Rick Kruys en VVV-Venlo richten het vizier op de toekomst

16 juni 2022

VVV-Venlo heeft donderdagmorgen Rick Kruys gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer. De 37- jarige Utrechtenaar tekent een contract voor twee seizoenen en begint in De Koel aan zijn eerste klus als hoofdtrainer in het betaald voetbal.

Tekst en beeld : Rob Buchholz 

Kruys is daarmee tevens de eerste trainer die Willem Janssen in zijn rol als nieuwe technisch manager van de Venlose club presenteert. Beide heren kennen elkaar goed van hun periode bij FC Utrecht. Toen was Kruys de trainer van Janssen. Nu zijn de rollen omgedraaid en is de voormalig voetballer eigenlijk de baas van de nieuwe Venlose coach.

Risico
Een risico voor Janssen, zo beweren sommige voetbalkenners. Hij begint te lachen. “Het is logisch dat mensen zo denken. Je kunt het echter ook omdraaien. Als ik geen positief beeld van Rick had, zou ik hem hier dan kandidaat stellen? Vanaf het moment dat ik bij VVV benoemd was als technisch manager, ben ik anders naar sommige mensen gaan kijken. Zo was voor mij al snel duidelijk dat in Rick Kruys een trainer met een interessante voetbalvisie schuilde. Echter wist ik toen nog niet dat hij een paar maanden later, door het vertrek van Jos Luhukay, al kandidaat bij VVV zou worden. Hij past binnen het geschetste profiel en meer mensen hebben uitvoerig met hem gesproken. Zijn komst wordt breed gedragen binnen de club. Vergeet niet dat hij al zes jaar actief is als assistent-trainer. Nee, ik heb niet nagedacht over eventuele nadelige gevolgen voor mij als het mis gaat. Daar gaan we sowieso niet van uit. Dit is een heel bewuste keuze. Het gaat om het belang van de club. Niet over mijn persoon.”

Moderne trainer
Na het vertrek van Jos Luhukay maakte VVV snel een profiel waaraan de nieuwe hoofdtrainer moest voldoen. Janssen: “Rick is een moderne en ambitieuze trainer die goed kan samenwerken. Bovendien heeft hij veel aandacht voor de individuele ontwikkeling van spelers. Daarmee voldoet hij aan het profiel dat we zochten. Rick is een hele talentvolle trainer die zich naast grote trainers als Dick Advocaat en Erik ten Hag heeft ontwikkeld tot de trainer die hij nu is. Hij heeft een duidelijke voetbalvisie en is in staat om deze over te brengen op onze spelersgroep. Bovendien is Rick zowel een goede veldtrainer als een uitstekend videoanalist in één. Hij is er klaar voor en staat te trappelen om op zondag 26 juni de eerste training te leiden.”

Veel belangstelling van de media voor nieuwe trainer Rick Kruys

Onrust
Mooie verwachtingen die passen bij deze stralende zomerse dag. Toch blijft het natuurlijk wel een feit dat het de afgelopen weken en maanden behoorlijk onrustig op de berg is geweest. Rick Kruys haalt er zijn schouders over op. “Heel vervelend allemaal, maar ik kan daar weinig mee. Ik heb er wel over gehoord, maar was geen onderdeel van dat proces. Voor mij geldt alleen de toekomst.”

Situatie Jos Luhukay
Willem Janssen wil er nog kort op in gaan. Hij had zijn eerste weken als nieuwe technisch manager natuurlijk anders voorgesteld. “Geloof mij als ik zeg dat ik echt wel regelmatig met Jos Luhukay heb gesproken. Alleen niet tijdens die periode dat FC Utrecht actief was in de play-offs voor Europees voetbal. Dat verdiende in die twee weken echt al mijn aandacht. Na de uitschakeling heb ik één dag rust genomen en ben vervolgens direct in deze nieuwe functie gestart.” Volgens Janssen sprak hij in die dagen opnieuw uitvoerig met de voormalig hoofdtrainer. “Ik voelde tijdens ons laatste gesprek bij Jos wel de twijfel of hij nog wel de juiste man op de juiste plek was. Daarover heeft hij in de afgelopen maanden met veel mensen binnen de club gesproken. Ik heb echt geprobeerd hem te overtuigen dat er bij de start van de nieuwe competitie een volwaardige, sterke selectie zou staan. Een paar dagen later liet hij helaas weten dat het beter voor de club was dat iemand anders zijn taak zou overnemen.”

Prettige gesprekken
En zo neemt Rick Kruys na diverse gesprekken met direct betrokkenen binnen de club de taak van Luhukay over. Het begon met een zes uur durende eerste kennismaking met Janssen, directeur Marco Bogers en scout Marc van Hintum waarin de plannen van VVV aan bod kwamen, maar waarbij de geboren Utrechtenaar tevens zijn visie mocht geven. Daarna volgde nog een gesprek met assistent-coach Jay Driessen en hoofd jeugdopleiding Roger Bongaerts. “Ik heb verteld wat ik wil realiseren, mijn carrière toegelicht en welke kant ik met VVV op wil gaan,” aldus Kruys. “Het waren prettige, verhelderende gesprekken die uiteindelijk vrij snel er toe hebben geleid dat de club aangaf met mij in zee te willen gaan.”

Voldoende kennis over andere clubs
Op de vraag wat hij weet van de club zegt Kruys. “Natuurlijk ken ik de trap en dit prachtige nostalgische stadion. Kijk eens naar de ligging. Midden in de natuur. Daar kan ik oprecht van genieten. Verder kwam mij in het verleden vaker die Limburgse hartelijkheid ter ore. Vanaf mijn eerste gesprek hier bij VVV werd dat beeld bevestigd. Er heerst hier een gezellige, familiaire sfeer en dat spreekt mij enorm aan.” De tegenstanders van komend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie zijn voor hem zeker niet vreemd. “Ik heb in de afgelopen jaren de wedstrijden van Jong FC Utrecht intensief gevolgd. Dus er is voldoende kennis bij mij aanwezig. Verder zijn clubs als PEC Zwolle, Heracles, Willem II, maar bijvoorbeeld een ADO Den Haag alles behalve vreemd voor mij. Het is een uitdagende competitie waarbij ik toch gerust de doelstelling durf uit te spreken dat we de playoffs willen halen. Dat is een mooie uitdaging.”

Dick Advocaat
Zijn functie als nieuwe hoofdtrainer bij VVV is dus de eerste keer dat Rick Kruys op eigen benen staat. Binnen de club staan voldoende mensen klaar om hem, zeker in de beginfase, te adviseren. Verder heeft hij nog de beschikking over een oude bekende die hij als klankbord gebruikt: Dick Advocaat. “We moeten dat contact niet groter maken dan het is, maar het is wel zo dat ik regelmatig met hem over voetbal en mijn werk als trainer praat. Dat zal komend seizoen niet anders zijn. Dick is zelf in het verleden nog als speler actief in De Koel geweest, dus hij zal zich hier ook regelmatig laten zien.”

Veel uitdagingen
Voor Willem Janssen is de start in deze nieuwe functie binnen de voetbalwereld dus allesbehalve rustig verlopen. Het vertrek van Luhukay, de speurtocht naar een nieuwe trainer en het versterken van de selectie. Zijn optimisme heeft hij echter geen moment verloren. “Ja, natuurlijk heb ik de afgelopen weken wel eens tegen mijn vrouw gezegd: waar ben ik in Godsnaam aan begonnen? Dat ging niet om het feit dat het zo onrustig was of de problematiek, maar meer om de hoeveelheid uitdagingen die plotseling op mijn bordje kwamen. Aan de andere kant: dan leer je het snelste in dit vak.”

Zijn volgende taak is dus het versterken van de selectie. “Het aantrekken van Robert Klaasen is absoluut een echte versterking voor de as van het team. Een sterke middenvelder met veel ervaring. We zoeken sowieso een nieuwe keeper; ja, voor nu één. We hebben Lukás Zima nog achter de hand plus Bram Verbong en Jens Craenmehr. Natuurlijk kunnen in de loop van de voorbereiding er zaken veranderen. Maar daar anticiperen we dan wel op. Zowel de club als Zima zelf weten dat hij geen succesvol seizoen achter de rug heeft omdat hij zijn basisplaats verloor. Hij kan echter een nieuwe kans pakken. Het is aan de trainer om te bepalen wie de eerste keuze wordt. Verder mag er in de verdediging en voorin ook nog wel een en ander bijkomen. We moeten door de financiële beperkte ruimte natuurlijk afgewogen keuzes maken. Ik verwacht echter nog voor de eerste training van 26 juni een nieuwe speler te presenteren.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad