Simon Janssen: ‘Linksback? Het maakt mij niets uit, als ik maar kan spelen’

10 september 2021 | Leestijd: 4 minuten

In augustus gaf Jos Luhukay nog aan dat hij de behoefte had om een extra linksback bij de selectie van VVV-Venlo te halen. De trainer wilde graag alle posities dubbel bezet hebben. Al snel bleek dat de oplossing in eigen huis aanwezig was.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Middenvelder Simon Janssen blijkt als linksback uitstekend uit de voeten te kunnen. Sterker, na vier wedstrijd op deze positie gespeeld te hebben, werd Janssen afgelopen week al opgenomen in het ‘Elftal van de Week’ van website Voetbalzone. Een fraai compliment. “Ja, dat was leuk om te horen,” zo zegt hij met een grote grijns op zijn gezicht. Behalve de complimenten van de fans, toch ook maar mooi een fraaie beloning voor zijn goede spel.

Idee van de trainer
Het was na de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen (tegen NAC-Breda) dat Luhukay de 20-jarige middenvelder de vraag stelde op welke posities hij zelf dacht nog meer goed uit de voeten te kunnen. Het zette Janssen (die bij dat openingsduel nog 90 minuten op de bank zat) aan het denken. “Op het middenveld heeft de trainer inderdaad veel keuzes. Zeker toen bleek dat Danny Post toch zou blijven. Hij speelt altijd. Verder ben ik zelf geen echte nummer tien, dus blijft er één positie op het middenveld over. Daarvoor komen vijf spelers in aanmerking. Vervolgens zei de trainer dat hij mij op de linksback positie een kans wilde geven.” Na een paar trainingen mocht de geboren Blerickenaar al in de tweede competitiewedstrijd tegen TOP Oss zijn debuut op die plek maken. Daar lijkt hij nu al een zekerheidje. Het was dus geen probleem voor je om een linie naar achteren te schuiven? “Nee hoor, het maakt mij op dit moment niets uit. Als ik maar kan spelen.”

Goede sfeer
Janssen ziet eigenlijk vooral een aantal voordelen op zijn nieuwe plek. “Als ik het spel voor mij heb, komen mijn voetballende kwaliteiten het beste tot zijn recht. Alleen bij de één tegen één duels moet ik nog slimmer handelen. Zeker als mijn directe tegenstander een snelle buitenspeler is, wordt het het nog wel eens lastig. Maar voor mij is het nu het belangrijkste dat ik kan spelen. Als de resultaten goed zijn, heb je het als voetballer eigenlijk altijd wel naar je zin.” Daarmee haalt Janssen een belangrijk aspect aan. Wie de wedstrijden van VVV-Venlo dit seizoen heeft bekeken, ziet dat het met de onderlinge sfeer in de groep wel goed zit. “Het zijn veel jonge spelers die hongerig zijn en het mooi vinden om in grotere voetbalstadions met meer publiek te spelen. Dat beschouwen de meeste spelers al als een prachtige ervaring. Maar er is geen sprake van euforie. We zitten in een leerproces en dat is een heel andere situatie dan afgelopen seizoen. In januari was de sfeer ook goed, maar geloof me: als je dertien keer achter elkaar verliest, is het nergens meer gezellig.”

Eigen jeugdspelers
Volgens Janssen is een belangrijk aspect dat veel jeugdspelers van de Venlose club elkaar goed kennen. “Met diverse jongens ben ik hier samen opgegroeid. Het is bijzonder om nu samen in het eerste team van je eigen club te mogen spelen. Toen we eind juni met de voorbereiding begonnen, was het mooi om al die jonge spelers samen te zien trainen. Jos Luhukay is de perfecte trainer voor deze groep. Hij trekt duidelijk zijn eigen plan, heeft een schat aan ervaring en weet de juiste snaar te raken. Je voelt dat deze groep groeiende is. Daar komt bij dat de assistenten Jay Driessen en Jeroen Schepens in het verleden ook de jeugd van VVV hebben getraind. Dus veel spelers hebben al een band met die mannen.”

Fysiek sterker maken
Luhukay is onder andere veel bezig met het fysieke aspect. Janssen erkent dat de trainingen dan ook zwaarder zijn dan de afgelopen twee jaren. “Waarschijnlijk is dat de ervaring die hij mee heeft genomen vanuit zijn jarenlange ervaring in de Bundesliga. Daar is een sterke fysieke gesteldheid nog belangrijker dan in Nederland. Waarom het zwaarder is? Doordat we nu continu tijdens de trainingen voorzien zijn van een tracker. Dat apparaatje meet alle lichamelijke en fysieke aspecten. Als een speler dus te weinig meters heeft gemaakt, dan krijg je de opdracht om extra inspanningen te verrichten. In combinatie met trainen op goed voetbal, heb je daar als speler op de lange termijn alleen maar profijt van. Zoals gezegd: we merken zelf dat het team beter wordt. Het komt nog altijd niet even goed uit de verf, zoals tegen TOP Oss of de tweede helft tegen Jong AZ, maar daarom zijn we ook bezig met een proces. Wij leren veel de trainer. Hij is coachend soms streng aanwezig, maar hij kan perfect uitleggen waarom je meer inzet of strijd moet tonen. Dat werkt motiverend. De groep pakt zijn boodschap goed op.”

En zo is Simon Janssen, ondanks zijn jonge leeftijd, al ruim tien jaar speler bij de Venlose club. Hij doorliep alle jeugdteams en maakte vrienden waarmee hij nu dus samen betaald voetbal speelt. “Dadelijk gaan we met een groep spelers zwemmen,” zo zegt hij met een lach. “Het is nu heerlijk weer en daar willen we nog van profiteren. Ja, dat we samen hier zijn opgegroeid, draagt zeker bij aan de goede sfeer binnen de groep. En we hebben een gezamenlijk doel. Bij de promotie van 2017 stond ik nog op het stadhuis te kijken, maar dacht toen al: die huldiging op het bordes, in mijn eigen stad. Dat wil ik zelf ook zeker een keer meemaken.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Er zit weer leven in het Heilig Hartbeeld’

‘Er zit weer leven in het Heilig Hartbeeld’

Sinds maandagmorgen kijkt het Heilig Hartbeeld - na een grondige renovatiebeurt - vanuit zijn vaste plek op de Keulse Poort weer uit over de Parade. Met de blik richting de stad om zo de inwoners van Venlo te beschermen. Want dat is altijd de oorspronkelijke betekenis...