Qasim Hakim: ‘Belangrijke overwinning, maar ik heb geen wereldkampioen in actie gezien’

22 november 2022

Tijdens het WK voetbal laat VenloVanbinnen daags na de wedstrijden van het Nederlands Elftal diverse Venlose voetbalkenners aan het woord die hun visie geven over het spel van Oranje.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Qasim Hakim

Qasim Hakim, journalist bij De Limburger, trapt af. Hij is duidelijk in zijn mening: “In de wedstrijd tegen Senegal (2-0 winst) stonden vijf spelers uit de Eredivisie en één uit de Belgische competitie in de basis. Vergelijk dat eens met de selecties van bijvoorbeeld Brazilië, Argentinië, Frankrijk, Duitsland of Engeland. Dan zie je het kwaliteitsverschil. Die beschikken allemaal over spelers die uitkomen op het allerhoogste niveau.”

Niet onder de indruk
Het gaat Qasim niet alleen om de poppetjes in de selectie, ook over het vertoonde spel tijdens de wedstrijd van maandag was hij, zoals veel anderen, niet echt onder de indruk. “De verdediging is de sterkste linie van dit team, maar Nederland was slordig in balbezit en bracht aanvallend gewoon te weinig. Die 2-0 overwinning is belangrijk, maar ik heb hier echt niet de nieuwe wereldkampioen aan het werk gezien zoals Louis van Gaal ons allemaal wil doen geloven.”

Twee blunders
De zege was in de ogen van Qasim mede te danken aan Mendy, de keeper van Senegal. “Hij maakt twee blunders. Bij de eerste goal kwam hij veel te laat uit zijn doel waardoor Cody Gakpo kon scoren. Bij de 2-0 van Davy Klaassen anticipeerde hij niet goed op een schot van Memphis Depay.” Vooraf was bekend dat Senegal een stugge tegenstander zou zijn. De kampioen van Afrika maakte volgens Qasim optimaal gebruik van hun kwaliteiten. “Ze konden echter niet goed tot de laatste fase doorvoetballen omdat hun sterspeler en spits Sadio Mané door een blessure het hele WK moet missen. Uiteindelijk was dit de zwaarste tegenstander in de poule en die wedstrijd win je. Dan mogen we stellen dat Nederland – met het oog op de wedstrijden tegen Ecuador en Qatar- al met anderhalf been in de achtste finale staat.”

Opstelling Oranje
In die ronde treft Oranje waarschijnlijk de Verenigde Staten of Wales. Daarna treft de ploeg van Louis van Gaal tegenstanders van een ander kaliber. “Het is ver vooruit kijken, maar waarschijnlijk zal Nederland bij het bereiken van de kwartfinale een ploeg van hoger niveau treffen.” Als Qasim de linies van het Nederlands Elftal analyseert, trekt hij de volgende conclusies. “Noppert heeft het als keeper goed gedaan. Ik had vooraf voor Mark Flekken, doelman bij SC Freiburg gekozen. Maar goed, ik ben niet de bondscoach. Dat is Louis van Gaal en die doet zelden domme dingen. Ook nu zal hij het goed gezien hebben. Blind is een zekerheidje bij Van Gaal, maar geen wereldtop. Toch zit de verdediging goed in elkaar. Middenvelder Steven Berghuis komt te kort voor het hoogste niveau. En zo zijn er nog een paar spelers die duidelijk niet het allerhoogste niveau hebben. Puur gekeken naar het veldspel tegen Senegal is Nederland geen topland. Vergelijk het met de kwaliteiten van Engeland die ook maandag hun eerste wedstrijd speelden en met 6-2 van Iran wonnen. Hun niveau ligt op alle linies veel hoger. Al was de tegenstander wel een hele zwakke broeder.”

Aanstaande vrijdag wacht dus Ecuador, de nummer vijf van Zuid-Amerika. “Wederom een stugge tegenstander. Ik zou sowieso met een andere voorhoede starten. Gelukkig is Depay terug en ik ga er vanuit dat hij vrijdag in de basis begint. Zet Gakpo naast hem en dan heb je duidelijk meer kwaliteiten in de aanvalslinie dan afgelopen maandag. Zoals gezegd, kwalificatie naar de volgende ronde moet geen probleem zijn, maar hele hoge verwachtingen voor de rest van het toernooi heb ik dus niet.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad