Rick Kruys: ‘De wedstrijd tegen Almere City is ons eerste echte meetmoment’

5 augustus 2022

Rick Kruys is blij dat het vanaf vrijdagavond weer om ‘het echie’ gaat. De trainer van VVV-Venlo heeft samen met de selectie tijdens de zes weken durende voorbereiding gewerkt aan een nieuwe speelstijl. Hij beschouwt de eerste wedstrijd tegen Almere City (20.00 uur) als een eerste meetmoment om te kijken hoe de groep er voor staat.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

De opening van het seizoen 2022/2023 is een prima moment om terug te kijken hoe de voorbereiding is verlopen. Volgens de coach waren er diverse leermomenten die uitgebreid besproken zijn. Daarover later meer. “Laat ik voorop stellen tevreden te zijn, vooral dat iedereen na deze intensieve periode zonder blessures aan de competitie kan beginnen. Alleen Tristan Dekker kampt nog met de naweeën van zijn gebroken kuitbeen (opgelopen in februari tijdens de wedstrijd tegen Roda JC, RB). Hij traint inmiddels wel weer deels met de groep mee, maar het is nog te vroeg voor hem om speelminuten te maken.”

Trainingskamp Horst
Halverwege de voorbereiding koos de Venlose Eerste Divisieclub er voor om volgens traditie een trainingskamp te beleggen in Horst. Behalve intensieve trainingssessies en het spelen van een aantal oefenwedstrijden was het volgens Kruys belangrijk om de groep 24/7 bij elkaar te hebben. “Tijdens zo’n week doe je aan teambuilding. De jongens zitten de hele dag op elkaars lip. Zo leren ze elkaar beter kennen waardoor er een hechtere band ontstaat en iedereen iets extra’s wil brengen in belang van de groep. Verder hebben we iedere avond beelden bekeken van onze speelwijze en hoe we deze kunnen verbeteren.”

Oefenwedstrijd tegen Fortuna
Waar de 37-jarige trainer tevreden is over de wedstrijd tegen Vitesse (2-2) daar was hij over een aantal zaken tijdens de duels tegen het Griekse Atromitos (1-2 nederlaag) en Fortuna Sittard (6-2 nederlaag) minder te spreken. “In die laatste wedstrijd hebben we heel eenvoudig een aantal slechte goals tegen gekregen waarna het team uit elkaar viel en de balans zoek was. Een aantal spelers bleef proberen om hoge druk te zetten, ook toen het niet meer lukte. Daardoor konden we niet meer de juiste druk op de tegenstander zetten. Uiteindelijk bleek het team niet in staat om snel naar een andere speelstijl te schakelen. Natuurlijk hoort dat bij een voorbereiding waarbij het resultaat van ondergeschikt belang is. In de afgelopen week hebben we daar de nodige aandacht aan geschonken en ik hoop dat we het, mede dankzij die leermomenten, tegen Almere City om kunnen zetten in drie punten.”

Snelle tegengoals tegen Atromitos
Zowel in de genoemde wedstrijd tegen Fortuna Sittard als tegen Atromitos bleek volgens Kruys dat zijn spelers nog niet optimaal met tegenslag om kunnen gaan. “Die 0-1 van de Grieken na 16 seconden was een hele slechte tegengoal. We waren nog niet eens aan de bal geweest. Uiteindelijk wisten de jongens zich in de loop van de eerste helft goed te herpakken. Maar in de tweede helft gebeurde na een aantal gelijktijdige wissels eigenlijk hetzelfde. Binnen een minuut stond de 1-2 op het scorebord. Opnieuw was het team niet bij de les. Dat hoort echter ook bij de leermomenten van een voorbereiding.”

Doelman
Wat betreft de opstelling voor de eerste wedstrijd tegen Almere City zijn er nog een aantal vraagtekens. Over een aantal posities wil Kruys nog niet te diep ingaan. Wel is hij duidelijk over wie in het openingsduel het doel verdedigt. “Dat is Lukás Zima. Waarom? Hij heeft ten eerste een goede voorbereiding gedraaid, maar brengt vooral een flinke dosis ervaring mee. Ennio van der Gouw heeft in zijn carrière nog minder wedstrijden gespeeld. in mijn optiek is het niet verstandig om hem nu al voor de leeuwen te gooien. Hij moet zich nog ontwikkelen, maar de kwaliteiten van deze twee keepers zitten wel heel dicht tegen elkaar. Voor nu kies ik dus voor Zima.”

Kwaliteiten Almere City
Afgelopen weekend bezocht Kruys de oefenwedstrijd van Almere City tegen Ajax. Hij zag naar eigen zeggen een goed georganiseerde ploeg die beschikt over de juiste mix van talent en ervaring. “Diverse jonge spelers die nu bij de selectie zitten, hebben afgelopen seizoen bij Onder 21 het kampioenschap behaald. En met een persoon als Danny Post beschikken ze natuurlijk over een geweldige dosis ervaring. Verder zitten in hun selectie diverse jongens met prima individuele kwaliteiten. Kijk naar voorhoedespelers als Ilias Alhaft, Jeredy Hilterman en Anthony Limbombe. Qua kwaliteiten zitten beide teams volgens mij dicht tegen elkaar.”

Ook Kruys ontkomt niet aan de vraag die veel voetbalkenners en fans deze dagen bezig houdt. Wie zijn de uitgesproken favorieten in de Eerste Divisie voor directe promotie naar de Eredivisie. “Dat is voor mij duidelijk: PEC Zwolle, Heracles en Willem II. Het zijn drie clubs met een ruim budget en dus kunnen zij ook de beste spelers halen. Vaak is dat toch doorslaggevend. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in om vrijdagavond te beginnen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad