Spelers VVV-Venlo: “Oranje kan tijdens dit WK zeker verrassen”

18 november 2022

Volgens diverse onderzoeken en berichten in de media zou de gemiddelde Nederlander bar weinig zin hebben in het WK voetbal dat komende zondag van start gaat. De echte liefhebber weet echter dat dit mondiale toernooi altijd vol historische momenten zit en laat zich – ondanks de uiterst dubieuze keuze voor gastland Qatar – niet het plezier ontnemen.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Dat laatste geldt ook voor de selectie van VVV-Venlo. De spelers van de Venlose Eerste Divisieclub gaan vanaf de openingswedstrijd van het gastland tegen Ecuador de meeste duels met veel interesse volgen. Simon Janssen, Mitchell van Rooijen en Nick Venema leggen uit waarom. Ze laten tevens hun licht schijnen op de kansen van het Nederlands Elftal en vertellen welke andere landen of spelers favoriet zijn.

Jullie gaan dus de nodige wedstrijden bekijken?
Venema: “Absoluut. Het toernooi valt grotendeels precies in onze vakantie dus bij Mitchell en mij thuis (beide spelers delen samen één woning, red) zal vanaf 11.00 uur ’s morgens als de eerste wedstrijd begint de tv aanstaan. Natuurlijk is het anders dan bij eerdere toernooien. Normaal maak je er samen met vrienden iets speciaals van zoals het organiseren van een barbecue. Dat zal vanwege de wintertijd niet snel gebeuren. Maar wie weet als Nederland ver komt, dat mensen elkaar toch thuis gaan opzoeken of dat ze massaal een wedstrijd in de kroeg gaan kijken.”
Janssen: “Ik heb er ook echt zin. Al zal ik tijdens de eerste week niet alles zien. Samen met Bram Verbong en Evert Linthorst reis ik voor een korte vakantie af naar Valencia. Aan de andere kant is het dan wel bijzonder om tijdens ons verblijf daar een wedstrijd van Spanje te bekijken. En natuurlijk een duel van het Nederlands Elftal. Misschien wel samen met andere Nederlanders.”
Van Rooijen: “Het leeft zeker in de groep. We praten er samen best wel over. Er zijn plannen om met de selectie een poel te maken en misschien gaan we hier in De Koel ook wel gezamenlijk een wedstrijd op een groot scherm bekijken.”

Mitchell van Rooijen

Bondscoach Louis van Gaal is duidelijk in zijn doel: Oranje gaat voor de titel. Is dat realistisch volgens jullie?
Janssen: “Waarom niet? Hij hamert op het groepsproces. Er zijn misschien landen met betere spelers, maar met een sterk collectief kun je verrassen.”
Venema: “Ik denk persoonlijk dat ze niet zover komen. Het is wat Simon zegt: kijk naar de spelers waar andere landen als Brazilië en Argentinië over beschikken. Vooral in de aanval. Die zijn veel gevaarlijker en maken dus meer kans om wereldkampioen te worden.”
Van Rooijen: “Er valt over beide visies iets te zeggen. Individuele spelers kunnen een wedstrijd beslissen, maar de kracht van het groepsproces moet je niet onderschatten. Van Gaal maakt daar goed gebruik van.”
Venema: “Ja, dat klopt wel. De selectie is vijf weken bij elkaar. Dan moet je goed met elkaar om kunnen gaan. Het is lastig te zeggen, maar persoonlijk denk ik toch dat de kwaliteiten van de absolute topspelers ook tijdens dit toernooi bepalend zullen zijn.”

En de tegenstanders in de eerste ronde. In hoeverre zijn Senegal, Ecuador en Qatar bij jullie bekend?
Venema: Bij Senegal zal het gemis van sterspeler Sanio Mané zeker een rol van betekenis spelen. Maar net zoals Ecuador is het een land dat ander voetbal speelt dan veel Europese landen gewend zijn. Vooral Afrikaanse landen willen daardoor nog wel eens verrassen op een toernooi.”
Janssen: “Die landen mogen geen probleem opleveren. Negen punten voor Oranje. Haha.”
Van Rooijen: “Van Ecuador en Senegal weten we nog iets, maar Qatar is de grote onbekende. Dat kan een rol spelen. Maar zij openen zondag het toernooi tegen Ecuador. Dan gaan we zien waar hun kwaliteiten liggen. Dus die wedstrijd ga ik zeker direct bekijken.”

Simon Janssen

Wie zijn volgens jullie de favorieten om wereldkampioen te worden?
Venema: “Dat zijn voor mij absoluut Brazilië en Argentinië.”
Janssen: “Ja dat zijn landen waar ik inderdaad naar uit kijk. En ik ben benieuwd of sterren als Messi en Ronaldo nog één keer kunnen schitteren.”

En de outsiders? Welke landen gaan naast Nederland verrassen?
Janssen: “Denemarken. Ga daar maar op letten. Ze zijn in de Nations League zelfs boven Frankrijk geëindigd.”
Van Rooijen: “Daar kon je wel eens gelijk in hebben. Ik denk dat zij net zoals bij Oranje over een sterk collectief bezitten.”
Venema: “Inderdaad. Kijk naar het EK van afgelopen jaar. Na het drama met Christian Eriksen werden ze als team sterker en groeiden in het toernooi. Dat gevoel zal tijdens het WK niet anders zijn.”

Zijn er spelers waar jullie tijdens het WK speciaal op gaan letten?
Venema:”Dat is voor mij heel duidelijk Benzema. Kan hij zijn vorm van het afgelopen jaar meenemen tijdens dit toernooi? Ik ben erg benieuwd.”
Van Rooijen: “Ik verwacht veel van Bergwijn. Volgens mij gooit hij komende weken alle frustratie er uit. De laatste maanden bij Ajax waren niet makkelijk voor hem. In een andere omgeving kan hij zijn vorm terugvinden en kwaliteiten laten zien. Ik denk dat hij door het spel van Oranje daarvoor ook de ruimte voor krijgt.”
Venema: “Klopt. De situaties bij de club en het Nederlands Elftal zijn compleet anders. Tijdens zijn periode bij de Spurs zat hij soms ook niet lekker in zijn vel en liet hij bij Oranje duidelijk zijn kwaliteiten zien.”
Janssen: “Ik denk dat met Daley Blind hetzelfde gebeurt. Die zal tijdens dit toernooi weer opbloeien en zijn kwaliteiten laten zien. Hij is een speler waar ik zelf als backspeler zeker op ga letten.”

Nick Venema

Heeft dit WK, zo midden in het seizoen, nog invloed op het ritme bij de spelers?
Janssen: “Voor spelers in de Eredivisie misschien wel. Die competitie ligt echt zeven weken stil. Wij spelen dit weekend nog uit tegen FC Den Bosch, hebben dan anderhalve week vrij, gaan weer trainen en spelen vervolgens twee duels tegen MVV en Eindhoven. Die extra week vrij vind ik persoonlijk wel lekker. Gewoon even bijtanken. Rond Kerstmis hebben we weer even vrij en op 27 december start de training weer. De competitie wordt direct in het eerste weekend van januari hervat.”
Van Rooijen: “Het is meer een gevoel dat dit WK voor de eerste keer in de winter wordt gespeeld. Voor ons maakt het niet zoveel uit.”

Hoe zit het met speciale herinneringen aan eerdere WK’s?
Van Rooijen: “Na de verloren finale van 2010 heb ik als klein jochie gehuild. Haha. Dat vond ik echt erg. De kans om wereldkampioen te worden, was toen echt groot.”
Venema: “Ik ben in ieder geval blij dat Nederland er weer gewoon bij is. Zoals in 2018 zonder Oranje; dat maakt een toernooi toch anders en minder interessant.”
Janssen: “Ik heb tijdens het WK van 2014 met vrienden bij het stadhuis duels van Oranje op een groot scherm gekeken. Dat was een prachtige ervaring die zich dit jaar waarschijnlijk niet zal herhalen. Maar ach, wie weet: als ze ver komen, gaan we misschien toch gezamenlijk een wedstrijd in de stad kijken.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad