens twee keer op een groot toernooi en tijdens het EK van afgelopen jaar waren er nog coronamaatregelen van kracht. Hopelijk kan het in 2024 weer. De wedstrijden kijk ik komende weken gewoon in de woonkamer. Ach, wie weet als Nederland ver komt, dat het toch nog ergens gezellig wordt.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad